Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 708
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 405
  • София
А какво правим с децата, на които им се учи, но имат по-малко часове в училище?

Защо все за незаинтересованите говориш, фокусът тук е друг, не знам кое не разбираш.

П.П. Калинке, ама по другите предмети нямаш задължителна матура, нали?
А какво имат за сметка на метаматиката във вашата паралелка? Не вярвам да имат свободни часове.
То и моя няма матура по втори чужд език, но в такава паралелка е влязъл, с по-малко математика. Имало е разпределение вътрешно след 4ти клас, за толкова са му стигнали силите. Наясно съм, че не навсякъде имат избор деца и родители.

Имат рисуване, но там няма задължителна матура все пак. А и разпределението в класовете невинаги се осъществява по желание на родител.

# 406
  • София
Недоумявам вече за какво е темата.
Темата по принцип е за седмокласници. Не за математички, които дори нямат деца в 7-ми клас и явно им е скучен живота.
Не знам защо реши, че си адресат на моите коментари, не си.
Само една поправка - за родителите им.

# 407
  • София
Курсовете на Аво са два пъти седмично по 2 часа или веднъж седмично по 4 часа.

# 408
rire, е то е ясно, че оттам идват разликите, но щом ще ме задължават да държа задължителна матура, нека имам равен старт с останалите.
НВО е върху материала предвиден в часовете от раздел А, т.е. ООП, т.е. е еднакъв за всички.

# 409
  • София
rire, е то е ясно, че оттам идват разликите, но щом ще ме задължават да държа задължителна матура, нека имам равен старт с останалите.
НВО е върху материала предвиден в часовете от раздел А, т.е. ООП, т.е. е еднакъв за всички.

На теория е така, но на практика изобщо не е.  Пак казвам, разликата е чувствителна.

# 410
Два часа седмично английски е точно, нищо. Аз съм завършила английска гимназия и знам много добре колко е труден този език.  А ниво С1 не знам как се изкарва с два часа на седмица. Или аз съм идиот и нищо не разбирам. Или ги раздават тези нива като пуканки в кино

# 411
Кажи го това на Черна станция. Абсолютно си права

# 412
Ще ви разкажа една моя лична история.
Голямата ми дъщеря кандидатства след 7. клас през 2006 година. Това беше последната година с формат от 3 задачи. Едната от задачите беше с приблизително следното съдържание:
В купичка от 200 гр има десерт, който се състои от захар, ягоди и не помня още какво. Грамажът на захарта беше корен на уравнение. Йоана получава 5 гр захар и си задава въпроса, може ли в 200 гр купичка за десерт да има само 5 гр захар. Тръгва да си търси грешката по решението и установява, че при деление е изпуснала 0. Оправя решението и получава 50 гр захар .
До 7.клас беше в кварталното училище и аз не съм се занимавала активно с нея.  Изкара 5.984 по математика и влезе е СМГ.
Не, че не искам да се похваля с резултата й преди 19 години, но...
Текстовите задачи имат практико приложен  характер и е добре, ако децата са научени да оценяват достоверността на отговора.
Покрай историята на ganis и изпуснатата 0 се сетих за един виц, който е подходящ за разведряване на напрегнатата обстановка Simple Smile

Лекция във военната академия. Преподавателят диктува и едновременно с това записва на дъската:
- Новият танк може да работи при плюс 50 и при минус 50 градуса по Целзий…
В този момент се чува звънецът за междучасието. По време на почивката един от студентите дописва към -50 още една нула.
Връща се полковникът и гледайки дъската, повтаря:
- И така, новият танк работи при температури от плюс 50 до минус 500 градуса по Целзий…
Студентът вдига ръка:
- Господин полковник, физиката не познава толкова ниски температури!
- Няма значение! Този танк е секретен и физиката още не го знае!

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 23:51 от Dimi Avram 703940

# 413
  • София
Черна станция, и 1000 пъти да се редактираш, все тая... Не е въпросът конкретният ми пост и колко пъти си се редактирала на него. Въпросът е огромната ти и отвратителна лъжа, че английски се научава с 2 часа седмично. Хиляда твои поста в този смисъл ще цитирам тук. Другият въпрос е другата ти отвратителна и голяма лъжа, че само децата от СМГ стават за топ уни. Тук пише човек с дете в Йейл от АК, и много други има такива.
СМГ сте страшна секта. Обаче не промивайте мозъците на другите с простотиите си. Честно да ти кажа, много ми идва
Само да знаеш, че доста се излагаш с поведението си Smile

# 414
Два часа седмично английски е точно, нищо. Аз съм завършила английска гимназия и знам много добре колко е труден този език.  А ниво С1 не знам как се изкарва с два часа на седмица. Или аз съм идиот и нищо не разбирам. Или ги раздават тези нива като пуканки в кино

Два пъти седмично, това казах преди ден, два или когато ме захапа Мецан. И да, двата пъти е по два часа (с почивка). Ако го криех защо ще давам скрийншот на програмата на АВО? И не С1, а С2 Simple Smile

И ок, Мецан ме обвинява, че лъжа. Но защо да го правя? За да се фукам, че детето ми е генийче??? Ми ако беше така щях да лъжа, че е печелила няколко пъти олимпиадите по математика, физика, английски и какво там, че е лауреат на национални конкурси по литература, че е била приета в Оксфорд, Кеймбридж, Импириъл Колидж, МИТ, Принстън и прочее едновременно и други подобни, които са много по-за фукане. Защо вместо това да лъжа за английския? Ми удават му се на детето езиците, затова и там се представя добре. Толкова е просто.

