Счетоводител в нужда се познава 23

• 14 984
  • 418
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Няма ли програмата/софтуера да ги преизчисли? Операторът мисля просто трябва да ги сравни/провери Thinking

Това с НАП и тъпизмите е от време оно...винаги дребните са на прицел, а на Администрацията не и се занимава да отсява и гледа  отчети от КА...уж няма как, няма ресурс. Тези, които са на случаен принцип пак така ги отсяват в Селекция...
Има мн.неизвестни обаче Simple Smile

# 406
Ако правилно разбирам, имате платен аванс от клиент, за доставка на стока примерно и сделката ще се осъществи тази година. Аванса се превалутира, няма задължение за приключване.
Точно така е както казва Cloudy.
Попитах защото влязох в конфликт с нашето IT, той настройва софтуера все още и имах авансови фактури от 2025, от които да приспадна в този месец обаче имаше проблем и тогава ми каза, че е трябвало да се приключат/усвоят всички аванси в лв., дори да не си доставил стоката, просто заради преминаването към евро.

# 407
  • В полите на Пирин планина
Нищо такова "не трябва" заради въвеждането на еврото.

# 408

Точно така е както казва Cloudy.
Попитах защото влязох в конфликт с нашето IT, той настройва софтуера все още и имах авансови фактури от 2025, от които да приспадна в този месец обаче имаше проблем и тогава ми каза, че е трябвало да се приключат/усвоят всички аванси в лв., дори да не си доставил стоката, просто заради преминаването към евро.

А той в качеството си на какъв ги дава тези съвети? Да си гледа неговата работа и ако има неясноти да ви пита. Аман от всезнаещи субекти.

# 409
Насочвайте правилно гнева си (най-добре е въобще да игнорирате и да не се гневите, че нервите никой няма да ви ги възстанови), но служителите на НАП си вършат работата, която е на база на законите, които приемат тези в Народното събрание.
Относно информацията от касовите апарати - в НАП виждат само общата сума на касовия бон, дата и час - т.е. няма информация по артикули и цени...фактурите ги има в дневниците по ЗДДС на регистрираните, но там няма търсачка за артикули и цени...по закон нямат право да изискват информация, която имат служебно (ДОПК) и не би трябвало да го правят

# 410
Насочвайте правилно гнева си (най-добре е въобще да игнорирате и да не се гневите, че нервите никой няма да ви ги възстанови), но служителите на НАП си вършат работата, която е на база на законите, които приемат тези в Народното събрание.
Относно информацията от касовите апарати - в НАП виждат само общата сума на касовия бон, дата и час - т.е. няма информация по артикули и цени...фактурите ги има в дневниците по ЗДДС на регистрираните, но там няма търсачка за артикули и цени...по закон нямат право да изискват информация, която имат служебно (ДОПК) и не би трябвало да го правят
Аз не се гневя на служителите, а на тези, които задават правилата и те са по-нагоре. Мина ми вече де. НАПаджии казаха, че виждат само сумата на касовия бон, но не и артикулите. Надявам се да е вярно. Иначе труда ми ще е като на японски градинар - ще местя камъните от едно място на друго. Simple Smile

# 411
Май НАП ще може да вижда артикулите на онези, за които влиза задължението за SAF-T. 🙄

# 412
  • БГ
НАП вижда само дневните обороти, самите касови бонове не. Нищо, че КА ги докладват до 5 мин. Има си справка в НАП и може да си видите какво се предава като информация. За помощ : НАП/Фискален контрол - достъпа е с ел.подпис на лицето, чиито КА са декларирани.
Ако сте си настроили КА само по групи и така маркирате, няма как да се  видят артикули и цени.Ако имате въведено СУПТО и НАП има администраторски профил (едва ли) може да ви гледа продажбите онлайн, но това едва лисъщо го има въведено.
SAF-T е стандарт, който тепърва ще се въвежда. Сега само за най-големите, догодина по-малките и чак около 2028 за всички и то само регистрираните по ДДС.

# 413
НАП вижда само дневните обороти, самите касови бонове не.
Не съм съгласна.По погрешка въведоха сума над 9999,99лв. и веднага цъфнаха на обекта да питат какво се случва-съответно глоба,защото никой не се е сетил да пусне сторно.

