Осмокласници 2024/2025 - тема 9 - ваканционна

• 25 433
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Точките от ДЗИ се преобразуват в оценка.
В средния успех от дипломата участват 11 и 12 клас. Където има оценка от ДЗИ, обикновено тя се взема за балообразуването вместо оценката по предмета в дипломата. Много е различно и зависи и от университета, и от специалността. Според това откъде е оценката - изпит, ДЗИ, диплома може да има и различни коефициенти към нея.
За чужбина е тотално различно и се кандидатства по-рано.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 14:53 от faviana

# 616
За балообразуването всеки университет си има предмети. Например УАСГ за инженерните специалности миналата година.
Изпит / ДЗИ математика/ДЗИ БЕЛ със съответен коефициент( най-малък за БЕЛ)
Оценката по математика от задължителната подготовка от дипломата за средно образование.
Оценката по физика (физика и астрономия) от задължителната подготовка от удостоверението за завършен първи гимназиален етап или дипломата за средно образование – по-високата оценка от двете. Максимален 30 точки.

# 617
Тоест, това написаното от J_M_M, с дадения пример означава, че за УАСГ, ДЗИ по МАТ е задължително да се държи ли, защото е балообразуващо, т.е. в 10  клас трябва да с избере профил МАТ ако може или да се готви сам и да се яви на ДЗИ МАТ???
Оценка по математика - 8-12 клас средно аритметично?
И последното означава, че е избран профил Физика и се взема по-високата оценка 8-10 или 8-12?
Така ли трябва да го разбирам?
Аз просто от седмокласната и споровете им за квотите отворих някакъв файл на СУ  с минимални балове и нищо не разбрах.
А това за УАСГ е направо уауу ужасно сложно балообразуване, кога се промениха така нещата. Пък аз някога само с изпит по МАТ влязох, за жалост отидох друго да уча.

# 618
Имат избор дали изпит х 3 или някакво ДЗИ от изброените За математика от дипломата -11 и 12 клас, а за физика вече която от двете е по висока. Моят син със ПГ ползва ДЗИ БЕЛ и физика от 8-10 и математика 11-12.

# 619
  • София
За медицина не се взимат никакви оценки от дипломата. Балообразуването е с кандидатстудентски изпити по химия и биология х3  и 1хДЗИ БЕЛ.

# 620
Това за Медицина го разбрах. ДЗИто по БЕЛ - не знам какво да кажа. А да и изпита е върху материала 8-10 клас и явно профил Биология и Химия е само за красота, та даже и за затруднение, понеже е "елементарен".
Значи с две думи да гледат 10 клас да са се ориентирали какво искат да учат и до тогава успех по всичко, че не се знае кое ще им потрябва.

# 621
  • В Страната на чудесата
За медицина не се взимат никакви оценки от дипломата. Балообразуването е с кандидатстудентски изпити по химия и биология х3  и 1хДЗИ БЕЛ.

А ако дете няма ДЗИ БЕЛ какво се случва? Не може изобщо да кандидатства, предполагам?

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 17:21 от Алисса

# 622

А ако дете няма ДЗИ БЕЛ какво се случва? Не изобщо да кандидатства, предполагам?
ДЗИ БЕЛ е задължителен, няма как да няма

# 623
  • София
ДЗИ БЕЛ е задължително за всички.

# 624
А ако дете няма ДЗИ БЕЛ какво се случва? Не изобщо да кандидатства, предполагам?

То май няма вариант да няма ДЗИ по БЕЛ, нали е задължително?

# 625
  • София
Ако кандидатът е пидобил диплома по време, когато не се е държало задължително ДЗИ БЕЛ, тогава за балообразуваще се взима оценката от дипломата по бел, а ако е от чуждо училище - оценката по официалния език на съответната държава.

# 626
  • В Страната на чудесата
Ако кандидатът е пидобил диплома по време, когато не се е държало задължително ДЗИ БЕЛ, тогава за балообразуваще се взима оценката от дипломата по бел, а ако е от чуждо училище - оценката по официалния език на съответната държава.

Ясно, това питах. Има си доволно много обстоятелства, при които няма държан ДЗИ БЕЛ. Хубаво е, че са го измислили, все пак.

# 627
  • European Union
И като се вземат оценки от диплома, се взимат оценките от кои класове? Средно аритметично?
В дипломата има само по една оценка. Ако предметът е изучаван в двете години, се нанася средноаритметичната. И в свидетелството за първи гимназиален етап е същото. Не е като свидетелството от 7 клас.

Мама Ру,
Скрит текст:
понеже темата много се е изместила. Аз не говорех за конкретен град. Може във вашия да има борба, като в София, но аз съм работила в два областни града и съм се нагледала на какво ли не. Всяка следваща година децата намаляват и методите стават още по-мръсни.

# 628
Намаляват, вярно е. Обаче на практика няма как да ходиш и да звъниш на деца да се отпишат от едно училище, за да дойдат в друго. Може би преди електронното класиране да се е случвало някъде, но вече няма как да се случи - родителите в по-голямата си част подават заявления електронно, едва една има-няма 10% го правят на място в училище. Никой не знае дадена дете какъв бал има, къде е подало, какви са им телефоните на родителите.

# 629
  • European Union
Ехеее, ние все едно в паралелни вселени живеем. Моите наблюдения са, точно на другия полюс. Според мен има-няма 10% подават онлайн - изключвам София. Аз лично на такива неща съм се нагледала, че ако започна да разказвам, ще кажете, че си измислям.
Миналата година аз лично подадох онлайн за моята дъщеря и за нейната приятелка. Те искаха в едно училище, конкретен език. Аз знаех, че балът им ще стигне, но писахме и другите два, за резерва. Дъщеря ми каза да й пиша четвърто желание старото училище, на другото дете не писах. След това бяха звъняли от училището на майка й и на нея и то няколко пъти, да я убеждават, да ги пише и тях. И сега идва най интересното - момичето се премести в 6 клас и завърши друго училище. Идея нямам как са влязли, да й видят желанията. На теория са нямали достъп до нейната служена бележка.
И още по-фрапиращ случай. Пак тяхна приятелка не дойде да подам нейните. Подали й ги от училището. Тя искала същата конфигурация като нашите. На първо класиране момичето прието в старото училище и те убеждават майка й, че за там й е стигнал бала. Ако не бях аз, щяха да я запишат там. А от училището го бяха писали като първо желание. После майката крещя, вдига скандали, нищо не можа да направи. Добре че успяха на трето.
И по-фрапиращи имам, но са служебни, тези ги преживях лично.

Общи условия

Активация на акаунт