Обаче мисля да спирам вече. Ще си заключа пръстите и повече никога няма да споменавам нищо по въпроса. То и все едно е с голяма давност и вече няма смисъл.

П.П. Мецане, редактирам за да не наслагвам много постове. Но не трия, а добавям, след като прочета още нещо.

# 415
Над 50 катерогии има в бг-мама, все има някоя подходяща за кандидат баби...

Уби ме. Аз тепърва втора младост мисля да карам като запиша малкия бяс, ти баба....

# 416
Без да искам да заставам по средата, само ще отбележа, че детето на Черна станция едва ли е учило САМО 2 часа седмично. Толкова са курсовете на АВО, но тя вероятно си е писала и домашните вкъщи, просто не е учила безумно много по нощите.
Школата на АВО е много добра - и с двете ми деца направи чудеса в напредъка по езика точно с 2 пъти седмично по 2 часа. Проверих и British council - и там C1 e един път седмично за 4 часа - подобно на АВО. На една колежка детето ходеше там и взе сертификат при тези условия.
Амбицирахте ме да си изровя моя сертификат от 1999 да видя какво ниво съм покрила - оказа се, че е равно на ниво B2, grade A. По спомен имах над 90%, но не пише на самият сертификат. Помня че ходехме 2 пъти седмично, може би по 2,5-3 часа, защото след курса направо отивахме на училище. Още се пазя учебниците, защото ме изуми колко са ясни и разбираеми в сравнение с тези в подготвителната година. Просто прочиташ урока, правиш упражненията и всичко ти е ясно. Така че при една добра система явно могат да се получат нещата. Учителката на частната школа беше същата като в подгответо - жената си въртеше частния бизнес и в края на подготвителната изнудваше учениците да се запишат в школата и, за да вземат сертификат от Кеймбридж. Само че в училище не се раздаваше особено и учехме по тъпи учебници, а в школата се стараеше и учебниците бяха супер, та наистина за кратко време дръпвахме много. Аз лично смятам, че каквото знам съм го научила в тази една година с 2-та пъти седмично.
Предлагаха ни абсолютно същата схема и за следващото година за С1, но аз прецених, че съм постигнала нужното ниво по езика и не се записах (беше много скъпо, а 1999 родителите ни не бяха точно заможни).
Брат ми е с немски в езикова гимназия и мисля че в 10 клас им направиха изпит за влизане в специализират клас с DSH диплома. Пак са учили същият хорариум, който вероятно е бил 4-5 учебни часа на седмица (тогава все още учихме всички общообразователни предмети и няма как да е оставало много време за немския) и в края на годината всички от този клас взеха дипломи. Той за разлика от мен е на 'ти' с езиците и наистина не съм го виждала да учи по-усилено от други години

# 417
Ами значи министърът е прав. Два часа на седмица чужд език, останалото религия и математика. Какви са тези глезотии 18-22 часа немски или английски на седмица.
 Явно ги раздават като пуканки тези сертификати, или просто нивото е толкова занижено, че се покрива без усилия. Лошото е когато трябва наистина да покажеш какво знаеш, но пак зависи от речниковия запас на тези отсреща.

# 418
Над 50 категории има в бг-мама, все има някоя подходяща за кандидат баби...
Уби ме. Аз тепърва втора младост мисля да карам като запиша малкия бяс, ти баба....
Споко, и на мен бабешките теми са ми далечни Grinning Други споделиха такива копнежи, затова им предожих да си намерят по-подходяща група. Ама тя тая била за всички...И като размислих, така си е - тези внуци и те ще станат седмокласници някой ден.

# 419
В някои постове става дума за "матури", после  ама за НВО... За математика като втора задължителна матура май тръгна коментара...
Ами както има деца с един от профилите си БЕЛ и те са на обща матура ООП БЕЛ и никой не подскача, защо пък математиката да не е така. Пак на ООП...

На Черна станция дъщерята е кандидатствала за гимназия и учила в гимназия доста преди новия учебен план и разделянето на два гимназиални етапа. Мога да направя разликата, защото моя голям син беше по предишния учебен план (горе долу същите години е, може би 2-3 по-малък), малкия е първия набор по новия с уж фиксирани 3 и 4 профил, които се промениха в 10 клас... Първите с класиране директно с точки, а не с преобразуване в оценки, та се научихме да четем статистики в движение. И първия набор с втората матура задължително по профил... Сега съм с дете в първи гимназиален етап и виждам, че тъкмо почнаха нещата да се понаместват и министъра на промените вземе, че избухне...

За учене на езика на курс и в езикова гимназия, разликата е огромна. Може да се покрие граматика, може да се натрупа общо ползвана лексика. Като за ниво за сертификат, защо пък не. Но ако не си учил природни и обществени науки на езика, няма как да ги ползваш на университетско ниво, поне в специфичната област в която ще се учи...

Общи условия

Активация на акаунт