Работа за лятото 16+

• 1 829
  • 50
  •   1
Отговори
# 15
Момичето няма да почне работа, защото няма нито желание, нито стимул. Няма да й се обаждат, заплатата ще е малка или на нея няма да й хареса.

# 16
Bea_2022, дано кристалното ви кълбо не работи добре! Simple Smile

Leonie, и затова завиждам на "чужбината". Смятам, че трудови навици трябва да се изграждат отрано. И да бъде прието в обществото, че младежите работят. Тук очаквам дори да им се подиграват.

И, за да съм полезна: от Sutherland ни отрязаха, не предлагат ученическата програма.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 16:15 от aaa73

# 17
Сменете си обкръжението значи ✌️

В моето пък единици са не работещите, без значение от финансовото състояние на родителите. Кой в МкДоналдс, кой в КФС, кой в Кауфланд, кой в Кол център и пр.

# 18
  • София
Имам 5 деца на различни възрасти и в средата на трите големи единици са били неработещи и точно на тях са се подигравали и са гледали лошо. Става дума за деца от т.нар. висока средна класа, както стана модерно да се наричат. От гимназията почваха първо нискоквалифицирана работа, през студентството вече се насочваха към това, за което учат и след завършване имаха достатъчно опит и самочувствие.
Тези, които не работеха, после се адаптираха много по-трудно.

# 19
Kaya, ти си в Германия, доколкото помня. Друго е.
Как се сменя обкръжение на човек в гимназия? Не харесвам едната и приятелка, но съм наясно, че дори да смени гимназията, няма да се отървем от нея.

Сега я питах дали някой от съучениците и е работил. Каза - само един.

Fever, при вас може би са били в семейни бизнеси. Около нас са предимно деца на офисни служители. Миналата година от работата ми уж щяха да и уредят някакъв стаж, но не стана.

# 20
  • София
Някои от децата са работили и в семейни бизнеси, но повечето си търсеха работа по веригите като сервитьори, продавачи, едно от момичетата беше всяко лято "лелка" в детска градина, гледаха деца на познати. На повечето родителите държаха сами да търсят и намират работа, за да свикнат да се справят с това.
Конкретно моите деца са работили като технически сътрудници в нашата кантора, продавали са в магазини на познати, защото е винаги по-добре да знаеш къде и при кого са, но и сами са си намирали преводи, раздаване на флаери, писане на курсови задачи и т.н. Като студентки им намираха от университета - едната в началото беше във верига за бързо хранене, другата работеше в магазин за цветя. Сега сестра им замества продавачката в магазин на близки, докато жената е в отпуск, а после ще сервитьорства в едно съседно заведение тук на морето за месвц. От есента чака да разбере дали от университета са успели да я вкарат в списъка за една италианска верига, подобна на Лидл.
На много офис служители, които познавам, във фирмите има летни стажове, при които деца на служителите работят в деловодството, вдигат телефоните, сортират документи и подобни дейности. Вкл.в държавни фирми има такава възможност.

# 21
Bea_2022, дано кристалното ви кълбо не работи добре! Simple Smile

Leonie, и затова завиждам на "чужбината". Смятам, че трудови навици трябва да се изграждат отрано. И да бъде прието в обществото, че младежите работят. Тук очаквам дори да им се подиграват.

И, за да съм полезна: от Sutherland ни отрязаха, не предлагат ученическата програма.

На 17 не е много рано Simple Smile

Да не те отчайвам, но лятна работа е добре да се потърси от по-рано, април-май, за да могат да си уредят работния график и юни например да се започне. Сега сме почти юли, на повечето места са си намерили хора най-вероятно.

# 22
О да, нямах предвид, че 17 е рано, а коментара на Леони, че в чужбина е разрешено от 15.

Дано не е късно. Тя е на лагер 5-12 юли и затова не бързах, за да не трябва да я чакат...

