🧿ЧААТАЙ УЛУСОЙ🧿"EŞREF RÜYA"/"СЪНЯТ НА ЕШРЕФ"🧿Проекти, партньори и приятели🧿Тема-32

• 20 710
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
bof4eto, преди малко като спомена Хакан и Везир се сетих нещо.
Онзи мост, който показаха за първата локация на снимките на "Uykucu", не е ли същия мост, на който раниха Хакан в "Protektor"?
Откакто го видях си мисля да ви питам и все забравям.

# 706
Нези, аз не го помня. Обаче имам чувството, че локациите, които са подходящи не са неограничени и често повтарят.
От онзи профил с локациите ако ги питаш, може и да проверят.

# 707
Нези, аз не го помня. Обаче имам чувството, че локациите, които са подходящи не са неограничени и често повтарят.
От онзи профил с локациите ако ги питаш, може и да проверят.
Открих го- същият е. Wink

# 708
Ново 20!

От Бирсен:

Мурат Ментеш, авторът на "Терънс бей", заведе дело срещу сериала Eşref Rüya.

Писателят Мурат Ментеш заведе дело, твърдейки, че поредицата Eşref Rüya, написана от Ethem Özışık, е взета от неговия собствен проект „Dehşet Bey“.

Майсторът на сценария Мурат Ментеш е завел дело срещу сериала на Tims&B „Eşref Rüya“ с участието на Чаатай Улусой. В изявление Ментеш заявява, че сериалът „Eşref Rüya“ е имитация на филма с участието на Баръш Ардуч „Dehşet Bey“, продуциран от O3 Medya преди няколко седмици, и че той подава иск, за да защити законните си права.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми представители на пресата, нашият клиент е изправен пред съдебен иск относно продукцията и излъчването на телевизионния сериал „Ешреф Руя“, базиран на плагиатство от сценария на филма „Дред Бей“, написан от Мурат Ментеш, един от оригиналните и влиятелни писатели в нашия литературен свят.
Бихме искали да информираме обществеността, че сме завели дело срещу TİMS&B Studio Film and Organization Industry and Trade Inc. и сценариста Етем Йозък в Гражданския съд по правата върху интелектуалната и индустриалната собственост в Истанбул от името на Мурат Ментеш за „нарушение на авторски права и плагиатство“.
Това дело далеч надхвърля простото твърдение за „вдъхновение“ или „сходство“. То е резултат от експлоатацията на творческия труд на нашия клиент, обхващащ години, експлоатацията на множество произведения и, най-важното, тежкото посегателство върху достойнството на твореца.
Ответниците систематично ограбват произведенията на нашия клиент в продължение на години и превръщат това поведение в търговски навик. Тази ситуация надхвърля плагиатството; тя ясно представлява кражба на труд в общественото съзнание.
Ешреф Руя беше последното звено във веригата.
Както подробно описахме в нашата петиция и експертния доклад, който изготвихме, тази систематична верига от нарушения е следната.

# 709
Да сложа и продължението

1- (2017) Първи контакт и първоначална кражба на идеи
През 2017 г. по покана на продуцентска компания се проведе среща за обсъждане на адаптацията на комикса „Terror Bey“ (Момиче с пистолет), написан от нашия клиент и илюстриран от М.К. Перкер. Етем Йозъшик, която работеше като сценарист по друг проект за компанията, също беше поканена на срещата по предложение на нашия клиент. По време на тази среща беше обсъден сценарият на клиента за „Terror Bey“, който включва и ключови сцени от филма, като например „Влюбени, насочващи оръжия един към друг под масата“.

След тази среща не е имало последващи действия, тъй като проектът не е реализиран. Въпреки това, общият сюжет от сценария на клиента за „Момиче с пистолет“ и уникална и ключова сцена, като например „Влюбени, насочващи оръжия един към друг под масата“, бяха използвани от ответниците без разрешение. 2- (2021) Комикс „Terror Bey“ / Серия „Maraslı“
Основната история и профилите на главните герои (бодигард, бивш служител на реда, любител на книгите, името Махур, страдащ от посттравматично стресово разстройство, притежаващ куче и др.) от комикса „Terror Bey“, написан от клиента и нарисуван от М.К. Перкер и публикуван през 2016 г., са копирани дословно в поредицата „Maraşlı“. Очевидно въпросната поредица е директен цитат от комикса на нашия клиент Муфат Ментеш и М.К. Перкер и е налице плагиатство.

3-(2025) Филмът „Dread Bey“/сериалът Eşref Rüya
Историята на „EşrefRüya“ също беше записана. Тъй като сериалът „Marash“ е създаден чрез дословно копиране на сценария чрез плагиатство, сценарият на нашия клиент Мурат Ментеш от март 2024 г. за „Dread Bey“, който той е написал изцяло под заглавието „YENIBIR HIKAYE“ и е подготвил като проект за игрален филм, е превърнат в сериал, озаглавен „EşrefRüya“, от ответниците, докато той все още е бил във фазата на производство.

