Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 619
  • 445
  •   2
Отговори
# 330
Моля за съвет за отбиване, бебето е на година и 5 месеца, следвах идеите на ЧАТА и уау проработиха... Бях оставила само нощните кърмения 1 преди лягане и 2 по време на сън. Първо махнах последното, това около 04:00-06:00 часа, след седмица и това около 01:02 часа, детето понякога спи вечер, което си уау, след година неспане и будене по 5-6 пъти и 2 пъти да се наспя в седмицата за мен си е почивка. Обаче да махна кърменето преди заспиване ми се струва невъзможно, то е сочен, дърпане, ам ам и освен че от месеци не заспива на гърда, а после играем тихи игри в тъмното, тези дни реши че иска да заспива на гърда, та суче ли суче, чак става болезнено, после реве и се тръшка. Това е една от причините поради която искам да махна и последното кърмене, просто я изнервя, до скоро и стигаше 10 минути и преминавахме към игри, а сега 25-30 минути и пак се тръшка... Също се надявам, че тази безкрайна привързаност ще понамалее, ако спра да я кърмя, тя е тотална лепка, особено когато падне мрак, никой друг не признава... Мислех си за горчиво мляко, но то ще доведе до мега тръшкане и ще има обратен ефект според мен... Интересно е че по обяд пак дърпа, мрънка Ам ам, но като и обяесня, че мляко ще има довечера и е ок с това !

# 331
  • София
На тази възраст и към 2 стават много промени и в живота на детето, в развитието на мозъка му, затова и много често децата искат да сучат повече. Особено ако тръгват на ясла или чуват разговори как ще се връщате на работа...усещат, че престои нещо, тревожат се и искат да са по-често с майка си. А това, което познават от раждането като близост с мама е кърменето. Може да погледнете тези идеи https://nishkite.bg/bg/otbivane/. С времето ще се получи. Много майки споделят, че най-спокойно и безболезнено е било да отговарят на нуждите на детето, за да премине през този по-кризисен период и в един момент то се успокоява и само разрежда суканията, отказва се от нощните кърмения.
Безкрайната привързаност е нещо нормално и ако го няма всъщност ще е тревожно Smirk Това е нужда от мама, но е ръководено и от инстинкти. Ако бебето/детето не е привързано към майка си и не изпитва силна нужда да е с нея, по-скоро би показвало, че има проблем. Това се израства не с отблъскване, а с узряването на нервната система и психиката на детето. Колкото повече отблъскваме някого, толкова повече той се фиксира в нас и изпитва нужда да се лепне. Когато даваме доказателства за любов, близост, контакт...той се успокоява и има емоционален и психически ресурс да изучава света и да заживее собствения си живот.

Ако сте в СОФИЯ и имате въпроси за кърмене-подготовка, чести трудности, захранване, нощните кърмения и бебешкия сън, отбиване, кърмене и работа или пък специфични проблеми, можете да се включите в срещата на Ла Лече Лига "Бебешко кафе".
6 ноември от 10:00ч в Малки приказки в жк Изток
Срещите на ЛЛЛ са винаги безплатни и не са придружени от реклама на продукти.
Това е линк към фейсбук събитието, там има и адрес на срещата.
https://fb.me/e/6aVaGNxwF

# 332
Здравейте, сега видях тази тема и ще помоля за мнение,или поне да си кажа. Кърмя от една година,но дори и до ден днешен макар вече по-големите порции,който хапва бебо,пак си суче на 3 часа. Капка вода не пие и лекарката като чу,дали заради това не знам,каза да го отбивам. Чувам и други лекарски мнения и на външни хора,за неща от сорта че ще му забавя говорното развитие и т.н.Близките ми също ме питат постоянно с насмешка,колко още ще го кърмя..От друга страна,говоря с една млада майка,която ходи на разни консултации и казва,че това са глупости. На бебо много му харесва и си иска сам. Наскоро,започнаха да му избиват зъбки и това ми е единственият начин да го успокоя. Нямам намерение скоро да го отбивам,иначе се опитвам да му разредя кърменията,но се сърди.

# 333
Не само че няма да му се забави говорното развитие, кърменето е супер полезно за развитие на тези мускули. Важно е и да дъвче твърда храна разбира се. Водата е хубаво да я пие (от чашка), но не е чак толкова важна засега, че и чак отбиване... А ако се отбие и пак не пие вода, какво правим?

СЗО, УНИЦЕФ, както и Американската педиатрична академия и канадския и еквивалент (да не кажат, че е само за бедни страни) препоръчват кърмене поне две години и повече, колкото майката и детето искат. Може лесно да се намери това в интернет, ако искате, мога и линк да дам, че да млъкнат тези, които ви говорят с насмешка.

