Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 25 506
  • 458
  •   1
Отговори
# 390
Хм, то зависи какво визирате под Центъра. За едни това е Руски паметник или Опълченска, а за други Дондуков и карето под или около Александър Невски.
Съвсем спокойно си е в район Оборище, например. Всяка вечер събират боклук, чисто е по улиците, има места за паркиране, все още. Минус е, че се чуват самолетите, но с това се свиква.

# 391
В центъра минавах наскоро през ул. Гурко. В една част там има много олющени фасади, надраскано със спрей навсякъде, пластмасови боклуци се търкаляха. Ето тук, аз минавах при лошо време и направо се ужасих. На стрийт вю не си личи колко е мръсно и не се виждат боклуците, които се търкалят в малкото зелени площи вдясно:

https://www.google.com/maps/@42.6908782,23.3298462,3a,75y,300.96 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Наистина си прилича на гето, та както многократно се повтаря тук микролокацията е водеща.

Оборище и на мен ми харесва, израстнах до парка Заимов. И мен само самолетите ме дразнят там, най-гадно се чуват на Дондуков и части на Васил Левски. Но и там е до микролокация. Долу към Сливница и Данаил Николаев не ми харесва. Край СМГ ми харесва една идея повече, точно до Заимов и в някои преки на самата ул. Оборище и Черковна също, но не и точно на тях, заради трафика.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 00:03 от skodafan

# 392
Ами минах си класическото каре пеша - Съдебната - Попа - Витошка/ Аптека по преките. Ужасно ми се стори. Заимов го познавам отлично като район, работих там над 5 години, но отдавна (преди 15-20 години), сега и там има странен контингент, ако се разходиш пеша.

# 393
  • София
Зависи какво визираш под "топ център". Миризмата от кофите едва ли е нещо ексклузивно свързано с конкретна локация. Някои микролокации са си придобили облика на туристическо гето, но далеч не всички. Аз живея в долната част на Лозенец и ежедневно се движа около НДК, по Граф Игнатиев, Орлов мост и в този район има чудесни тихи и спокойни места, които в същото време са изключително комуникативни. Визирам улици от типа на Юри Венелин и Любен Каравелов. Единственият недостатък при тях за мен е липсата на ново строителство, което обаче не е ключов фактор за всеки. Старите тухлени сгради имат своя чар и предимства.

# 394
Граф Игнатиев ми е пълна мизерия, в цялата си прелест от Съдебната до Канала. Венелин може и да е ок, не съм я минавала скоро, но Любен Каравелов, особено в частта си около Графа е 😑 Отварям скоби, че може просто да ме е хванала дъртозата, не съм първа младост. Старите сгради не ме притесняват, по-скоро контингента и околностите.

# 395
  • София
Граф Игнатиев ми е пълна мизерия, в цялата си прелест от Съдебната до Канала. Венелин може и да е ок, не съм я минавала скоро, но Любен Каравелов, особено в частта си около Графа е 😑 Отварям скоби, че може просто да ме е хванала дъртозата, не съм първа младост. Старите сгради не ме притесняват, по-скоро контингента и околностите.

За мен очарованието на района е в това, че ако живееш на Венелин или на Каравелов (ок, не точно на ъгъла с Графа), хем си на 2-3-5 минути пеша от някои от най-комуникативните точки на София, хем си в спокойна микролокация. Между другото, имаме един апартамент на Любен Каравелов и вътрешният двор е такава идилия и тишина, все едно изобщо не си в центъра на града. Иначе е ясно, че на самия Граф Игнатиев не е приятно да се живее, най-малкото дрънчи трамвай и има постоянна глъчка от тротоара. Но там според мен и не живеят много хора, повечето апартаменти са преустроени в кантори и офиси или се отдават краткосрочно. Във всеки квартал си има по-шумни улици, няма как.

# 396
На мен Графа и Попа никога не са ми харесвали. Даже и Витошка ми е леко анти - прекалено ми е претъпкана, за да ми е приятно да седна на заведение там.

Пред това да поканя приятели там ще предпочета да си направим среща в някое кафене в Парка Заимов или Борисовата. Дори предпочитам заведения в някои от моловете пред Витошка и Графа - например тези на първия етаж на Парк Център, които гледат към парка, дори в България мол има хубави, макар и без гледка. В Ринг мол част са с хубава гледка към планината, на терасата са хубави. В Борисовата Форест като локация ми е идеално - заведение буквално насред зеленина.