Тук се сравняват някои основни неща:

Dread Bey
Престъпна организация, съставена от отделни лица. Любовта и бракът са забранени за членовете ѝ. Въпреки тази забрана, един член създава връзка със своята незабравима любов и продължава да работи в продължение на много години.
Седемчленна организацията за сираци „Федайлер Окаг“ се влюбва в жена въпреки забраната за любов. Съдбата ги събира и Диктаторът е разкъсван между любовта и своите „братя“.

Дред Енгиз
Сирак, начетен, плешив гангстер, който се облича в старомоден стил, има мустаци, смел е, говори малко, изглежда спокоен, но е и ядосан, влюбен е, интелигентен е, националист и кара необичайна класическа кола.

Федайлер Окаги
Забрана за любовта:
В организация, където любовта е строго забранена, героят е разкъсван между любовта и лоялността към организацията. Идеята, че влюбеният мъж ще стане по-слаб.
Използване на външен глас (VO). Ритуалните срещи и екзекуции/мисии на организацията са фотографирани.

Eşref Rüya
Организацията. Любовта е неодобрявана, защото се състои от членове, които не са членове на престъпна организация. Въпреки тази забрана, един от членовете, неспособен да забрави любовта си, създава банда и се бие с нея. Член на шестчленната организация за сираци, Ешреф е влюбен в жена, въпреки че любовта не е позволена. Съдбата ги събира. Есреф е разкъсван между любовта си и своите "братя".

Есреф Тек
Сираче, старомоден гангстер, който се облича по старомоден начин, има мустаци, смел е, говори малко, изглежда спокоен, но е ядосан, страстен, интелигентен и кара стилна класическа кола.
(Неговите интелектуални характеристики не са пренесени на подобния герой, "професор" Фарук.)

Любовта е голяма опасност:
В живота ни любовта е голяма работа. "Askacam lur weak" е основен конфликт, подчертан многократно от епилозите,
Използва се външен глас (VO). Ритуалистичните срещи на организацията и фотографско записване на работата.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 17:00 от NeZ_9

# 710
Отговора на Етем

Пето дело за плагиатство е заведено срещу Ешреф Руя. Поздравления.
Но първо, можете ли да се решите помежду си, за да мога да разбера от кого съм откраднал? Simple Smile))

# 711
Ей, като стрели сте, момичета!
Тъкмо идвах да ви нося новините от Бирсен, на 7 минута бяха, ама се оплеснах.
За Серенай само ще кажа, че е истинска и много емоционална. Да, така е разкрепостена е, свободомислеща, бунтарка, но и много принципна. Изкусителна дама! Открих я в "Medcezir", още  тогава си  харесах и продължавам да си я харесвам. Харесва ми нейната неповторимост.
И аз като Нези мисля, че Чаатай и Серенай са имали връзка.
Скрит текст:
Нани, и аз съм на море в Гърция. Приятна почивка на всички почиващи момичета!

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:31 от eliet

# 712
Момичета, не съм се отказала от Icerde, толкова сте го хвалили, няма как да не се гледа.

Това с авторските права се надявам да не повлияе на излъчването на сериала. С тези рейтинги, би било грехота да се спре, ско изобщо са верни твърденията.

Скрит текст:
Пожелавам много приятна почивка на плажуващите. Много обичам гръцките плажове. 🌞

# 713
И спонтанно ми дойде идея за  въпроса, който да обсъдим през уикенда. Grinning
„Eşref Rüya“ – оригинална история или сюжет, който сме виждали преди?
След силния успех на сериала, започнаха и подозренията:
 „Не е ли това вече правено?“
 „Сценарият прилича на...“
 „Много удобно драматично развитие!“
 Но къде свършва вдъхновението и започва плагиатството?
Всяка велика история е писана хиляди пъти, но начинът, по който е разказано, гласът на героите, атмосферата, емоциите, това е, което я прави уникална.
 Въпросът ми към вас е:

Вярвате ли, че "Eşref Rüya" копира чужд сюжет  или просто използва вечни теми по свой начин?
Може ли да съществува напълно оригинална история в наше време?
А важно ли е това, ако крайният резултат е дълбоко въздействащ?

Понякога не е важно дали историята е нова.
А дали е разказана така, че да остане с теб.

--------
Между другото Етем Озъшък пише, че два пъти споделя това в Инстаграм стори и то изчезва...
 И затова го споделя пак .

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 17:40 от NeZ_9

# 714
Ами не им харесва отговора, затова го махат.
Започна един стойностен сериал...и хайде да му намерим цаката!
То ако почнат за подобни истории да съдят, то във всички сериали има сцени взети от друг сериал.
От съдилищата не трябва да излизат.