Моето също е на годинка. Не следя отдавна през колко време суче, но е много често. Често си играе и идва и суква и се връща да играе. Даже като игра става - на пода сме, аз и показвам гърдата, тя се усмихва широко и с голям кеф идва и суче.

Иначе си пие вода от отворена чашка. Е, обича да се опитва да я хвърля и да си потапя ръцете, че напоследък и храната обича да си топи там. Позволявам и да си играе, така храненето е приятно за нея и няма натиск и си хапва и пийва водичка. И със сламка може да пие, но по-рядко и давам, тъй като тези, които не се разливат, са си играчка да се мият, а другите тя ги хваща и ги хвърля.

Как давате вода на бебето?

# 334
Благодаря ви за подкрепата! Ами от бебешко шише,имаме и шише със сламка,но той само дъвче сламката и по някое време,явно неволно смуква и се задавя. Общо взето с последното си играе. Слагам му малко гранулиран чай във водата,но пак не иска.

# 335
Бебешките шишета трябва да се махнат след годинката, защото те наистина може да влияят на говора и да изкривят зъбите (за разлика от гърдите). Вземете една малка чашка и давайте така по време на хранене. Аз на моята и давам водичка от чашка и докато я държа. Някой път наистина се разлива, но голяма работа.

# 336
Ще настоявам,аз съм му давала от чашка,но като отпие уж му се стича покрай брадичката и се мокри. Не съм сигурна общо дали пие,защото държи устата отворена. Шишето със сламка става ли,за след годинка?

# 337
Да, сламка, отворена чашка все са добри варианти. Може да пробвате с различни чашки със сламки.

Показвайте му вие как пиете от подобна чаша и той ще иска да ви имитира. Няма да се получи от първия път, но постепенно ще стане

# 338
Кърмените бебета често не знаят какво да правят с шишетата. Пробвайте чашка или обикновена сламка. Има и техники за проучване към сламка. Моето започна с отворена чаша, после направо с шише аквафлор на 10м, когато пътувахме. Със самка взехме доста по-късно след годинка.

Относно акъла от познати и непознати - "Защо питаш?, "Благодаря за мнението" Simple Smile И т.н.. Според това колко ви напряга отсрещната страна може и по-грубо Simple Smile

# 339
Здравейте, сега видях тази тема и ще помоля за мнение,или поне да си кажа. Кърмя от една година,но дори и до ден днешен макар вече по-големите порции,който хапва бебо,пак си суче на 3 часа. Капка вода не пие и лекарката като чу,дали заради това не знам,каза да го отбивам. Чувам и други лекарски мнения и на външни хора,за неща от сорта че ще му забавя говорното развитие и т.н.Близките ми също ме питат постоянно с насмешка,колко още ще го кърмя..От друга страна,говоря с една млада майка,която ходи на разни консултации и казва,че това са глупости. На бебо много му харесва и си иска сам. Наскоро,започнаха да му избиват зъбки и това ми е единственият начин да го успокоя. Нямам намерение скоро да го отбивам,иначе се опитвам да му разредя кърменията,но се сърди.
Детето ми е на 1г3м, смятам да го кърмя докато се отбие сам. Е, ако не се случи до към 3г, сигурно ще го отбия аз.
Масово хората в България, за съжаление включително и лекарите, са много боси по темата кърмене. Zimk вече ти е написала официалните препоръки на всички авторитетни здравни органи в света, само българските неуки лекари си имат собствени препоръки - неподкрепени с нищо научно! Кърменето след навършване на 1г продължава да има много важни функции - например защитава бебето от болести и патогени. Твоята имунна система не просто го защитава, ами и обучава неговата да разпознава вредните микроорганизми. Например в предстоящия грипен сезон най-доброто, което можеш да направиш за бебето си да го защитиш, е да продължиш да го кърмиш.

Относно близките - изобщо недей да отговаряш - “Благодаря, не желая да коментирам темата”. Хората са глупави и несъобразителни, за съжаление понякога дори близките

# 340
  • Велико Търново
Дъщеря ми е вече на 2, започна ясла началото на седмицата. Все още я кърмя, както ви е ясно, и нощем. Изморена съм много, но смятам, че е добре за нея. Както са писали момичетата по-нагоре, СЗО препоръчва поне до 2г. На нея и доставя удоволствие, успокоява я и и дава имунитет, дълбоко вярвам в това. Вече няколко пъти е била болна от грип и други вируси, нещата не са ескалирали, антибиотик все още не е пила. Зъбите кога и поникнаха не разбрах, само се е будела по-често нощем. Като мине адаптацията в яслата вероятно ще помисля за отбиване, но сега исках след стреса там да си има нейното "убежище". Освен това вместо да купувам добавки с коластра и други съставки, по- добре да си пие мляко от мама.
Мнения няма ли да спираш чувам от доста места, включително от майка ми, която също ме е кърмила до късно(тя се тревожи, че не се наспивам). Като оставях детето първия ден в яслата стана случайно тема за това и самата директорка много бурно реагира Спирайте, спирайте, не и помагате, само си вредите. Усмихнах се и дотам.
Та така, коментари винаги ще има. Преценете за Вас коя е истината и се водете по себе си и по детето.
А как ще отбивам аз идея си нямам 🫣🫣🫣😚

