Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 15 750
  • 624
  •   1
Отговори
# 75
Точно такива шишета имам и се принудих да ги сменя, защото изяжда 10мл и заспива, после няма никакво събуждане 😢 Щипкам го, тормозя го - не помага, спи си. В болницата, за да ги нахранят по-бързичко, гледах че шишетата сами си изтичат и аз ги разбирам с толкова много бебета, а толкова малко персонал няма как другояче, та явно 1 седмица му е била достатъчна като време да свикне. Той е и мъничко бебе - 2.500 и искам да си изяжда голяма част от яденето преди да заспи, за да може да наддаде.

Моето беше 2400 и с такива шишета беше. Отнема време, но това е нормално

# 76
Здравейте!

Аз имам един може би глупав въпрос - когато се налага да се изцеждаш в болницата, как си стерилизираш шишетата след това? Предполагам в стаите няма котлон/стерилизатор?

# 77
В Майчин дом могат да Ви дават стерилизирани от млечна кухня шишета на 12-ти етаж. Аз лично си бях взела стерилизатора и кана за варене на вода - и двете са ок, защото има шкафове в стаите, където да си оставяте нещата до повивалника за бебета. Вземете си и кърпички от тези за дезинфекция големите пакети. Като отидете там ще разберете защо Ви го казвам (около повивалниците не се почиства нито по време на престоя на родилката с бебето, нито след това).

Здравейте!

Аз имам един може би глупав въпрос - когато се налага да се изцеждаш в болницата, как си стерилизираш шишетата след това? Предполагам в стаите няма котлон/стерилизатор?

# 78
Няма нужда стерилизация след всяко цедене, измиване със сапун е достатъчно

# 79
Благодаря! Ще го имам предвид! Blush

# 80
Тези дни все още са си ад. Вече сме вкъщи. Бяха изписали АМ пренан. В началото слагах на гърда и после дохранвах тъй като при цедене изкарвах само около 30мл.
Обаче от АМ също повръщаше. Педиатърката предложи да пробваме с АР на аптамил и да редуваме с Аптамил Цезар биотик или да правя по половин доза АР и половин цезар.. или половин доза кърма, половин АР.
От родилното са изписали малтофер, който предния път като дадохме през устата и после повърна след като се нахрани. После повърна още веднъж от млякото..
посъветва ме да цедя и в цеденото да слагам малтофера пък в адаптираното - против колики.
На мен това нещо не ми звучеше много ок, но послушах.
В крайна сметка пак повърна след адаптираното.
Изнервих се и вече реших, че ще я оставя само на гърда и при НУЖДА адаптирано. Защото когато ядеше от гърда беше самото спокойствие..
макар че излизаха малко мл, винаги спеше спокойна след храненето.
Еми да, ама в момента, в който реших да кърмя и тя вече не желае да захапе хубаво зърното. Самото зърно от вчера промени вид - меко, не така оформено като предните дни.
А преди това не сме имали проблеми. Пробвах и протекторите - същата история……..
сега сме сложили антирефлуксна въьглавница. Яде от АР на почивки. Смощи около 70, сега 60.

Не я насилвам за повече..

Цедя се последните хранения и в хладилника и после във фризера. Чудя се да събирам порция и да й давам сега или да го замразявам за по-натам.. предните кърмения нямат за една порция всяко - ще трябва да ги събирам.
Как да процедирам не знам. Вчера след повръщанията, които са обилни, се мувствах безсилна да й помогна… в родилното и ме стресираха още повече, понеже в послефния ден ми съобщават, че имало шумче на сърцето.. ту се чували, ти не. Вбесих се, аз знам за тези шумове, че може да са функционални и да се израсте, но все пак. Отделно ми се караха, че спадала много, трябвало адаптирано да добавям или изцяло на АМ. Обясних, че всяко хранене в последния ден тя си е сукала на гърда и след това е била ок. Отделно, че им казах и че техните шишета течаха на струя, няколко пъти ми се и давеше макар да я хранех на почивки. Тя хвана шишето, обърна главата на детето нагоре, натика шишето и вика ето виж яде… а то се мъчи да преглъща и накрая пак повърна обилно.

Отделно, хемоглобина варирал през два дни, това не знам как - но ори приема е бил 134, след два дни 158, след два дни 138. Направо съм в шах.
Междудругото току що изцедих 60… ще й дам на следващо хранене..
сигурно звуча малоумна, ама съм под огромен стрес от болницата..

# 81
Колко точно повръща, че е проблем? Защото много бебета си връщат мляко и това не е никакъв проблем. Моето след всяко хранене го правеше и си наддава супер и към 6-7 месец спря. А е възможно от шишето да се прехранва и затова да връща по много и да няма никакво нужда от АР мляко. Минахте ли на шише, което тече бавно? Как е наддаването?

# 82
Азара, каквото изцедиш, давай възможно най-скоро, това още е преходно мляко  и то е с по-различен състав от млякото, което ще имаш след 1м, след 2м и тн.

Ако още не си го направила, минавай на бавно течащо шише, например Philips natural response 1ца.

Абсолютно всички бебета повръщат след хранене първите 6-7 месеца, моето също не беше изключение. Стига да не е огромно количество (“на фонтан”), не е притеснително. Даже моето (което също беше на смесено хранене) повръщаше повече при кърмене, отколкото при хранене с шише, което ми действаше много демотивиращо..но не се отказах въпреки че това дори мъжът ми го коментираше.

Продължавай да даваш гърда, ще се научи да суче.

Относно шум от сърцето, изобщо не го мисли в момента, а запиши час за детски кардиолог. Ние ходихме на навършен 1м при др. Маринов на профилактичен преглед в болница Надежда. Може и по-рано предполагам - звънни да попиташ.