# 715
Нези, благодаря за днешната тема, още преди да прочета докрай написаното от теб, си помислих как сюжетът е само процент от успеха на един сериал, другата голяма заслуга имат актьорите. Естествено, и всеки замесен носи принос.
Сериали за мафиоти има бол, внедрени полицаи под прикритие, хора, които са влюбени в детските си любови, братя, воюващи един срещу друг, братя влюбени в една жена, също. И така като се разкаже Esref Ruya не звучи никак уникално.
Но, за мен е важно да ми влияе актьорската игра, темпото, с което се развива действието, да не разтягат локуми на сторилайн, който става досаден или пък да претупат включов момент. Също, начинът, по който е заснет. Много пъти сме коментирали, че повече прилича на филм, отколкото на сериал с картонени декори.
Толкова много филми и сериали се създават по света, че не съм сигурна дали може да се измисли нещо от-до уникално, винаги някоя сцена, сюжетна линия ще прилича на еди си коя от друг проект.
Та, много силно се надявам да не ми спрат сериала, че е един от малкото, които истински ми харесват.😅

# 716
На същото мнение съм и аз.
Нищо ново под слънцето! Особено в турската дизи индустрия.
За мен обаче не е важно дали историята се опира на вече познат сюжет,
а дали е написана така, че да ме докосне.
Да, виждали сме любов, предателства, мафия, раздяла и завръщане.
Но не сме виждали тези герои, в това време, с тези погледи, с  тази музика.
Всеки сериал може да прилича на друг.
Но само малцина те карат да седиш със затаен дъх, да спреш на една сцена и да си кажеш:
„Ето това… ще помня.“
Историята не е само какво се случва.
Историята е как те кара да чувстваш, докато се случва.

# 717
Историята не е само какво се случва.
Историята е как те кара да чувстваш, докато се случва.

Едно голямо - ДА! Това е мнението ми по темата в две изречения.

# 718
Една от румънките, Adela Geru, е много активна и е намерила информация, която споделям с вас.

"Аз също  потърсих в интернет, за да видя за какво е този филм и ето какво разбрах:
През ноември 2024 г. Санер Аяр, основателят на 03 Medya, обяви че ще направят филм, базиран на героя от комикса „Дехшет Бей“, написан от Мурат Ментеш.
Комиксът „Дехшет Бей“, написан от Мурат Ментеш и илюстриран от М. К. Перкер, беше публикуван като комплект със списание Karakarga през 2016 г. и имаше 6 броя. Въпреки че все още няма официално съобщение относно сюжета, се смята, че „Дехшет Бей“, адаптация на комикса, ще се фокусира главно върху детективска фантастика.
Героят „Дехшет Енгиз“, бивш полицай, по-късно започва работа като бодигард, убивайки враговете на тези, които защитава. Освен това в комиксите Дехшет Бей има и въображаем приятел, с когото води философски разговори.
Това е написано през ноември 2024 г. Междувременно снимките започнаха на 6 април и по този повод беше публикувана темата:
„Дехшет Енгиз (Баръш Ардуч) е любимият член на група убийци, наречена „Федалер Оджагъ“. Той се влюбва в д-р Абиде (Туба Бююкюстюн) от момента, в който я вижда за първи път. Членовете на групата са хора, избрани и наблюдавани от детството, които нямат семейство.
Едно от основните правила на Оджак, свързан с националистическа организация, е, че федетата не се влюбват и не се женят. Въпреки всички усилия за съпротива обаче, Дехшет вече се е влюбил в Абиде. Той е принуден да избира между света, на който е лоялен, и гласа на собственото си сърце, когато изпитва любов за първи път.
Тази любовна история поставя началото на цикъл, в който той започва да поставя под въпрос организацията, част от която е, и нейната философия за съществуване. Цената на този разпит ще бъде тежка за всички...“
Филмът ще бъде пуснат тази година по Prime Video. Разбирам защо Мурат Ментеш е разстроен, защото „Ешреф Руя“ също беше пуснат за първи път по Prime Video, като винаги беше на първо място сред всички излъчвани продукции.
Това, което не разбирам, е как се е стигнало от полицейски комикси, които нямаха връзка с темата на филма, до сценарий, подобен на този на „Ешреф Руя“. Поредицата на Чаатай беше обявена още през септември 2024 г., когато беше ясно какво ще снима. Кой кого копира? Като се има предвид, че тези комикси бяха само за бивш полицай, който като бодигард убива за тези, които са го наели, как Мурат Ментеш се озова с убиец, отгледан в организация, който се влюбва, противно на строгите правила, по които е отгледан и обучен?
„Ешреф Руя“ беше хитът на сезона и това предизвика още завист, но въпросът остава: Как бяха заснети едновременно две продукции с една и съща тема?"

Интересно, нали? Wink

# 719
Аз също мисля, че сюжета не е всичко, въпреки, че е много важен.
Но предаването на историята е много важна, абсолютно съм съгласна с вас.
Само един пример ще дам:
Каква би била Птичката без Джан....пълна боза!
Когато актьора и ролята се влеят в едно, могат да се допуснат слабости в сюжета, защото актьора съумява така да ти го предаде, че продължаваш да го гледаш!
Аз лично не вярвам да направят нещо.
В моменте Ешрефа е доста популярен, така и за тях ще чуят.
Малко безплатна реклама добре ще им дойде.

Нези Hands Thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт