Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 604
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Професионалните паралелки как точно ограничават възможностите за висше? Нали пак ще имат завършен първи гимназиален етап с ООП предмети и втори етап с диплома за средно?

# 376
  • у дома...
Ограничават до толкова, до колкото в някои университети искат хорариум, предимно в чужбина. Иначе много университети в БГ имат квоти или приемат с предимство деца от ПГ.

Аманда, рано или късно децата ще трябва да се научат да правят избори. А и живота не свършва с НВО седми клас. Просто е етап в живота.

# 377
Според мен ограничават с това, че не учиш предметите, с които ще кандидатстваш.
Едно е да ходиш 2 часа седмично на уроци, друго е да ти е профил

# 378
  • сред маслини и портокалов цвят
Професионалните паралелки как точно ограничават възможностите за висше? Нали пак ще имат завършен първи гимназиален етап с ООП предмети и втори етап с диплома за средно?

Ограниченията са за някои университети в чужбина заради недостатъчния хорариум по математика. Въпрос е на проучване обаче, има варианти. Дете от ПГ , което иска да учи в чужбина, пак може за го направи,  просто изборът не е толкова голям.

# 379
  • у дома...
Не е съвсем така. Материала за изпитите по биология и химия май доста се различава от това, което се учи по профил. А и колко деца от сега знаят какво ще учат след 5 години?

# 380
Аз все още си чакам мнение за 33 ЕГ, но май така и няма да получа от първа ръка. Disappointed
[/quote]

Дете от съседско семейство учи в 33 ЕГ.
Първоначално е имало колебания, но впоследствие и то, и родителите му са доволни.
        Средата е спокойна, съучениците – добронамерени, а преподавателите – взискателни.
      В неговата паралелка се изучава гръцки език на високо ниво.
Учителката по БЕЛ е добре приета, резултатите от ДЗИ в 12. клас също са добри.
Езиците като цяло се преподават добре.
Общо взето, мнението за училището е положително.

# 381
А какъв според вас е средностатистическия бал?

# 382
Не е съвсем така. Материала за изпитите по биология и химия май доста се различава от това, което се учи по профил. А и колко деца от сега знаят какво ще учат след 5 години?
Различава се, да. Но си потопен в науката. Винаги има връзки между различните раздели.

# 383
  • In the jungle out there..
Здравейте! Гложди ме въпросът с профилиращите предмети, по-точно в частта на избора на предмет за второто ДЗИ след 12 клас. Гледам сега всички предприемачески паралелки са с профилиращи Предприемачество и ИТ, това означава ли, че само между тези два предмета може да избира? Големият ми син току що завърши такава в паралелка с интензивен АЕ и се яви на матура по Английски, като можеше да избира Предприемачество, Биология, География. Ако паралелката е с интензивно изучаване на език - може ли той да бъде избиран за ДЗИ?

# 384
Майки, искаме да пишем и като опция 51СУ - компютърна анимация. Имате ли отзиви за там, гледам няма квоти, какво е съотношението момичета/момчета?

# 385
Здравейте! Гложди ме въпросът с профилиращите предмети, по-точно в частта на избора на предмет за второто ДЗИ след 12 клас. Гледам сега всички предприемачески паралелки са с профилиращи Предприемачество и ИТ, това означава ли, че само между тези два предмета може да избира? Големият ми син току що завърши такава в паралелка с интензивен АЕ и се яви на матура по Английски, като можеше да избира Предприемачество, Биология, География. Ако паралелката е с интензивно изучаване на език - може ли той да бъде избиран за ДЗИ?
Мисля, че не. А, имам същия казус. Моят е профил Предприемачество, РИЧЕ Английски, с профилиращи предмети Предприемачество, ИТ и сега Биология. Мисля, че само  по профилиращ предмет е матурата, за съжаление.

# 386
  • София
Втората задължителна матура е по един от профилиращите предмети. Матурата може да е по език, само ако същият е профилиращ предмет.

# 387
  • София
Моето дете е 11 клас в НТБГ, и не съм доволна. Нивото е много ниско, почти никакви изисквания за учене няма. Двама-трима учители искат да се учи и всички родители протестират. В 8 клас се учи интензивно избрания език след което е абсолютния минимум. Базата е под всякаква критика, миналата зима протече тавана и се наводни цял етаж, бяха дистанционно.. За 4 години мисля, че не е имало ремонти. По 10-12 паралелки са от випуск, представете си какво се случва в салона по физическо, който е само един. Директорката, зам.директорката и няколко учители са страхотни, работят сърцато и уважават децата, децата също ги харесват, но за съжаление не е достатъчно. Аз лично не го препоръчвам ако очакванията са да се научи нещо по-сериозно. Детето също често не го препоръчва в разговори с други хора. За съжаление на НТБГ му е останала само славата 😒.

# 388
Благодаря, Мишчица, много полезен коментар. За НФСГ също не са добри отзивите, а и езикът там се учи разширено, искаше ми се да е по- интензивно. А синко като видя сградата на НФСГ на снимка в сайта, каза, че  била като от филм на ужасите. 😁

# 389
  • In the jungle out there..
Втората задължителна матура е по един от профилиращите предмети. Матурата може да е по език, само ако същият е профилиращ предмет.
Ок, но кои профили 1,2 или 1,2,3,4? И как изведнъж всички предприемачески паралелки са с профилиращи - Предприемачество + ИТ? Това ли са единствените опции избираемия изпит за ДЗИ?

Общи условия

Активация на акаунт