Счетоводител в нужда се познава 23

• 17 628
  • 496
  •   4
Отговори
# 480
Не съм съгласна. Дърта съм и не бих избрала нова книжка, ако лицето декларира, че има предишна. Така си е закона. И ще го пратя в ИТ да вади книжка, като ми дойде реда в нея, ще я попълня.
Да ми декларира, че няма книжка, ще му издам.

# 481
То в закона вече пише че трудова книжка на хартия вече не трябва, ама.... Най-лесно е да се скриеш зад закона. Иначе как ще се разбере, че във фирмата има счетоводител? Какво ти пука, че има някъде недовършена трудова книжка? Така или иначе стажа няма да се дублира. Защо ще пращаш човека по Инспекции и тук-там? А не му свършиш работа и той да ти пожелава здраве всеки път, когато види документа.
Така или иначе лицето декларира, че няма трудова книжка. Причините за теб като лице, което трябва да удостовери стажа са без значение.

# 482
Ми проверяват ме, мрънкат ми други лели после. Иначе за мен лично е безразлично
Ако ми декларира, че няма, издавам. То изобщо даже не е сложно. Дори не съм го мислила много. Имаме огромно текучество, автоматично целия екип действаме така, както е по закон. И бележки често издаваме,на хора които си възстановяват трудови книжки.

# 483
Щом сте изгубила трудовата книжка, вземате формуляр от Инспекцията по труда и минавате през всички предишни работодатели да ви попълнят формуляра. След това отивате с попълнените бланки в ИТ и оттам ви издават трудова книжка. Не може да се издава нова трудова книжка, ако преди това сте имали такава и сте я изгубили, освен ако не подпишете декларация, че досега нямате издавана трудова книжка.

# 484
  • София
Щом сте изгубила трудовата книжка, вземате формуляр от Инспекцията по труда и минавате през всички предишни работодатели да ви попълнят формуляра. След това отивате с попълнените бланки в ИТ и оттам ви издават трудова книжка. Не може да се издава нова трудова книжка, ако преди това сте имали такава и сте я изгубили, освен ако не подпишете декларация, че досега нямате издавана трудова книжка.

Да това е безумно трудоемко и времеемко занимание. Не виждам смисъл да го правя в момент, в който хариената книжка е в историята и всичко ми е точно след проверка с ПИК.
Точно затова и попитах какво, ще стане ако просто нищо не им дам?
Ще прежаля %процент прослужено време за бъдещи работодатели (който също щял да отпада).

# 485
Точно така. Няма последствия, освен загубен клас. Реално с разпечатка от НАП, може да ви зачетат даже  стажа.

# 486
  • София
Точно така. Няма последствия, освен загубен клас. Реално с разпечатка от НАП, може да ви зачетат даже  стажа.

Благодаря много !🙂💛

# 487
  • Балчик
Не съм съгласна. Дърта съм и не бих избрала нова книжка, ако лицето декларира, че има предишна. Така си е закона. И ще го пратя в ИТ да вади книжка, като ми дойде реда в нея, ще я попълня.
И аз съм от дъртите...също не бих се съгласила за издаване на нова тк.
Има си ред кой и кога издава нова тк.
Явно младото, което квалифицира хората като дърти не е яло дръвцето от проверяващи и наказващи органи.

# 488
И аз съм от дъртите...също не бих се съгласила за издаване на нова тк.
Има си ред кой и кога издава нова тк.
Явно младото, което квалифицира хората като дърти не е яло дръвцето от проверяващи и наказващи органи.
За какво точно ще ви накажат, ако издадете трудова книжка и попълните само стажа във вашето предприятие???
Какво е нарушението? Кой ще ви провери, кога инспектор от ИТ ще установи, че старата книжка е останала недопопълнена и има нова такава? Когато по принцип трудовата книжка дори не трябва да стои в предприятието?
Съвета - да обикаля по целия си трудов път назад, да издирва работодатели за документи, да се обяснява, пък някой като тук раздаващите съвети да се запъне за някоя запетайка, направо кърти с полезност и ефикасност.
И младото хич не е младо, ами има вече 25 години стаж, и са му минали през ръцете всякакви трудови книжки и многобройни проверки, от всякакви институции. Та знае поне колкото вас. А определението "дърти" не е до възраст, а до начин на мислене. Вземете най-после да живеете в 21 век. Както казах и в предишен пост за  такова дребнаво отношение към работниците нито ще ви повишат заплатата, нито ще ви сложат портрета на стената като велик специалист.

# 489
  • В полите на Пирин планина
И аз се чудя наистина кой проверява дали човекът има стара трудова книжка, дали не е случайно изписана или... изчезнала...
Масово има хора с по 2-3 трудови книжки.
Аз съм решила да дам на онези, които не донесат трудова книжка за оформяне до 01.06.2025 г. по една декларация, че по тяхно желание не са я донесли и точка. Да се оправят.

# 490
  • Пловдив
То това малко като служ бележка по чл.45 от предишен работодател...на сила не става.

А какво приемате и вписвате за стаж в ТД? Това по повод липсата на книжка или извлечение...

# 491
Ако няма документ - не вписвам стаж, но предупреждавам, че би било проблем при ползване на отпуск по болест, заради изискването за поне 6 месеца осигурителен стаж.

# 492
Няма смисъл да се караме. Опитваме да спазваме закона. Както казах, имаме голямо текучество, такъв е бизнеса. Проверяват ми редовно и напоително. Хващат се за какво ли не. Все нещо трябвало да има. Ядосвам се, че някои са в дълбоките сенки и нищо, ама...каквото мога, спазвам.

# 493
  • Пловдив
Да, а за % прослужено време?
Някои програми изискват вписване на стаж, за да се формира основна заплата...или бъркам Thinking

# 494
Да, а за % прослужено време?
Някои програми изискват вписване на стаж, за да се формира основна заплата...или бъркам Thinking

Основната заплата е без това допълнително възнаграждение за професионален опит.

х HAPPY х, така е, наистина се опитваме да спазваме, каквото можем, но реално, ако някой не представи трудовата си книжка или по настоящем някаква разпечатка за стаж, ние няма какво да направим, освен, за да "си вържем гащите" да го (него/нея) накараме да подпише декларация, че не иска да го направи... Защото, нали, ако не начисляваш "стаж" пак си в нарушение, но пък не може да признаеш стаж просто така, по твърдения. И става малко патова ситуация и не се знае кой прав, кой крив и кой... глобен...
А хората, които са далече от счетоводство и ТРЗ се чудят тия "лудите" какво само се втилясват за едни хартийки.
Най-любимо ми е: ама нали вече няма трудови книжки?!
Е няма "вече", ама реално си ги има. И то за всички, които имат някакъв стаж до 01.06.2025 година, ама върви обяснявай. Мен, поне 10 човека ме попитаха: сега тая книжка може ли да я хвърля? нали не ми трябва?

Ако не трябваше, аз за какво се пънах да пиша в нея и да ми стане мазол на пръста от химикала?!

Общи условия

Активация на акаунт