# 341
Първото дете кърмих до 5ти месец, като кърмата постепенно ми намаля и спря от само себе си. Сега с второто го кърмя вече 8ми месец и понеже сега никнат зъбки, та усещам вече умората от недоспиването. Преди с даване на шише с АМ сякаш беше по-лесно или го е засищало за по-дълго не знам, но чак такива будения на пресекулки не съм имала…
Аз съм чела, че след годинката кърмата вече няма същите свойства като преди това, не знам дали е така. Иска ми се до годинка да кърмя сега и след това да отбивам, обаче ми е доста притеснено как ще се случи, имам чувството, че няма да успя и се притеснявам от това.

# 342
Здравейте, бебето ни е почти на месец, роден е на 11.10. Заради усложнения с мен и много антибиотици,можех да го кърмя от 24.10. Преди това в болницата на всеки два часа използвах помпа, за да стимулирам и поддържам лактацията. Бебчо засука веднага от първия път, суче, има доста пълни и начишкани памперси, както и наакани. От няколко дни суче, уж се е нахранил, но след час отново е неспокоен, плаче и суче отново 30-40мин от двете гърди. Пробвах да изцеждам кърма и да му давам от шише, така е спокоен 2ч-2ч и половина и чак тогава търси храна. Какво означава това? Че не суче ефективно ли и какво да правя.. От помпата изцеждам по около 140мл. Изписаха го 2,800кг, след 10 дни го претеглиха при педиатърката ( от които 7 дни е бил изцяло на кърма) 3,350грама. Нямаме везна вкъщи. Благодаря ви предварително!

# 343
И моя опит с близки и познати е че кърменето осъзнато дете е доста по-неспокойно, доста повече се буди, доста по лепнато е за майка си. Аз лично наблюдавам как в момента когато дойде време за сучене се изнервя, суче 20 минути и започва да плаче. А откакто спрях да я кърмя посред нощ, ами разликата е очеизвадна в сънят и... Разбира се има и много спокойни дечица, но моето не е от тях.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 13:18 от Анника

# 344
Здравейте, бебето ни е почти на месец, роден е на 11.10. Заради усложнения с мен и много антибиотици,можех да го кърмя от 24.10. Преди това в болницата на всеки два часа използвах помпа, за да стимулирам и поддържам лактацията. Бебчо засука веднага от първия път, суче, има доста пълни и начишкани памперси, както и наакани. От няколко дни суче, уж се е нахранил, но след час отново е неспокоен, плаче и суче отново 30-40мин от двете гърди. Пробвах да изцеждам кърма и да му давам от шише, така е спокоен 2ч-2ч и половина и чак тогава търси храна. Какво означава това? Че не суче ефективно ли и какво да правя.. От помпата изцеждам по около 140мл. Изписаха го 2,800кг, след 10 дни го претеглиха при педиатърката ( от които 7 дни е бил изцяло на кърма) 3,350грама. Нямаме везна вкъщи. Благодаря ви предварително!

Всичко ми изглежда наред, давайте все така с кърменето и ви съветвам да спрете с цеденето, ако искате. Може и веднъж на ден на цвдите и така да давате (или таткото да дава, докато вие спите), ако ви е по-лесно, но задължително с шише с бавна струя. На тази възраст е нормално да почнат бебетата изведнъж много и начесто да сучат. Не означава, че не ви стига млякото или че не суче ефективно. Моето и то беше така, а доста ефективно сучеше и наддаваше доста над средното. Може да си вземете везна за успокоение.

Това за кърмените деца в детската градина - трудното адаптиране не е признак на проблем, а е нещо напълно нормално и дори е признак на сигурна и здравословна пръвързваност. Ако едно дете на тази възраст без проблем се отделя от майка си, това всъщност не е добре. Връзката с майката е ключова на тази възраст и кърменето помага тази връзка да е по-силна, което може да направи отделянето по-трудно, но в дългосрочен план е добре за детето. Аз между другото се сещам за поне няколко дечица, които почти никога не са кърмени и пак им е трудно с яслата и градината и със съня, но нали за всичко може да се обвини кърменето🙄

Директорки, учителки и медицински сестри да дават непоискан акъл за отбиване е супер грозно и не на място. Ужас.

Има т.нар. нощно отбиване, което може да се направи след 18 месеца, ако майката иска. Може да подобри съня, може и да не се промени нищо. На нощното кърмене единственият реален проблем след 2 години може да са зъбките и евентуални кариеси.

Общи условия

Активация на акаунт