Счетоводител в нужда се познава 23

• 17 495
  • 487
  •   1
Отговори
# 480
Не съм съгласна. Дърта съм и не бих избрала нова книжка, ако лицето декларира, че има предишна. Така си е закона. И ще го пратя в ИТ да вади книжка, като ми дойде реда в нея, ще я попълня.
Да ми декларира, че няма книжка, ще му издам.

# 481
То в закона вече пише че трудова книжка на хартия вече не трябва, ама.... Най-лесно е да се скриеш зад закона. Иначе как ще се разбере, че във фирмата има счетоводител? Какво ти пука, че има някъде недовършена трудова книжка? Така или иначе стажа няма да се дублира. Защо ще пращаш човека по Инспекции и тук-там? А не му свършиш работа и той да ти пожелава здраве всеки път, когато види документа.
Така или иначе лицето декларира, че няма трудова книжка. Причините за теб като лице, което трябва да удостовери стажа са без значение.

# 482
Ми проверяват ме, мрънкат ми други лели после. Иначе за мен лично е безразлично
Ако ми декларира, че няма, издавам. То изобщо даже не е сложно. Дори не съм го мислила много. Имаме огромно текучество, автоматично целия екип действаме така, както е по закон. И бележки често издаваме,на хора които си възстановяват трудови книжки.

# 483
Щом сте изгубила трудовата книжка, вземате формуляр от Инспекцията по труда и минавате през всички предишни работодатели да ви попълнят формуляра. След това отивате с попълнените бланки в ИТ и оттам ви издават трудова книжка. Не може да се издава нова трудова книжка, ако преди това сте имали такава и сте я изгубили, освен ако не подпишете декларация, че досега нямате издавана трудова книжка.

# 484
  • София
Щом сте изгубила трудовата книжка, вземате формуляр от Инспекцията по труда и минавате през всички предишни работодатели да ви попълнят формуляра. След това отивате с попълнените бланки в ИТ и оттам ви издават трудова книжка. Не може да се издава нова трудова книжка, ако преди това сте имали такава и сте я изгубили, освен ако не подпишете декларация, че досега нямате издавана трудова книжка.

Да това е безумно трудоемко и времеемко занимание. Не виждам смисъл да го правя в момент, в който хариената книжка е в историята и всичко ми е точно след проверка с ПИК.
Точно затова и попитах какво, ще стане ако просто нищо не им дам?
Ще прежаля %процент прослужено време за бъдещи работодатели (който също щял да отпада).

# 485
Точно така. Няма последствия, освен загубен клас. Реално с разпечатка от НАП, може да ви зачетат даже  стажа.

# 486
  • София
Точно така. Няма последствия, освен загубен клас. Реално с разпечатка от НАП, може да ви зачетат даже  стажа.

Благодаря много !🙂💛

# 487
  • Балчик
Не съм съгласна. Дърта съм и не бих избрала нова книжка, ако лицето декларира, че има предишна. Така си е закона. И ще го пратя в ИТ да вади книжка, като ми дойде реда в нея, ще я попълня.
Да ми декларира, че няма книжка, ще му издам.
И аз съм от дъртите...също не бих се съгласила за издаване на нова тк.
Има си ред кой и кога издава нова тк.
Явно младото, което квалифицира хората като дърти не е яло дръвцето от проверяващи и наказващи органи.

Общи условия

Активация на акаунт