Уви, частите от центъра, които са ми любими не разполагат с пешеходни улици, но Заимов и Борисовата са добър заместител, а и самите паркове са пешеходни. По-добре, че не са улици. На главната да седна ми е приятно в градове, където харесвам главната пешеходна улица. Уви София не е от тях, но има достатъчно алтернативи в парковете и моловете.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 00:18 от skodafan

# 397
Попа открай време си носи аромата на "пикалник"...

# 398
Лагера, Хиподрума, Кривата Река са чудесни. Също и в района на 5те кьошета между Пенчо Славейков и Скобелев. И Зона Б5, но там има както много чужденци, така и много тъмно лилави. И не е точно хубав, но добър компромис. Има и микролокации в централната част, които са много приятни.

# 399
Аз пък се чувствам чудесно, на мястото си в центъра като цяло. Дори като се абстрахирам от очуканите и неремонтирани тротоари. Дори с редовно търсене, пак не мога да попадна на читава обява в посочените от другите потребители микролокации. Любен Каравелов, Юри Венелин, дори Графа и пресечките, Неофит Рилски, Хан Крум и т.н. - или са някакви крайно компромисни като квадратура и разпределение жилища, или са огромни, които не са ми в ценовите възможности. Въпреки че било толкова гадно да се живее там, не продават тези хора и не продават.
Може и проблемът ми да е в начина на райониране в популярното имот-бе-ге, всичко е Център, както до Лъвов мост, така и до Орлов мост, примерно. А разликата е огромна.
Всички посочени микролокации са ми супер, но няма и няма нормални жилища за продажба - примерно нормален типичен за района 2-стаен или маломерен 3-стаен.
Снимката от Гурко - въобще не мога да споделя мнението, че е мръсно. А ако е мръсно за някого, това е задължение на общината. Не са виновни хората, живеещи в района, че общината не чисти. И не тези хора замърсяват. Или ето какво е по Витошка - разклатени пейки (самостоятелни) и по цветарниците - ами общината не си е свършила работата, хората/заведенията са сложили надпис "Не сядайте, откачена е пейката (от болтовете в тротоара)". Къде е общината? Добре, че са заведенията да метат и мият между сградите и аквариумите - там е ОК, но по средата е кофти. Пак общината я няма. Няма кошчета за боклук, от тези малките. И преминаващите, не живеещите в района, хвърлят по улицата, иначе трябва да си носят боклука и да търсят от големите контейнери за живеещите.
Но чувството да минеш пеша привечер или дори вечер по тези улици и улички - не мога да го опиша, невероятно е. Няма странни хора, има само обикновени хора - приятни млади хора, приятни хора на средна и по-висока възраст, които просто минават или се разхождат. Заведения наоколо - достатъчно. Трафикът вече е слаб по това време.

А заведение в МОЛ не е моят тип заведение, сигурно е защото съм от друго поколение.

# 400
Дали не се продават, дали рядко стигат до сайтовете... Според мен по-скоро второто.

# 401
Центърът е страхотно място.
Аз обичам центровете. Останало ми е от Бургас. Там беше традиция да се разходиш пеш по 2те главни и да срещнеш всичките си познати и приятели по пътя.
И във Варна обичам центъра и в София и навсякъде, където съм живял.
Сигурно има много асмички с грозде по Гурко и Графа. И всичките високо.

# 402
Каква романтика Simple Smile

# 403
Благодаря за примерите. Ние за съжаление живеем в Манастирски ливади и положението с площадките и с тротоарите е плачевно. При второто има лек напредък последните години, но далеч не е достътчно. Има точно 3 детски площадки в МЛ Запад и са крайно амортизирани.
Детски хубави площадки - на Пирин срещу Фантастико, на Мур с игрището, в края на Мур до Административната сграда, в комплекса на Никми, преди училището на глухонемите е чудесна, поне за тези се сещам на прима виста в частта на Манастирски Ливади запад от Каблешков до Иван Сусанин.

