Осмокласници 2024/2025 - тема 9 - ваканционна

• 25 720
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Ми май да втория език е леко безсмислен като че ли, ние за това избрахме английски там и без това го е учила и поне ще и е разтоварващо в тези часове. Френския ни е първи и се оказа чудесен избор , струва ми се ужасно труден на мен , но пък на детето му е много интересен и с голямо удоволствие го учи , по езика ни е една от не многото 6ци за годината. Обмислям да я запиша и на допълнителен френски лятото , но тя едва ли ще иска да се занимава и лятото с учене. От цялото и образование, ако поне езика усвои прилично ще съм много доволна.

# 421
Ами не, защото извън ЕГ почти няма първи чужд, различен от АЕ. Тя до тук е учила руски като първи и английски като втори (1-7 клас), сега първи чужд е АЕ, разширено. Но изборът за втори език е между немски и френски. На нея й харесват езиците, просто нямаше шанс за езикова гимназия. Исках да започне лятото, за да се чувства по-уверена в училище като започнат, а и да прави нещо смислено лятото.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 20:03 от Mama Ru

# 422
  • София
Колкото хора, толкова мнения Simple Smile На мен ми дай чужди езици да учат, казала съм до 12 клас минимум два на много добро ниво, да видим дали ще стане. Този български, който се учи е някакво безумие. Не е ли по-важно едно дете да се научи да чете художествена литература извън задължителните откъси в христоматията, да се изразява и да пише смислено, а това което виждам е за съжаление много разочароващо: зубрене на безсмислени отговори на още по-безсмислени въпроси. Цитирам имена Виктор Юго, Иполит Тен, Франсоаз Саган, Симон дьо Бовоар, Франсоа Вийон, Алфред дьо Вини, Франсоа Рабле, Маргьорит дьо Навар, не знам колко от тези сте чували, камо ли да отговорите на въпрос за тях. Не разбирам какъв е смисълът на това? По-добре да учим думи на чужд език, може да потрябват Simple Smile

# 423
Е, стига де, Виктор Юго и "Клетниците" кой не ги е чувал и чел. Ами "Парижката света Богородица"?

# 424
По коя учебна програма се учи Франсоаз Саган например?

# 425
Аз гледам тв. Редовно попадам на репортерки, които без подсказка от телефон не могат да се изказват. На български език. Брат ми работи в една от големите банки. Особено им е трудно да намерят кадри с български език, не им трябват знаещи чужди езици, мъж ми се занимава с телекомуникации, инженери няма, какво остава за чужди езици. И при още хиляди работни места няма нужда от втори чужд език.

# 426
За българският съм съгласна. Обезличаването на една нация започва с езика, валутата, традициите, символите и накрая пак с изчезването на езика. Срамота е младите да не могат да се изкажат грамотно на български, а да пишат есета на английски. То и английският им ще да е толкова.

# 427
  • София
Аз никой от изброените автори не се сещам да се изучава, а поне някои би трябвало.

# 428
Аз съм филолог, у нас има няколко библиотеки с книги, но набора не чете художествена литература. Какво ли не съм правила...

# 429
  • София
именно, по-добре някак си да прочетат "Клетниците" и "Парижката света Богородица", вместо да отговарят като папагали на теоретичен въпрос с 8 имена, според скромното ми мнение Simple Smile

# 430
Не мисля, че ако има други класики в плана по бел, задължително ще ги прочетат. За мен е важно да се чете на родния език каквото им харесва, за да обогатяват поне речников запас. Преглеждах учебника по български за догодина, хубави теми са включени. Остава и да се научат поне малко да правят разлика и да могат да ползват различните стилове.
Новини не гледам, откакто приключих активната работа в маркЕтинга. Даже наскоро обяснявах какво е свобода на медиите и защо днес липсва не само у нас.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 20:18 от zlatenceto

# 431
…….Маргьорит дьо Навар, не знам колко от тези сте чували, камо ли да отговорите на въпрос за тях.
Не разбирам изобщо смисъла на този пост. Ние сме родители, и да сме чували, и да не сме, и на сто въпроса да можем да отговорим, това какво значение има за децата ни?
Какъв теоретичен въпрос с осем имена? Аз наистина се загубвам в тази теза.

Пък и да не се засягаме тук на колко и какво сме чели😊щото мерене между хора, с различни изходни данни, попаднали в обща група заради децата си, е леко безсмислено:-)

# 432
Ако не греша, Вийон и Рабле са в списъка за лятото, който някой пусна. Аз съм ги учила в университета по западноевропейска литература. Спомени нямам. Франсоаз Саган ми е познато име, но в момента не се сещам за произведение.

# 433
“Добър ден, тъга”
Но на мен например ИЗОБЩО не ми допада:-)

# 434
Около 12-13 годишна четох "Нана" и не ми хареса особено. После в университета имах малко западен език покрай руската филология и понеже мразех немския от училище записах френски. Не, че неща научих, но хванах да превеждам за изпита от "Жерминал" и ми стана интересно, та го прочетох на български, след това и "Нана" си препрочетох.

Общи условия

Активация на акаунт