Проблемът е, че хем трябва да се съобразявам с нея, хем тя не съдейства особено, хем не мога да оставя съвсем на нейното (т.е. да мързелува пак). Не искала в МакДоналдс, Хесбургер и Била... Защото е голяма работа и не е за там, явно.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 09:49 от aaa73

# 23
На сила хубост не става. Ако няма мотивация девойката, няма да е добър работник и ще отбива номера. Това също ще е опитност, но все пак.
Остави я да си гледа тийнейджърството.
Нека помага повече у дома срещу заплащане.
Нека готви - подготовка за живота е студентския живот. Да чисти не само стаята си, но и вашата. Да мие пода. Наеми я ти Simple Smile

Fever, помощник-възпитатели или така наречените лелки в детска градина не вземат деца. Поне в моя град. То за възрастен  е трудно, а за дете без опит съвсем. И е доста тежка работа - чистене, мете, миене, хранене, обличане на децата, успокояване на плачещи, помощ при ситуациите...не е работа за тийн.Не е лятна работа.

# 24
Не мисля, че някой би се подигравал, напротив, родителите биха били много доволни децата да се откъснат от електронните устройства и да научат нещо практично. Да не говорим, че лятната ваканцията в БГ е неразумно дълга и всеки родител би се радвал детето му да се занимава с нещо полезно. Това го знам от мои приятелки, които също се чудят какво да правят с децата през лятото. Извън София няма голям избор, но в София винаги ще се намери.

# 25
  • София
Явно момичето го взимаха няколко години. И не е била помощник възпитател, нито е общувала с децата. Помагаше за сервиране и от сервиране, почистване, оправяне на креватчетата, миене и т.н. Хайде да го наречем "помощник лелка" или каквото и да е там. Ходеше след 10-ти клас момичета. Как са я взели и в коя градина не знам, но не смятам, че е нужен голям опит да разнасяш чинии и да метнеш. Беше съученичка на най-голямата ми дъщеря. В момента е жена на 27+ години и работи съвсем в друга област.

# 26
Сигурно става въпрос за частна детска градина. В държавна силно се съмнявам да стане.

# 27
  • София
Възможно е.

Доста ще стресна дъщеря ми ако ѝ звънна рано сутрин в работен ден с въпрос за преди 10 години. Wink

# 28
Сигурно става въпрос за частна детска градина. В държавна силно се съмнявам да стане.

И на мен не ми се вярва в държавна ДГ, законно, самоинициативно, без уреждане, някой да вземе ученик. Лятото и без това детските градини не се нуждаят от допълнителен персонал. Децата са малко, постоянно назначеният персонал си е напълно достатъчен за обслужването им дори и в намален състав поради отпуски и пр.  Освен това за 2 месеца работа един месец да се занимаваш с изследвания, регистрация и заверка на лична здравна книжка, разрешения от инспекцията по труда и пр...

Авторке, няма да стане това лято май  с работата, особено щом има и претенции. За непълнолетен неквалифициран труд работата обикновено не е от приятните и престижните. Но провери в Лидл/Кауфланд, имаха стажантски позиции за работа не само в магазин, а и за административно/информационно обслужване, въвеждане на складови наличности, работа на компютър.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 08:48 от кукумицинка

# 29
metal.vixen, вкъщи не мога да я накарам да си оправи стаята. Понякога готви, но само каквото тя си е наумила и не чува съвети. Не може да се концентрира 5 минути да прави нещо, ако не и харесва. Затова искам да е на работа. С други хора не е толкова нагла и вярвам, че ще се стегне. Поне ще разбере, че има йерархия, работно време.
Не мога да я оставя да си гледа тийнейджърството, тя е почти пълнолетна, а има навици на 7-годишна. Трябва сега да мине основните уроци, за да може после да почне отнякъде.

Leonie, нямам предвид родителите да се подиграват, а самите младежи. Моята е кифла и е коментирала "неправилно" облекло и държание. Много е лошо да си "беден", а по тяхната логика - работиш, защото си беден. Предполагам.

кукумицинка, опасявам се, че натам отива. Опитва се да изкръшка, но ще направя всичко по силите си да не успее. Благодаря за идеите.

Сега очаквам коментари, че аз така съм я възпитала. Не! Аз съм самата противоположност, не понасям мързела и губенето на време. И съм точно противоположното на кифла Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт