Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 15 779
  • 624
  •   1
Отговори
# 105
MyGodBless, наговорили са ти страшни глупости! И консултантите, и педиатъра! Вече съм убедена, че педиатрите в България масово са абсолютно гола вода на тема кърмене и хранене на бебета.

Моята майка не е успяла да ме кърми, правила е мастит след мастит, накрая се е наложила операция и “кърменето” е приключило след 2 ужасни за нея месеца. Аз имах много лош старт, бебето беше почти изцяло само на АМ, изобщо не можеше да суче първите 5-6 седмици. Обаче с много упоритост от моя страна и пълна подкрепа и съдействие от близките ми (+ хубава помпа и качествена и информация) нещата се получиха, макар и с огромно закъснение. Нищо генетично няма! На 1г и 1м е и още суче. След някой друг месец бебето ще стане невероятно мощна помпа, буквално за 3-4 минути на гърда ще изсмуква всичко 😝

# 106
Не е задължително за 3-4 минути да изсмуква всичко, моето е на 10 месеца и като иска да пълзи и да се движи суче набързо, но не и стига и за да заспи и да спи добре, суче по 20-30-40 минути. Всяко бебе е различно.

Генетично някои жени нямат достатъчно тъкан да произвеждат достатъчно мляко, но това е през цялото време, не е след определено време на успешно кърмене и бам, спира кърмата. А и е доста рядко срещано

# 107
Има ли място за притеснение, понеже кърмя изключително вече почти 6ти месец, като цикълът ми дойде само в един ден и то съвсем леко. Преди това имах кафеникави зацапвания. След този ден, повече не съм имала пак кървене и се чудех дали е нормално така само за ден да дойде и изобщо колко време може да не дойде и да е нормално?

# 108
На някои жени им идва чак като спрат да кърмят след няколко години. Нормално е, колкото по-често кърмите, толкова повече се потиска овулацията. А и да ви дойде, е нормално да е нередовно и цикълът да е даже без овулация.

# 109
GerKa99, силна прегръдка 🤗🩷 БлагоДаря!

# 110
Момичета, аз имам питане към тези от вас които ползват спектра (няма значение синята или розовата) - по колко време се цедите с нея и какво количество кърма успявате да изкарате? Знам че е строго индивидуално при всеки, но ми е интересно и затова питам ☺

# 111
Още я разучавам. Първите дни я ползвах само да видя че имам капки, защото нормално не усещах, че пие нещо като суче. Сега последно за 3 мин 30мл, трябваха ми да разтворя капки за колики.
В интернет има таблица с режими на масаж и изцеждане. Но там степените са над 15. А на синята има 5 плюс 5 на режим стимулация и 5 плюс 12 на режим изцеждане. Още напасвам подходящите за мен съчетания, защото и в инструкциите така пише, че са индивидуални за всеки..
Иначе ми се иска да прикрепя директно торбичка за замразяване и да пробвам да съхраня малко запаси😅

# 112
Момичета, аз имам питане към тези от вас които ползват спектра (няма значение синята или розовата) - по колко време се цедите с нея и какво количество кърма успявате да изкарате? Знам че е строго индивидуално при всеки, но ми е интересно и затова питам ☺

Много е индивидуално, зависи от много фактори, например в кой период на кърменето се намираш. Например аз съм цедила и по съвсем малко (20-30 мл), и по много повече. Рекордът ми май беше около 180 мл от двете гърди, бебето е било на 4-5 месеца някъде.
Последно цедих когато бебето беше някъде на 11 месеца защото отказа да суче. По обяд (кога по време на денонощието също има значение) изкарвах ~130 мл от двете гърди общо, за цедене по 10 минути на гърда.

Бебето е много по-ефективно и от най-добрата помпа. Например моето от няколко месеца успява за 4-5 минути на гърда да изсуче всичко. Или поне така се усеща, от напращяла гърда да стане напълно мека. И най-вероятно успява да приеме по-голямо количество, отколкото би излезнало с помпата.

# 113
Със сигурност дори спектра не може да замени и изпревари бебето! Съдейки по помпата щях да съм сигурна, че на бебето не му стига и да приема шишето с ам за дохранване. Добре че беше темата и книгата на Хедра да се успокоя че щом суче активно, не се отказва, наддава и спи Добре, значи всичко е наред.

# 114
С моя мъник от началото си имаме проблеми с кърменето и от време на време засмуква, но днес примерно 4-5 пъти съм го слагала на гърда и или заспива, или не суче, а все едно ми ползва зърното за биберон. Имам кърма и ми се иска поне с шише да му давам, но напоследък не ми остава време да се цедя с ръчната помпа и затова поръчах спектра. Иначе с ръчната помпа успявах да изцедя към 30-40мл доста бързо, но нередовното цедене и отказването на детето да яде от гърда определено си оказват влияние върху количеството кърма, което имам 🫠 Ще опитам да стимулирам колкото се може без активната помощ на детето пък ще видя дали ще има някакъв резултат.

# 115
  • Бургас
Здравейте, днес бях на преглед 30 дни след раждането.Всичко си е наред даже лохи нямам вече но АГ каза да очаквам до месец-два да ми се върне цикълът. И сега почнах да се притеснявам защото знам, че кърмата намалява заради това дали ще намалее много и ако вкарам още едно нощно хранене тъй като моя човек си спи по 5 часа вечер и не го будя ще е по-добре?

# 116
Ni.tray, а наддава ли?

Sanya, видял ли е нещо, за да казва, че до месец ще дойде? Иначе при цикъл намалява кърмата само временно

# 117
Наддава, но защото го храня с АМ. Той никога не е успявал само с кърма от гърда да се нахрани 🥲

# 118
  • Бургас
Да видя нещо на вагиналния преглед и за това каза, че скоро ще ми дойде цикълът.

# 119
Наддава, но защото го храня с АМ. Той никога не е успявал само с кърма от гърда да се нахрани 🥲

Ясно, в такъв случай спектрата ще помогне за стимулация. А на бебето юздичката на езичето проверена ли е?
Да видя нещо на вагиналния преглед и за това каза, че скоро ще ми дойде цикълът.

Ясно. Спокойно, аз сега съм в цикъл и си храня бебето

Общи условия

Активация на акаунт