Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 15 605
  • 621
  •   1
Отговори
# 600
  • Велико Търново
Здравейте, кърмя вече 6ти месец и започнахме захранване. Искам да започна да давам вода на бебето, но не знам какво шише/чаша да купя. Какво ще ме посъветвате ?
Четох различни препоръки и вече се обърках.

Аз купих директно обучителна чашка на EZPZ, така и не взех бутилка. Детето бързо се научи да пие от нея, а навън от нормална бутилка. Но моята дъщеря като цяло не пиеше много вода докато не започна да яде стабилно нормална храна, явно се хидратираше основно от кърмата.

# 601
Здравейте, момичета. Поразтърсих, но не намерих информацията, която ме интересува, но вярвам, че вие ще можете да ударите рамо.
Идната седмица ми предстои секцио и до колкото ми е известно кърмата слиза няколко дни по-късно. Как да я стимулирам най-адекватно /освен с помпата/, за да тръгне и да мога да давам на бебето във възможно най-кратък срок?

# 602
Здравейте, момичета. Поразтърсих, но не намерих информацията, която ме интересува, но вярвам, че вие ще можете да ударите рамо.
Идната седмица ми предстои секцио и до колкото ми е известно кърмата слиза няколко дни по-късно. Как да я стимулирам най-адекватно /освен с помпата/, за да тръгне и да мога да давам на бебето във възможно най-кратък срок?
Няма други варианти освен бебе на гърда или помпа. Първият е по-стимулиращ. Зависи къде ще раждате може да се уговорите да ви дават бебето още на същия ден. Но на повечето места май няма такъв вариант.

# 603
Помпата не ми помогна особено макар че бях със Спектра. Помолих да ми донесат бебето. Стоеше по час и половина на гърда.🤗 Донесоха ми го преди да ме раздвижат още, но все пак бяха минали 18 часа от раждането. Та и тия фанатични "златни часове " в които трябва да засуче не са чак от такова значение, защото лично аз се бях шашнала че много закъснях закъснявам и Хедра пишеше колко е важно за количеството кърма разликата в няколко часа, дали ще засуче в първите 4 часа или по късно, че фрапантно се отразявало на нататъшното количество. Ами няма такова нещо. Вече 6ти месец се кърмим и даже замразявам.
Спектрата я ползвах само да извади капчици коластра на повърхността, за да съм сигурна, че имам. Нататък давах бебето да се "труди за прехраната си".🤗
Една приятелка също секцио е започнала чак след 36 часа. Кърми по година и половина и двете си деца.

# 604
След секцио може да слезе и след 7 дни в някои случаи, но при мен дойде за два дни млякото. Та много е индивидуално. Ако загубите много кръв, тогава повече време ще отнеме.

Коластрата може и на ръка да се цеди. Помпата също е вариант, като размерът на фуниите е много важен. На три часа най-много трябва се стимулира гърдата.

Коластрата е изключително полезна и важна за бебето, не я пренебрегвайте. Ако няма как да я давате на бебето и няма хладилник, бих взела хладилна чанта или нещо подобно

# 605
Аз също се притеснявам, че първите 24ч. ще съм в реанимация и няма да мога да ползвам и помпа. Чета книгата на Хедра в момента и мисля да запиша и консултация преди раждането за съвети какво да правя след тия 24ч. и да питам колко са фатални.

# 606
И при мен го има същото притеснение, от което ми е и голямата драма, че се налага секцио. Надявам се поне наистина да са само 24ч разделение от бебето, понеже и при естествено раждане понякога се налага повече ако има усложнения. Гледала съм и клипове на Ася Демирева, която казва, че в реанимация е най-добре на ръка. Дори и да няма капчици, поне да се стимулират гърдите. Наскоро бях на уебинар, където посъветваха ако има изтичане на коластра да помолим за спринцовки, в които да я съберем. Вече дали някой ще я даде на бебето е друг въпрос.