За хемоглобина защо изобщо са го изследвали няколко пъти? Изобщо нямам спомени да са го изследвали при нас.
Първото му изследване (ПКК) беше чак на 6м и тогава хемоглобинът му е бил 107 (при норма 114-140), което изобщо не притесни педиатърката!

# 83
Не е вярно, че абсолютно всички бебета повръщат, но поне половината го правят и не е проблем. Даже от време на време на фонтан, стига да си е все бяло и не зелено, не е проблем. Съгласна съм да дава изцеденото мляко първо и възможно най-скоро. Последователността трябва да е следната: първо на гърда, цедене 15 минути, даване на изцеденото в шише, от което тече бавно и чак после АМ, ако има нужда. Да се дава АМ, когато има изцедена кърма, е безумие. Бих давала АМ чак когато свърши всичкото изцедено мляко, включително и замразеното, а бебето още е гладно

# 84
Като сме на АР няма как с малки размери. Най добре й е с нук с М биберон

Пробвахме natural response 1 и 2 и не става, с тях пък се изморява. У образното за гъсти млека също.
Повръща доста. Не баш на фонтан, но е обилно.
Кърмата ми е днес 40-50 мл. Няма как да е фостатъчно.. сега се цедя и ми е може би 30…(затова и пиша така, че държа помпата).
Зърната ми са омекнали, пробвах я и с протектори и пак не иска.
Не мога да се цедя по-често, днес и колики я почнаха и разправиите с повръщането к ме мога да се отделя от нея… в същото време не може да захапе пак. А допреди дни нямах проблеми.. Sad

# 85
Колко обилно? Често изглежда обилно, но реално не е чак толкова много. Как е с наддаването?

# 86
Азара, съжалявам, но шишетата на Нук текат без бебето да суче. Дори най-малкият размер S,  а пък M съвсем. Изобщо не са подходящи за съчетаване на кърмене с дохранване с АМ.
Струва ми се, че бебето ти вече има предпочитание към шишето защото му е много по-лесно, затова не иска да засуче.
Зърната трябва да са си меки, това е напълно нормално. На твое място бих се свързала със сертифициран консултант по кърмене по най-бързия начин, те ще ти помогнат наистина и успокоят. Чувала съм прекрасни отзиви за Хедра.

# 87
Има клипчета в интернет с пипета и как изглеждат 1-2-3 мл повърнати. Изглежда много, а реално нищо не е. Може и вие да пробвате. Сложете в една пипета 1-3 мл АМ и го напръскайте по дрехите и вижте колко много изглежда.

Тези количества кърма за колко цедене излизат и по колко пъти на ден? И те са след кърмене?

# 88
Ще дам малък ъпдейт. От вчера реших да си я слушам изцяло нея и моя организъм. Не съм я тъпкала с добавки освен против коликите, понеже започна вече да има.
Вчера три от храненията бяха кърма + АМ.
Реших да се успокоя - не ми се връзва бебче 2400-2500 да трябва да се храни колкото бебе с кило отгоре. Но понеже в неонатологията следят стриктно милилитри и ме бяха докарали до паника.
 Според тяхната схема са 7 хранения х деня+0 тоест 9 ден - 7 хранения по 90 мл.
От вчера я храня ако имам изцедена кърма първо с нея, после ако иска добавка давам колкото иска.
И е много по-спокойна.
За завършек - току що успях да я накърмя от гърда, посука и заспа. 🥰
Явно в спокойствието е ключа и в това да не се отказваш.
Някой може ли да ми обясни с колекторите как стоят нещата?
Мога ли в паузата между храненията да си ги слагам ( дали ще е удобно докато спя) и да събира капчици или само докато кърмя/цедя едната  и да събира капките от другата? Ако се направи по-голяма пауза между храненията (примерно 2-3 ч) това прокапалото в колектора може ли да се даде после или да се съхрани в хладилник и да се събира за 1 доза?
Какви колектори бихте препоръчали?
Помпата ми също има и функция за оформяне на зърната (моите са супер, но сякаш поомекнаха и за това тя не ги искаше. Сега ги стимулирах с пръсти и се пооформиха, но ми се иска да имам нещо подръка), но знам и че има аксесоари за оформяне на зърното, ползвали ли сте?

Ако я сложа на гърда и си заспи блажено, да я пробвам ли и с АМ или да я оставям да си спинка?

# 89
Браво, така е най-добре! Да се слуша бебчето.

Ако вече е над рожденото тегло, оставете я да си спи блажено. Ако не, дайте и още. Все пак е доста мънинка.

90 мл? Моето е на почти 10 месеца и 90 мл наведнъж не мисля, че някога е пила - и това говоря, когато мен ме няма и само от шише с кърма пие. И се роди 2400 и беше супер слаба, а сега си е дунда с гривнички отвсякъде. Това да се целят определени мл на хранене, само до стрес води. Давайте гърда на поискване, редувайте гърдите често (на всяко хранене предлагайте и другата гърда, когато бебето се пусне от първата), не се ограничавайте. Също е много важно да има хранене между 1 и 4 часа през нощта, когато нивата на пролактин са най-високи и се стимулира гърдата да произвежда още.

Може по всяко време с колектори. По принцип колкото по-прясна е кърмата като се дава, толкова по-добре - най-много хранителни вещества има запазени. Изцедената кърма е годна на стайна температура 4 часа, в хладилника 4 дни, във фризера 6-12 месеца. Ако е в шише и бебето започне да се храни, е годна 2 часа. Вече въпрос на личен избор е дали ще давате изцеденото мляко веднага или не. Но задължително първо сучене на гърда и чак тогава шише. И целта е изцяло на гърда, просто това малко бебче може да не е изцяло ефективно в сученето и е важно да наддава.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 13:27 от Zimk02

Общи условия

Активация на акаунт