Осмокласници 2024/2025 - тема 9 - ваканционна

• 25 681
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
Аз снощи редих паралелки. ..бала не е висок...девойката е неорентирана. Търси училища с познати деца на първо място (голяма грешка)...на второ желанията....Общо взето редихме училища и паралелки в тях .

# 556
  • European Union
ksanaidu, много деца се "канят". Само в София децата се борят за всяко едно място в училище. Извън София училищата се борят за всяко едно дете. В големите градове има по 1-2 училища, които могат да си позволят да са "надменни". Всички останали училища се молят на родители, на деца, на баби и дядовци, досаждат по телефона, ходят по домовете, заплашват, лъжат, променят подадени заявления. Списъкът е безкраен, а борбата за всяко дете е епична.

Моят син също прави планове за професионална гимназия след две години и не го броя като провал. За децата, които имат твърди планове да следват в чужбина, може би профилираните гимназии са по-добрият избор. За останалите - не виждам какво повече може да им даде профилираната гимназия, което професионалната не дава.

# 557
  • София
Местата, които се виждат в системата са си толкова, колкото са в приема. Насочването на деца със СОП е преди класиранията. Но всички виждаме колко по-големи випуска завършват после от обявените. Тези деца обаче идват май след класиранията, как - не знам. В класа на дъщеря ми се появиха две така.
Освен това е нормално деца, спечелили призови места на олимпиади/състезания  да бъдат поканени. Знам за такова дете в НПМГ, но в 5 клас.

# 558
  • София
Никъде не канят деца с призови места по олимпиади, защото нямат нормативно основание да го направят. Тези с призовите места по бел и мат им се признават 100т. от НВО, но си кандидатстват по каналния ред, не ги канят. В рамките на местата по план-прием се приемат насочените деца с хронични заболявания. Процедурата е нормативно уредена, списъците винаги са се публикували и се знае в кои гимназии се намаляват местата по ДПП заради насочването.
За 5-ти клас балът в НПМГ и СМГ се образува от резултатите от състезания.

# 559
  • София
Детето, което знам, поканиха в 5 клас, сега е 9-ти, може тогава да е можело. Но не виждам нещо нередно в този тип канене, тогава е заслужено.

# 560
  • София
Никога не е можело, просто детето си е изкарало високия бал с въпросните състезания.

# 561
Кети В, за кой град пишеш, че се молят на родителите? Защото в моя град например, 138 000 - не чак толкова голям, има 3-4 от 20 училища, които не могат да си направят паралелките и едва кретат. Но нещо и за тях не съм чувала да правят такива неща. Евентуално в някое съвсем малко градче да ходят да убеждават родителите от малцинствата по околните села да си пуснат децата на училище.

# 562
Момичета, съжалявам, че разбърках темата в тази посока. Не исках да влизаме в полемики, все пак седми клас мина. Пак казвам това беше моето усещане. Съвсем пък не слагам резултатът му като провал, така е трябвало да стане и толкоз.
Иначе детето е добре. Само с малко ожулвания се размина и ремонт на колелото. Бял кахър! Повече се беше изплашил.

# 563
  • София
В седмокласната наистина са полудели, то всичко им пречи сега, не гледат децата, ами деца с хронични, СОП, близнаци,т ризнаци, тоалетни, липса на тоалетна хартия, а и върха на сладоледа, как в провинцията били по-тъпи от тези в София.
Ще падна направо......
Аз имам приятелки с деца, които редиха желания преди да е отворена системата, но 90% от тях не взимат места в тъй наречения елит.
И аз пак се чудя кой измисли тези топ 10, като в топ 20 има училище, които по бал и образувание надминават или достигат тези 10

# 564
  • София
аз умишлено избягвам седмокласната тема. Много безумности прочетох в началото на годината и реших , че ще навлизам догодина отново в тези дебри.

Чудя се какво да го правя набора тези две седмици?

# 565
Миналата година и в нашата тема имаше някои хитове Simple Smile Явно е напълно неизбежно с оглед нервите, които се хабят в този период...

# 566
Аз връчих на наборката да чете "Мадам Бовари" и "Повелителят на мухите", засега само плахо е побутнала Повелителя. Joy
Голям зор ще е пак с тази задължителна литература, хем тази година са доста по-четими, поне според мен.

tsvety_gd, защо точно само тези две седмици?

# 567
За близнаците се отпускат допълнителни бройки, така че останалите не са ощетени. То ясно, че всеки гледа и тръпне дали неговото дете ще влезе там, където искат, но понякога това напрежение направо озлобява хората.

# 568
  • София

tsvety_gd, защо точно само тези две седмици?

защото в тези две седмици е в София и само седи пред компютъра, което много ме дразни. Искаше ми се да му е по -ползотворно - да ходи на някакви занимания, да се среща с хора. Но понеже не съм го организирала ....

# 569
Цвети, виж по спортните клубове дали няма някое свободно място за тийн - Мачирски, Атмосфера (те имат и водни занимания с каяк), волейбол в Геритидж в залата на Левски, за тези се сещам на прима виста

Общи условия

Активация на акаунт