Производно на Любен

• 2 186
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
Любава, Любина и Любика ми харесват.
Любава с ударение на Ю.
Любика е име на горската теменужка -
в някои краища я наричат така...
Любица е названието на теменужка -
в Хърватия, Сърбия...
И в Западните покрайнини.
Любичица - също, умалително е -
теменужчица.

Ето още имена -
от книгата "Имената на българите" -
от Недялка Иванова...

# 31
  • Melmak
Това си е ваше решение, но … да празнуват заедно? Как мислиш колко е важно за едно дете да празнува имен ден с Дядо си? И до каква възраст? Докато ти организираш нещата вероятно ще празнуват заедно. След това детето ще празнува с близки приятели. Някак общият имен ден съвсем не го свързвам с кръстен на дядо.
Пожелавам бързо да срещнете желаното име! Лека бременност и здраво и щастливо бебе!

Такива коментари винаги ме изненадват. Аз съм кръстена на баба ми, татко ми също празнуваше на същия ден, въпреки че е с друго име, но празникът е общ. Като дете винаги празнувахме заедно. Сега съм на 32, баба ми е на 82, баща ми е покойник. Ходя при баба и празнувам с нея. За мен този празник е бил по-голям и от рожден ден, защото сме били трима празнуващи и винаги е имало голяма сбирка. Уважението и обичта към близките не се променя с годините, а остава!

# 32
И при нас брат ми, кръстен на дядо, и дядо празнуваха заедно имен ден. Ех, колко хубави спомени!

# 33
  • София
Честно казано на мен Любов ми харесва много повече от Надежда, а и реално така ще кръстите на дядото.
Малката ми дъщеря е Любов, срещала съм само още две деца с нейното име и дори с майките бяхме супер изненадани, защото името наистина е много рядко срещано. В същото време не е изгъзица и измислица, а едно нежно красиво славянско име със страхотно значение❤️

# 34
Честно казано на мен Любов ми харесва много повече от Надежда, а и реално така ще кръстите на дядото.
Малката ми дъщеря е Любов, срещала съм само още две деца с нейното име и дори с майките бяхме супер изненадани, защото името наистина е много рядко срещано. В същото време не е изгъзица и измислица, а едно нежно красиво славянско име със страхотно значение❤️

Как и казвате на галено?

# 35
  • София

Как и казвате на галено?
Често цялото име Любов, не е дълго, тя е на три и също обича цялото си име и така се представя. Разбира се понякога е Любовче, Буби,Бубка,Бубе. За нея когато говорят децата или учителката в градината съм чувала да използват или цялото и име или Бубето.

# 36
На мен много ми харесва Люба!

Любов като символика е много хубаво, но с тази съгласна накрая не ми е звучно някак.

# 37
  • София
Любена, сестра ми се казва така и тя е кръстена на дядо Любен, нашите много са се чудили, дали да не е Любина, Люба, но в крайна сметка са се спряли на Любена, с ударение на Ю.

# 38
  • Телиш/Плевен
Само Любèна съм чувала аз, харесва ми повече в този вариант.
Въпреки че всеки си слага ударението където му харесва. Дъщеря ми се казва Елица и доста хора я наричат Ѐлица. Satisfied

# 39
  • София
Само Любèна съм чувала аз, харесва ми повече в този вариант.
Въпреки че всеки си слага ударението където му харесва. Дъщеря ми се казва Елица и доста хора я наричат Ѐлица. Satisfied
Решили са да запазят ударението от името на дядо ни, но да масово го произнасят с ударение на е, ако въобще изпозлват цялото име.

# 40
Любов, всеки ден ще произнасяш тази дума, като се обръщаш към детето. Зависи каква е фамилията. Не се връзва с всички.Например Любов Петрова простее.

# 41
И защо да простее Любов Петрова? Аз познавам точно една малка Любов Петрова и си ми звучи съвсем нормално.
Във всеки случай по-добре от Любов Овчарова примерно.
На мен името Любов ми харесва. Не бих ползвала Любена, че се сещам за "любена - недолюбена".
Люба ми звучи като обръщение за възрастна рускиня.

# 42
На мен пък Любов ми звучи много руско, че там името е по-популярно.

# 43
  • София
На мен пък Любов ми звучи много руско, че там името е по-популярно.
В Русия популярно е Люба, не Любов.
Това от приятели руснаци го знам. Те разказваха, че Люба е супер известно име там и че там празникът на Вяра (там Вера), Надежда и Любов и толкова голям и значим, че го оприличиха на нашите Никулден и Гергьовден. Името Любов наистина е славянско и не е само българско, но пак казвам в Русия известното и масово е Люба, не Любов
Честно казано съгласната накрая не спъва името, както някой се изрази. Голямата ми дъщеря е Радост и също не ми е било никога проблем при използването му а пак е със съгласна накрая,. Като ги завикам двете и хората винаги се усмихват и радват😁
А относно фамилията Любов е Любов Станислав Николаева и на мен и звучи дори поетично.

# 44
Люба е кратката форма на Любовь. В Русия не е прието децата да се вписват с умалително име в документите,  така че Наташа е Наталия, Соня или Софья - София, Таня - Татьяна, Надя - Надежда, Оля - Ольга и т.н. Същото се отнася и за мъжките имена.

Общи условия

Активация на акаунт