Черната пантера

• 32 039
  • 370
  •   1
Отговори
# 105
Като стане студено и ще изскочи, но може би ще бъде и по-опасен. Те не търпят студ.

# 106
Аха, то явно затова природата не ни е дала да имаме  такива котанки Grinning

# 107
Както може би някои знаят,черна пантера/пума не съществува. Вероятно става дума за черен леопард или черен ягуар.
Само заради логото на Пума хората мислят,че съществува. Ефектът на лилавата крава на Милка. Yum

# 108
Все не мога да запомня пума ли е, леопард ли е.
Котка е и това. Голямо черно коте.

# 109
човекът е винаги по-важен.
Ама естествено, човекът ще си купи ново коте от Чехия за 2500 евра.
Като ги чета, че още го "профилират" не е чудно защо ни заляха мемета отвсякъде, но иначе според психолог били да се справим със стреса. Grinning

# 110

Аз ще я кача мацката Joy

# 111
Мижитурката-собственик дали знае, че котето му е избягало?
Милото голямо черно коте не е попаднало на човек /собственик/!
И май ще се окаже, че е пораснало сред природата...пък чак сега разбираме...

# 112
# 113
# 114
# 115
Пантерите са реално съществуващи животни.

# 116
Да отсеем глупостите и реалните действия. Или иначе казано имаме котрабанден внос на екзотичен"инванзивен" вид. Дали са изхвърлени пирани в Южен парк или крокодили в Марица е друг въпрос.. Някои си затваря очите.
Да припомня един тест, без претенции за изчерпателност, но актуален  и днес!

"Много хора с притаен дъх следят историята с бродещото животно из Шуменското плато. Било пума, пантера или ягуар, нали. Някакъв човек разправя, че само леопард не можело да бъде щото леопардите, видиш ли, били едни нищожни такива, дребни, а това е огромно котемце.

Е, няма как да не се сетя за Симбето на баба Недялка от с. Брестовец.

Някои от вас сигурно помнят, че преди време имаше един случай с лъвицата Симба, която почти 9 години беше гледана от баба Недялка (тогава над 82-годишна). На село. Подарък от приятел на внук й, дето бил в Южна Африка. Симба беше единственият законно внесен в България лъв, който живее в домашни условия.

Много ми се е забил в главата този случай и най-вече самата баба Недялка - малка, едва ходеща, със забрадката, елечето и гумените обувки,  която влизаше при лъва (добре гледан, друго си е при баба на село!) всяка сутрин, за да чисти и да му носи месо, и викаше: "Симбе, Симбе, éла, баба, éла, баба".

Веднъж Симба била избягала от дворчето в Брестовец и бабичката тръгва по комшиите: "Избéга Симбето, тръгвай да я прибираме". Не щеш ли, нали, никой не тръгнал да гони лъва.
И тя какво да прави, пак така: "Симбе, éла, баба...éла!" - с месо в ръката и я примамила да влезе през портичката.

Питаха я тогава дали ще й липсва (тъкмо щяха да го карат към зоопарка в Плевен), а тя отговори:

"Баба, ами аз, колко работи са ми липсвàли? Липсва ми мъжа, че ми нéма мъжа. Липсва ми сина, че го нéма. И сега това. Ами и да ми липсва... ще свикна, баба."

Когато отведоха Симба, в новата клетка за известно време вкараха и териерчето, с което беше живяла всичките си години досега. Да може да свикне по-бързо.
 "Като брат и сестра са, кученце и голям лъв, не са като хората" - разправяха съселяните от Брестовец.

Това е история от преди 16-17 години. 9-10 години по-късно пак се бях сетила за нея и ми разправиха,  че бабата съвсем доскоро е идвала в зоопарка в Плевен, за да наглежда Симба - хранят ли я, гледат ли я...
Така се впечатлих! Когато взеха левицата към зоопарка, баба Недялка беше вече доста възрастна - на 82. Десет години по-късно тя още се качва на автобуса до Плевен - със своите години, болежки, гумени обувчици, забрадка и елече - да си нагледа лъвчето. Нейният си лъв.

Със сигурност вече не ходи. Но за вечни времена Симба ще бъде лъва на баба Недялка от с. Брестовец. И на тая земя, и другаде.

Спомням си, че питаха тогава съселяните гадно ли им е че толкова години живеят с лъв, за който се грижи една немощна бабичка, страх ли ги е.
Кво, вика, да ме е страх, буди ни сутринта в 6 часа, вместо камбаната на училището. Защото то училището го затвориа..."
via~C. Vadinova

Баба Недялка (когато взимаха Симба):
За подробности има достатъчно.

# 117
  • Телиш/Плевен

# 118
За съжаление и аз мисля, че ще убият голямото коте.

# 119

Общи условия

Активация на акаунт