# 414
НАП вижда само дневните обороти, самите касови бонове не. Нищо, че КА ги докладват до 5 мин. Има си справка в НАП и може да си видите какво се предава като информация. За помощ : НАП/Фискален контрол - достъпа е с ел.подпис на лицето, чиито КА са декларирани.
Ако сте си настроили КА само по групи и така маркирате, няма как да се  видят артикули и цени.Ако имате въведено СУПТО и НАП има администраторски профил (едва ли) може да ви гледа продажбите онлайн, но това едва лисъщо го има въведено.
SAF-T е стандарт, който тепърва ще се въвежда. Сега само за най-големите, догодина по-малките и чак около 2028 за всички и то само регистрираните по ДДС.
За съжаление не е едно и също това, което вижда НАП и което виждат данъкоплатците. В нашия конкретен случай разбивката на маркирането е доста подробна по артикули без да има склаов софтуер или СУПТО. Примерно артикулите са - хляб, кис.мляко, пр.мляко, вода, варива, сирене и т.н . Говорих с подържащия касовите апарати. Той твърди, че КЛЕН отива в сървърите на НАП. Проверяващата твърди, че при тях не виждат артикулите, а общата сума на КАСОВИЯ БОН. Лично аз, мисля, че служителката не е ровила в масивите с КЛЕН и си измисля, защото й казах да си вади цените от техните данни.
Както и да е, в крайна сметка ние ще довоме данни, че поне да знам какво е направено.
Горното го пиша само за обща култура и на когото е полезно.

Горещо се надявам, че и на европейските хрантутници ще им уврат главите за тия месечни файлове по отношение на малките предприятия докато дойде 2028 г.

# 415
  • БГ
До КЛЕН достъп има амо производителя (от опит).  Вече как я ползват и двли е друга работа.
Че ще ви натоварят са давате инфо ще ви натоварят. Успех.

SAF-T няма да отпадне. То от европата идва. А те трудно се отказват особено като си и вярват.

# 416
  • В полите на Пирин планина
Далеч не навсякъде в Европа SAF-T е задължителен...

# 417

За съжаление не е едно и също това, което вижда НАП и което виждат данъкоплатците. В нашия конкретен случай разбивката на маркирането е доста подробна по артикули без да има склаов софтуер или СУПТО. Примерно артикулите са - хляб, кис.мляко, пр.мляко, вода, варива, сирене и т.н . Говорих с подържащия касовите апарати. Той твърди, че КЛЕН отива в сървърите на НАП. Проверяващата твърди, че при тях не виждат артикулите, а общата сума на КАСОВИЯ БОН. Лично аз, мисля, че служителката не е ровила в масивите с КЛЕН и си измисля, защото й казах да си вади цените от техните данни.
Както и да е, в крайна сметка ние ще довоме данни, че поне да знам какво е направено.
Горното го пиша само за обща култура и на когото е полезно.

Горещо се надявам, че и на европейските хрантутници ще им уврат главите за тия месечни файлове по отношение на малките предприятия докато дойде 2028 г.

И аз попълвах такава таблица за предоставяни услуги. Пълна тъпотия. Хем си взели ценоразпис от мястото, хем и аз да им попълня табличката. Ама хем да не я "счупя" като я променям, хем пък и да добавя още една колона за цените в евро...
...Кипи безсмислен труд...

# 418
До КЛЕН достъп има амо производителя (от опит).  Вече как я ползват и двли е друга работа.
Че ще ви натоварят са давате инфо ще ви натоварят. Успех.

SAF-T няма да отпадне. То от европата идва. А те трудно се отказват особено като си и вярват.
Опит от вчера (и не само) - фирмата, която поддържа касовия апарат (съвсем различно е от производителя) вади КЛЕН за какъвто период си искаш. При това - в текстов файл. Преобразувах си го в pdf и сега ще работя върху pdf-а. С инструментите на PDF ще направя отметки на боновете и ще им ги експортирам.
Ненавиждам изхабяването на метри касова лента, да не говорим колко трудно се чете информацията от нея.

Предстои ми да чета определения и тълкувания какво е "съществено" повишение на цените в сферата на услугите.
Защото там 10% от стойността са материали и режийни, другото е труда на "услугващия". Кой ще ми каже на мен на каква стойност да оценявам труда си. Искам да попрочета дали ще бъдат приети аргументи за повишение от типа: 12% повишение на МРЗ, 5% (повишение РЗ на администрацията) за компенсиране на инфлацията.
Нормално е всеки продаващ труда си да се стреми да запази съотношението възнаграждение/МРЗ.

SAF-T знам, че няма да отпадне. Но да е се прилага за малките фирми, че е страшно натоварващо. Примерно разни дребни дружества с по пет ф-ри, без банкова сметка и мижав оборот ми идват в началото на годината и накуп въвеждам всичко. Колко трябва да плаща този човек за да се поддържам във форма да му подавам сафа?
Ами онези - на патент? А то машинния превод на директивата е "всички". (Умишлено използвам термина "машинен превод", защото доста от европейските директви са точно така пренесени в нашето законодателство - като преведени с Гугъл.)

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 17:30 от dariVale

Общи условия

Активация на акаунт