Вие кога за последно сте бил/а на въпросните площадки?
1. Срещу Фантастико е ужасно амортизирана, дори махнаха люлката (само една беше) преди няколко месеца  защото се разпадаше и стърчаха остри железа, беше си откровено опасна. Общината явно няма 100тина лева да монитира нова...Цялата площадка е 1 пързалка, 1 пясъчник, 1 клатушка и 1 сметало.
2. На игрището на Мур няма площадка, има само 2 люлки
3. В края на Мур (предполагам това е горе на обръщалото на трамвая) също е много амортизирана площадката, кончето-клатушка е счупено, едната люлка беше счупена от поне 8-9 месеца и няколко татковци успяха да я ремонтират с подръчни материали. И двете кошчета за боклук са с изгнили дъна (съвсем буквално) и боклукът пада директно на земята. Останалите две клатушки са в плачевно състояние, липсват половината болтове, отчупват се парченца, боята се лющи. В пясъчника не беше останал почти никакъв пясък, добре че едно семейство донесе отнякъде 2 чувала.
4. В комплекса на Никми площадката не е обществена, а само за живущите там. Има си ограда и табели, които го заявяват.
5. Къде преди училището за глухонеми има площадка? На ул. Боянски възход, до уличния фитнес има една площадка, ако това имате предвид, тя е за по-големи деца и за там нямам наблюдение в какво състияние е.

Да обобщим, в целия квартал има точно 3 обществени детски площадки, 2 от които са за възраст 0-3г и са в плачевно състояние, въпреки това всеки ден са препълнени с бебета защото в квартала има много малки деца.
Аз малки деца нямам.
Посочих по-горе площадките в определения район поради простата причина, че винаги са пълни с играещи дечица и родители.
Явно не са в отлично състояние, както и повечето обществени в София в други квартали.

# 404
Аха, затова са Ви се сторили хубави, щото сте ги виждали само от далече Sweat Smile Нормално, и аз бях така преди да родя. Пълни са с деца винаги по простата и нелицеприятна причина, че има твърде много деца за твърде малко площадки. Не само не са в отлчно състояние, в плачевно са! Но това ще го разберете един ден като Ви се наложи да ги ползвате всеки ден. В съседните стари квартали като Борово, Павлово и Бояна ходим от време на време, там положението е по-добре. За отлично състояние наистина няма, но поне не са крайно изпочупени и претъпкани.

Скрит текст:
Благодаря за примерите. Ние за съжаление живеем в Манастирски ливади и положението с площадките и с тротоарите е плачевно. При второто има лек напредък последните години, но далеч не е достътчно. Има точно 3 детски площадки в МЛ Запад и са крайно амортизирани.
Детски хубави площадки - на Пирин срещу Фантастико, на Мур с игрището, в края на Мур до Административната сграда, в комплекса на Никми, преди училището на глухонемите е чудесна, поне за тези се сещам на прима виста в частта на Манастирски Ливади запад от Каблешков до Иван Сусанин.

Вие кога за последно сте бил/а на въпросните площадки?
1. Срещу Фантастико е ужасно амортизирана, дори махнаха люлката (само една беше) преди няколко месеца  защото се разпадаше и стърчаха остри железа, беше си откровено опасна. Общината явно няма 100тина лева да монитира нова...Цялата площадка е 1 пързалка, 1 пясъчник, 1 клатушка и 1 сметало.
2. На игрището на Мур няма площадка, има само 2 люлки
3. В края на Мур (предполагам това е горе на обръщалото на трамвая) също е много амортизирана площадката, кончето-клатушка е счупено, едната люлка беше счупена от поне 8-9 месеца и няколко татковци успяха да я ремонтират с подръчни материали. И двете кошчета за боклук са с изгнили дъна (съвсем буквално) и боклукът пада директно на земята. Останалите две клатушки са в плачевно състояние, липсват половината болтове, отчупват се парченца, боята се лющи. В пясъчника не беше останал почти никакъв пясък, добре че едно семейство донесе отнякъде 2 чувала.
4. В комплекса на Никми площадката не е обществена, а само за живущите там. Има си ограда и табели, които го заявяват.
5. Къде преди училището за глухонеми има площадка? На ул. Боянски възход, до уличния фитнес има една площадка, ако това имате предвид, тя е за по-големи деца и за там нямам наблюдение в какво състияние е.

Да обобщим, в целия квартал има точно 3 обществени детски площадки, 2 от които са за възраст 0-3г и са в плачевно състояние, въпреки това всеки ден са препълнени с бебета защото в квартала има много малки деца.
Аз малки деца нямам.
Посочих по-горе площадките в определения район поради простата причина, че винаги са пълни с играещи дечица и родители.
Явно не са в отлично състояние, както и повечето обществени в София в други квартали.

Общи условия

Активация на акаунт