Осмокласници 2024/2025 - тема 9 - ваканционна

• 15 376
  • 562
  •   1
Отговори
# 15
Едвам наваксах днес с четенето, зачудих се как толкова много непрочетени отговори, а то - НВО. Така се радвам, че мина този ад миналата година.
Стискам палци на всички кандидатстващи тази година!

За пускането - пускам. На пръсти се броят пръстите на преспиване без родители засега, в такива случаи много обстойно разпитвам кой ще бъде, къде ще бъде и т.н. и преценявам според имената. По-непокорните приятелки ги знам, а тя, като откажа преспиване у тях, не настоява. Иначе безброй пъти сме имали и ние гости с преспиване и при двете, че и по 3-4 приятелки съм посрещала, тя ходи също редовно. Но всичко може да се случи по всяко време и с всяко едно дете, колкото и да е добро, да ви кажа. Отдавам го на възрастта. Имам много лош опит с една нейна много мила и чувствителна приятелка, миналата година дойде на гости у нас, малко ненадейно с уговорка от днес за днес. Чухме се с майката, всичко точно. Нахраних ги, поприказвахме си и отидоха в нейната стая да гледат филм, нищо нередно не усетих. Бре,  по едно време към 1 ч. чувам нещо тропане на врати насам-натам, излизам в коридора, гледам - моята носи леген. На приятелката й станало лошо, повръщало й се. Влязох в стаята да я видя, за да знам с какво лекарство да реагирам, ми то детето се поклаща напред-назад, забелило очи. Какво се оказа - била скъсала предния ден с гаджето, а моята все е душеприказчик по сърдечните неволи. Като затръгвала приятелката към нас, преляла в някакво шишенце от домашнярката на баща си и гаврътнала на екс - не повече от 50-60 мл, след разследването ми впоследствие, но досега не била пила алкохол. И едвам стои права, почти в несвяст. Казвам ви, побелях. Плискахме я, карахме я да повърне, ами не се оправя детето. Накрая ща, не ща се обадих на майката, защото не мога на своя глава да викам линейки и т.н. Дойде жената посреднощ, извинява ми се, то се чудех кой на кого трябва да се извини. Дъщеря ми каза, че дори не я е видяла кога е гаврътнала от шишенцето, склонна съм да й вярвам, и тя много се беше притеснила. Та така, ето, добро дете, родители вкъщи, но се случват и такива неща в тази възраст. Оттогава на тази тема съм с много повишено внимание, срам-несрам, като дойде някой вкъщи, питам дали носи алкохол. И разчитам да не ме лъжат в очите.
Моята сега си празнува рождения ден на вилата, през деня бяха на басейн с приятелки, после вкъщи. Увещаваше ме да няма възрастен, но баща й е отишъл към 10:30, че аз пътувах. Просто след тази ситуация откровено казано съм на тръни. А иначе сестра й на тази възраст ходи с приятелки на вилата сама, но такива неща не се бяха случвали преди това и не съм се и замисляла.

# 16
  • София
Охаааа, задължителна литература 😈 набора няма да ми говори поне три дни като му я дам 😆

# 17
Хъшове вече не се играе. Откакто Морфов се скара с директора, Хъшове няма.

До литературата не сме стигнали, нито единия е оформен по нещо, нито другия.

# 18
  • Пловдив
Ох, смогнах, да ви изчета.
При наборът все повече годишни оценки се появяват в Школо, засега е добре положението.
Като се прибере, ни телефон, ни лаптоп търси - явно му е писнало от екрани и само търси с кой да излиза (радвам се, че засега успява, да поддържа връзка и с тукашните приятели.
Относно гости с преспиване - от началното училище още, ту той ходи да спи някъде, ту вкъщи има някой и имено затова и направихме стаите им с по 2 легла. Но! Досега не се е случвало, да преспи вкъщи някой, когато нас ни няма или пък обратното - той да е ходил някъде, където няма възрастен.
Да и купони са правели вкъщи, а аз (ние)  стоим буквално като каторжници в едната стая и не излизаме от там, но знаят, че все пак има възрастен/възрастни и ако се наложи нещо - аз/ние сме там.
Чакам вече края на месеца, за да завършат и да се прибира вкъщи Simple Smile Не знам, как ще се чувства след една учебна година "независимост" и съдейки по собствения си опит - трудно ще е, да съжителстваме под един покрив за повече от седмица Joy
Със задължителна литература, предполагам, че няма да има проблем - чете и му е интересно.

# 19
На моят му се дорева като видя задължителната литература за 9 клас 😈

Благодаря за труда 🤗

Успех на седмокласниците тази година!

# 20
  • Варна
Благодаря за темата!
Бих пуснала набора на гости с преспиване, ако имаше подобни желания. Но все пак зависи с кого и къде. Аз самата мразя да бъда ограничавана, без да бъде аргументирано, та не бих го приложила върху децата.

# 21
  • София
На моя ще му е интересно с тези произведения. След чудото от тази година - направо ще е песен.

И къде на шега, къде сериозно - ще го накарам да прочете Ботев и неговия ‘Странник’. Каката не помни изобщо да са го учили. И да са го разгледали, е било супер бързо. Масово от нейния клас са се омотали на десетокласното нво.

