Осмокласници 2024/2025 - тема 9 - ваканционна

• 25 679
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
sanaka, донякъде имаш право, но ние принципно не гоним бал над 450, и 350 го вкарва от воле там, където иска, ако задържи нивото си от четвърти клас ще с бал около 400. Единствено с историята има леки проблеми и БЕЛ не му е за отличен заради дислексията, но и балообразуващите няма да са му мат и бел. Отделно, че при нас варианти за професионално обучение за момче колкото искаш.

# 541
  • София
Прибрах се в СофЕто и ми мина еретичната мисъл да преслушам кой е на линия за по питие Joy Но бързо ми сервираха много ангажименти +пътуване, та се сдържах.

second, при нас ще си е младежът, изобщо не го мисли Flowers Four Leaf Clover

# 542
Ох Мама Ру, не пращай хубавото момче отсега в професионална гимназия! Много вода ще изтече дотогава.
Имам една такава приятелка. Ще го пратим професия да учи, ох, недей, момчето ти може повече, с висшето ще избира професия. Говорих, говорих, е води ме и ме черпи сега редовно.

# 543
След две поредни седмокласни години, добре че тази година имам няколко много близки деца седмокласничета, та да не ми липсва тръпката Simple Smile. Уж за да им помогна, влязох, разгледах статистиките, прогнозите на Санака, обясних логиката там, където се налагаше... въобще направих всичко възможно да не се чувствам извън играта Simple Smile.

Догодина вече няма да имам извинение да се навирам в семокласната емоция. Но както каза някой по-нагоре, ще си имам пък десетокласничка. Тя още от тази година мрънка какви профили да избере.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 16:33 от Koriandar25

# 544
laurentin, той не е за ЕГ, чуждите езици не са неговото. В Математическата също няма да го натикам зорлем. Не е по ученето,  колкото и да е умен. Ходи на училище по задължение. И си има характер. Изборите са си негови. Ако щеш вярвай, но той си избра училище и клас в първи клас, когато беше на три, сега си е решил какво ще учи след седми. Това Е негово решение, негов избор и съвсем не е лошо.

# 545
  • София
Че кой не ходи на училище по задължение? Ако училищата имаха доброволен характер, подозирам, че щяха да бъдат празни. Joy

# 546
100% JoyJoyJoy
Даже, за по-сигурно, тийновете щяха по-отдалеч да ги заобикалят...

# 547
Мама Ру, та от МГ децата стават и съдии, лекари, икономисти, не само математици, поне от нашата МГ, а сигурно и от други.

# 548
Че кой не ходи на училище по задължение? Ако училищата имаха доброволен характер, подозирам, че щяха да бъдат празни. Joy
Де да можех и аз да не ходя....
За пореден път видях деца и родители, които не знаят как да подредят желания.
Догодина отново съм  класна на  седмокласници и не очаквам да е по различно.

# 549
Ама на него в плановете му не влиза учене. Може и да го навия, но за картография. Иска да прави карти на къщи и улици, това му е желанието или строителен техник.
Аз пък ходех на училище с интерес и желание. Сигурно съм бяла врана, ама на, има ме.
Отделно, че за МГ трябва да положи усилия и да порешава малко задачи, вие ми говорите за трета световна. Пробвайте да убедите овен на квадрат да направи нещо, което не иска. Гарантирам трошене на нерви без особена полза. Сериозно. Заради дислексията не разбира голяма част от прочетеното. Учи в час, у дома само пише домашното. Ако е свързано с по-дълъг текст, идва за помощ. Отделно самото писане при него е с усилие/напрежение. Не знам в пети клас какво ще прави по английски, ако ги карат да пишат думите по десет реда.
В различните градове има различен тип училища. При нас са АЕГ, МГ и 4 СУ, двете - езикови, другите две с хуманитарна, СХН и ПН паралелка, като едното за разкош ги комбинира с китайски или японски и с не висок бал. Тази година отрязаха 4 паралелки в СУ, за сметка на професионалните гимназии, които и без това предлагат 60-65% от паралелките в града.

# 550
И аз следя седмокласната. Не знам ще доживея ли в някоя седмокласна да не се захванат с децата със СОП и хронични заболявания.
Не бих искал да съм на мястото на такива родители. Имам приятелски деца в такова положение (за съжаление са няколко, което е доста притеснително) и знам колко са онеправдани и колко е тежко и ако ние се притесняваме за едно, те се приетсняват за хиляда и едно.
Само че, лично моето усещане миналата година, понеже се борехме за една конкретна паралелка и не ни се получи и само аз знам, какво ни беше по това време, ще ви кажа, че никъде не видях информация, че примерно вместо за 26 места се борим за 25. Това е нещото, което мен ме подразни. Ня бях видяла преди това списъците с разпределени деца. Навсякъде си стояха 26 места, а не мисля, че ставаше въпрос за надпланов прием. То и надпланов имаше в последствие по други причини, няма да навлизам в подробности. Никой не може да ме убеди, че в системата реално са били пуснати 26 места, които да се запълнят, ако ме разбирате. Едно време с детската градина, лично директор ми е казвал колко места пуска през системата. Какво пречи и тук да е така? И за жалост разполагам с доста конкретна информация за две деца влезли (преди директорскто класиране), защото били "поканени". Та не знам как те канят, ако местата са 26  и те се въртят в системата според бала. Пак се отплеснах, че се отвори раната. С две думи поне за мен информацията, че има дете прието/ насочено, защото е със специални потребности и съответно броя на местата е -1 не ми беше как да кажа прозрачна и достъпна. В тази връзка съм почти сигурна, че имаше дете прието и поради постигнати високи академични резултати (също съвсем нормално и предполагам нормално да е поканено), но и за тази бройка не съм видяла -1. Просто цялостно усещане за нещо нередно.

# 551
Трудно се случват вече въртяли, освен на директорско, защото всичко е през системата на МОН. Специално за осми клас директорът не може да скрие места за 1-4 класиране, защото той само получава списъците с класираните деца. Децата със хронични заболявания или със СОП (тези, насочени от Ресурсен център на качествени оценки) се записват преди първо класиране и на първо класиране в системата вече има по-малко места. Информация за записаните деца също се подава към РУО, там се предоставят оригиналните  документи на всяко дете - без тях няма записване и утвърждаване на паралелката. Поне в държавните училища към МОН е така.

# 552
А не споря, просто казвам, че такова ми беше вътрешното усещане. А това, че списъците намерих далеч след първо класиране си е мой проблем. Но за себе си нямам друго обяснение освен да се "въртят" по-малко места.
Както и да е, мен наборът вечра на нокти ме изправи. От другия край на София ходих да го прибирам след работа, понеже на голям се прави и с колело отишъл, пък паднал пък го счупил...Абе! Както казах отряза ме за лагери и сега - скучно ми е!

# 553
И миналата година при подаване на самото заявление се виждаше как местата бяха намалени, лично аз не знаех в началото защо е така и бая се изненадах.

# 554
ksanaidu, как е детето?
Моят дребният (братчето на наборката) в неделя вечерта за една бройка се преби с тротинетката на скейтпарка.  В резултат е със счупени предни зъби и бесен на родителите, които не са си гледали детето. Прав е, и аз съм им бясна, както се оказа редовно има пострадал скейтър заради родителите, които водят 2-3-4 годишни на съоръжение, което не е предназначено за тях.

Общи условия

Активация на акаунт