Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 88 882
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 1 440
Не знам, не би трябвало, точките ни ги нанесоха и в школо. Но ако се съмнявате трябва да видите дали нещо не е разменено, изпаднал лист, дали няма техническа грешка. Ако има такива случаи сигурно може да се оправят

# 1 441
В БГ-мамма пишат много малък брой майки. Те не са съвсем представителна извадка. Радвам се на /за всички деца, изкарали висок бал. Но около мен масово квестори казват, че децата не са решили втори модул МАТ, че резултатите като цяло са зле и т.н. Къде е истината - не знам... Моята истина е че детето ми се е ошашкало на едното НВО и е изкарало доста нисък резултат. Знам че може повече, но някои деца под стрес и бързина не могат да "виреят". Дали съм разочарована - да, но ме боли много повече от това, че дъщеря ми се смята за провал. Виждам че детето ми страда, и не мога да помогна, защото мечтаната гимназия е... мечта, защото психически е разбита. Към момента говоря, говоря, но тя е афектирана и не поема нищо. Надявам се за 10 дни да се събере и да разбере че и извън мечтата й има живот... Оплаках се...

# 1 442
Оценките НЕ подлежат на обжалване. Но все пак трябва да се види кво що, ако има съмнения.

# 1 443
Има деца, които искат да учат засилено математика, но не на ниво СМГ. Същевременно им вървят и искат да учат и езици. Е, къде е това?
И аз питам къде  е това. Ако го откриете, свиркайте.
Нищо балансирано не се предлага като образование - или силна математика, или силни езици, ако щеш...

По мое време всички ЕГ изпълняваха това условие. Математиката ( и не само) се учеше на много високо ниво, достатъчно после да се влезе навсякъде с изпит по математика. И нивото беше достатъчно масово отличниците да минават първия кръг на олимпиадата. Даже аз си мислех, че съм супер математичка докато не видях какво решава дъщеря ми в СМГ Simple Smile
Просто заблудата на много хора е, че ЕГ са хуманитарни училища, подготвящи по езика (нещо като по-долна филология). Ама те не са, те са си обикновени общо образувателни училища със засилено ( в добавка, а не вместо другите предмети) изучаване на език. И понеже бяха елитни, с подбрани деца, всичко се учеше на високо ниво.

# 1 444
  • Куциндрел
Някой попита за проф. гимназии.
Имам обратна връзка от 2 деца в Ломоносов, 10 и 11 клас, оптика.
Доволни са, казват че доста учат, имат добра практика, имали някакво предимство за техническия. Детето в 10ти клас е с немски и каза, че там може да вземе безплатен сертификат. Доста читави деца са.

# 1 445
В БГ-мамма пишат много малък брой майки. Те не са съвсем представителна извадка. Радвам се на /за всички деца, изкарали висок бал. Но около мен масово квестори казват, че децата не са решили втори модул МАТ, че резултатите като цяло са зле и т.н. Къде е истината - не знам... Моята истина е че детето ми се е ошашкало на едното НВО и е изкарало доста нисък резултат. Знам че може повече, но някои деца под стрес и бързина не могат да "виреят". Дали съм разочарована - да, но ме боли много повече от това, че дъщеря ми се смята за провал. Виждам че детето ми страда, и не мога да помогна, защото мечтаната гимназия е... мечта, защото психически е разбита. Към момента говоря, говоря, но тя е афектирана и не поема нищо. Надявам се за 10 дни да се събере и да разбере че и извън мечтата й има живот... Оплаках се...
Съжалява за детето - много неприятно, това всъщност е най-големият проблем от тези изпити. Вдъхнете й кураж, аз съм сигурна, че въпреки резултатите и бала, ще намери хубаво място.
Що се отнася до резултатите - средните резултати излязоха и са много близки до миналогодишните.

# 1 446
... боли много повече от това, че дъщеря ми се смята за провал...
За мен това беше най-голямото притеснение от тази седмокласна епопея. Ще го преодолее, децата са по-силни от нас, и дано попадне на правилното за нея място! Сигурна съм, че има добри училища, извън най-предпочитаните. И не го казвам за успокоение, а от опит, защото нашето квартално далеч не е сред предпочитаните места за първокласници, но попаднахме в страхотен клас и имахме едни чудесни 7 год.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 16:39 от Mur

# 1 447
Напълно те разбирам. Изключително е гадно, резултатите до голяма степен зависят и от психическото състояние на детето в конкретния ден и час. Дали се е наспало, дали е повръщало преди това, дали е було уверено в себе си или не. Не мога да разбера какво измерват тези резултати- нивото на училището, където е учило детето, правилния подбор на частни учители и доколко си пасват със съответното дете, положените собствени усилия, психичното и емоционално състояние на детето в деня и часа на изпита, собствената вяра в себе си? Има комплекс от фактори, които оказват влияние и не винаги резултатите от един единствен изпит показват обективно знанията и способностите на детето.

# 1 448
Оценките НЕ подлежат на обжалване. Но все пак трябва да се види кво що, ако има съмнения.

Точно, оценки не подлежат на обжалване, но технически грешки - да. Макар да не знам какво точно минава в графата освен подменени работи. Може би грешно сумиране на точките?

Иначе ако искаш и двете в училище става трудно, макар че профилирането компенсира донякъде.
Не е така, ако се дефинира какво е високо ниво. В АК също учат математика, физика и прочее на високо ниво заедно с езика. Просто не е нивото на МГ.

И какво пречеше да махнат част от тази омразна информатика и да сложат език на нейно място в математическите гимназии, цена нямаше да имат.
За мен това е абсурдно. Все пак двата предмета са много силно обвързани и съвсем не са омразни на децата там. А и то си трябва. После в университета моето направо трябваше да пише програми за разни курсови работи. Ако беше учила само английски какво щеше да прави? Да не говорим, че много деца после започват и работа с наученото + малко самоусъвършенстване. Мисля, че единици са тези от МГ, за които информатиката да е омразна.

# 1 449
Децата ми имат утре рожден ден. Разбирам, че факторът "хигиена" е непонятен. Това ме натъжава. Ако повече от нас - родителите се борим за чиста среда и дисциплина, може би нямаше дори да засегна темата. Извинявам се за разводняването, но по моите критерии, на тази възраст може поне да си почистят тоалетната.

# 1 450
Ох, ЧС като почне с червено дъвката СМГ, главата ме заболява. Абе вие от това училище, дайте право и на другите на мнение. Не са единици тези, които обичат мат и мразят информатика
 Не са. Дай сега да поспорим колко са на следващите емнайсет страници.
И само в СМГ има математика на високо ниво, другите не сме чували за нея. Че трябва и да дефинирам високо ниво.
99.75 точки на ДЗИ мат ПП високо или ниско е? Постигнато от дете в НЕГ. Ох, не случайно моята не го ще това училище!
По мое време бяха на много високо ниво, в сравнение с ЕГ. Но сега не е вече така, в сравнение с децата в профил математически.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 16:36 от Априлски душ

# 1 451
Има деца, които искат да учат засилено математика, но не на ниво СМГ. Същевременно им вървят и искат да учат и езици. Е, къде е това?
И аз питам къде  е това. Ако го откриете, свиркайте.
Нищо балансирано не се предлага като образование - или силна математика, или силни езици, ако щеш...

Виждам, че в 73-то училище има паралелка с профил математически - немски ез. интензивно, руски ез., математика и ФА.

# 1 452
  • София
Мецане, смея се с глас 🤣🤣🤣 Право куме в очи 😂

# 1 453
Спокойствие, СМГ винаги предизвиква силни емоции Simple Smile)))))) Наистина има деца, които обичат математика, но не искат информатика, на моя близка дъщеря й точно в СМГ си избра паралелката с физика, защото не искаше информатика. Не е чак такава рядкост, колкото и да е странно на някои Simple Smile)))

# 1 454
Започвам да се чудя на засиления интерес към 22-ро при отчайващото състояние на базата, включително тоалетните!
Дайте акъл как да проуча съотношението момчета:момичета в паралелките без квоти. Освен по разкази на очевидци има ли другаде някаква официална статистика?

На място в училището да попиташ...или по телефон?

Общи условия

Активация на акаунт