# 22
  • София
Някои пият да. Приятелка на щерката е звъняла по нощите, че двете с друго момиче повръщат на такова парти с преспиване. Бащата в другата стая спи и не подозира. Майката е ужасно строга , в командировка била. Двете са добри деца, едната сега учи НПМГ, другата в Немската, умни деца. Напипали Ракия и се напили уж тайно... детето което е домакин на партито звъняло в паника на щерка ми, какво да прави , че ако родителите й разберат ще стане страшно.....Та намират някакви шишета и пият... Чудя се кога ли да й дам две, три глътки нещо да пробва поне пред нас.? .По Коледа освен .. Joy

# 23
Робинзон го прочете преди няколко години. Хареса й. Като цяло ми се струва по-интересна литературата от миналата година.
За спане в приятелки моите го правят от много малки, но винаги с родители. Изобщо не го сравнявам със спане с компания на вила. Малката, която беше на 9г миналата година остана с нейна приятелка на 8г сама у тях, докато ние, родителите бяхме на ресторант с родители от спортния клуб. Играли, гледали ТВ, яли и си легнали. Е, родителите се прибрахме по някое време, така че не беше цяла нощ. Аз се страхувам повече от момента, в който ще поиска да ходи на дискотека.
Допълвам за пиенето. Никога не съм забранявала алкохол. Голямата има снимка на 1г как е надигнала бутилка с бира Simple Smile Не че изпи нещо тогава де, да не си помислите нещо. Но съм сериозна като казвам, че не ги спирам. На вечеря се случва да отпият от моята чаша. Малката по-редовно. Наборката до скоро се мръщеше, че е горчиво. И пръст в ракията са си топили, но там е голямо мръщене след това. Аз съм отгледана по този начин и съвсем отговорно заявявам, че не съм се напивала през живота си. Винаги съм имала чаша пред себе си, пък било то и домашно вино много разредено с лимонада, или един пръст бира. Пия редовно, за здраве, но повече от 1 бира много рядко мога да погълна. Максимумът ми са две. Та за това ги гледам и тях така. Докато бях на бригада в щатите съм виждала какво ли не от деца, на които им е забранено да пият. Тяхната единствена цел като се съберат беше да изпият колкото се може повече. Нали е нещо забранено. А те не знаят колко може и се е стигало до страшни неща.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 07:46 от Nelika

# 24
По въпроса с пиенето. Моят баща ми е давал да опитвам какво пие още от детската градина сигурно. С ракия се задавих, когато очите ми бяха на нивото на масата, сигурно съм била около три годишна. Не повторих. Опитвала съм глътка вино или бира. Теорията на баща ми беше свързана точно с ходенето на купон някой ден - да знам какво е, за да не направя беля. У дома е имало винаги алкохол в свободен достъп, но родителите ми пиеха по една бира (шише от 0,5 л.) двамата или чаша вино от дъжд на вятър. И аз не съм от пиещите до ден днешен - малка бира (300 милилитра) ми у повече от достатъчна, твърд алкохол пък въобще не близвам - с географски език съм и вкусът е парещ и неприятен за мен. Децата ми никога не са били ограничени да опитат от бирата ми, но след първия опит не проявяват интерес. Щерката от година се поотпусна, но не смея да й давам повече от 2-3 глътки, защото при нея има рискове е предпочитам да не свиква с алкохол, така че съм на принципа "Не ти забранявам, но внимавай, за теб е опасно". Достатъчно разумна е и се надявам, че ще действа разумно, когато има свободен достъп до алкохол. Знае уж да си пази и чашата, но все пак рискове винаги има.

# 25
  • София
Някой пращал ли е тийн на лагер за тийн-ове. Нещо такова намерих в линка ,  на посоки , та и вас да питам. Ама вместо да си гледа телефона.... Ама дали ще иска да отиде изобщо ...   https://jagadamba.bg/letni-lageri-2025-jagadamba/?fbclid=IwZXh0b … BtpGeNc0RbAUmK4SQ

# 26
  • София
Здравейте, едно въпросче към мамите , вашите деца оформени ли са вече по някои предмети. Моята мрънка , че в последната седмица ще представя 3 проекта по философия, география и химия , ще я изпитват и по френски за шестица та много мръка как другите вече били оформени, че даже и не учили последната седмица а пък те накрая всичко и голям зор.
По физическо ще я докара до 5ца много ми е странно това с оценките по физическо, при нас някога винаги шестица имахме, дори да не сме покривали нормативите като за шест, но сега колкото си изкараш толкова няма мърдане дори по този предмет.

# 27
Нито осмокласника,  нито седмокласника . Нито една оценка, по нищо.

# 28
Оформена е по БЕЛ Иуч, по рисуване се появи годишна.
По нищо друго няма срочни все още.
Надявам се по физическо да хване 5, а по музика да не остане с 3 😁.

# 29
  • София
При нас вчера се появиха първите три срочни и годишни оценки, но май по всичко е оформен.

Общи условия

Активация на акаунт