# 607
Бях секцио, бебето го дадоха на 3тия ден (такава е практиката където раждах), успешно кърмя вече 9ти месец. За да дадат кърмата/коластрата трябва да сте изцедили в стерилизирано шише със стерилизирана помпа. Аз лично не съм давала, защото не съм носила и стерилизатор. Веднага когато ми дадоха бебчето сложих на гърда, но давах и АМ, което даваха в болницата. В нас вече преминахме постепенно само на кърма. Пиша, за да ви успокоя. Слушах книгата на Хедра, много ми помогна.

# 608
Съвсем спокойно можете да стимулирате на ръка. Не съм била секцио, но с първото ме приспаха веднага след раждането за ревизия, защото плацентата излязла на парчета. Събудих се и още докато си бях на магаренцето с кислородната маска започнах на ръка.
Преди това като влязох в 9ти съм пробвала няколко пъти под душа, за да видя изобщо случва ли се нещо и да хвана техниката. Говоря за няколко капки, не за изцеждане с цел съхранение, макар че има дами, които и това правят. Съответно вече знаех, че със сигурност има нещо в гърдите, мога да го "изкарам" от там и не ми беше проблем.
Първите дни на ръка и с бебе. След като гърдите се подуха - с хака за облекчаване.
Спектра - нула ефект. Медела - нула ефект. Пробвах всичко под слънцето - нула, само с колектора на хака. С второто ми дадоха една портативна на канпул, за която бях безумно скептична, но всъщност се оказа, че с нея ми се получи. Цедяла съм за облекчаване, де, не с цел увеличаване на количеството. Идея нямам от програми и интензитет, нагласих по усет, буквално все едно съм закачила хаката, много лека стимулация.

В болницата, в която раждах, нямаха проблем да дават кърма, даже ме питаха дали имам изцедена. Аз си носех малък стерилизатор, като уред за топлене на шишета, и не беше проблем да си го стерилизирам, макар че те ми го връщаха стерилно после. Налагаше се бебето да е при тях дълго за процедури, така и така трябваше да цедя, за щастие не отиде всичко в канала.

# 609
Не знам защо ви притесняват тези 24ч в реанимация. Аз бях секцио и на 2рия ден имах коластра, на 5тия ден вече имах кърма. Бебето не ми го доведоха до 4тия ден, защото беше в кувьоз демек 4 дена това дете не беше слагано въобще на гърда. Бях с ръчна помпа и само и единственото ръцете ми успяха да изкарат коластра. И спектрата да си занесете там пак няма да има файда - помпите са за след като вече имате кърма.
При мен кърменето не се получи, но не заради секциото, а по други причини, така че не го мислете толкова. Слагате детето на гърда като ви го дадат и търпение му е майката Smiley

# 610
Какво е това хака, някакъв хак ли? Не съм стигнала до това в четенето още Simple Smile

# 611
Хака е колектор за кърма. Докато кърмите/цедите едната гърда, слагате хаката (колектора) на другата и събира кърмата, която си изтича. Много полезна покупка. Нямате си и на представа колко много тече едната гърда докато цедите/кърмите с другата Smiley Поне за началото знам, че е така, за по-нататък не мога да кажа.

Ей така изглежда
Скрит текст:

# 612
Това цедене на ръка не ви ли причинява силна болка? Аз днес ходих и си взех книга на Хедра и се зачетох как се случва това цедене, но мен зърната безумно много ме болят и нямам желание даже да се докосвам там, едва дори се мажа с кремче, иначе ми се разраняват от самосебе си.

# 613
При цедене на ръка зърната не се докосват. Държи се ареолата. Фунията на помпата ме пипа повече Simple Smile
https://youtu.be/i8BjLYpGd4M?si=8q0zDP3vZmRp1zmp (първото клипче, което ми попадна)

# 614
Както е писала Инферия зърната не се докосват. Ако не се лъжа в блога на Хедра има снимки как става изцеждането на ръка. Показано е на снимки, а има и клипчета онлайн. Не е болезнено или поне за мен не беше.

Общи условия

Активация на акаунт