Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 25 560
  • 458
  •   1
Отговори
# 360
При мен най-обективното досега и което знам със сигурност, че не е породено от моментно настроение е, че извън Околовръстното просто не е за мен. Зависимост от автомобил, селски малки автобусчета, често с разтегнато разписание. Без качествени здравни заведения и наличие на много магазини. Насечен терен и много улици, където реално нямаш причина да се разхождаш. Типичен квартал-спалня, само че не панелен, а от селски тип. Ако пък е апартамент там съвсем се губи смисъла, защото няма да имам е двор. За 1-2 ходения годишно на Витоша просто не си струва, да съм толкова близо до нея при положение, че за същите цени има апартаменти в прилични квартали в самия град.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 02:02 от skodafan

# 361
Присъединявам се към последното мнение - ние сме в Драгалевци и за пет години още не съм свикнала с липсата на парк в близост, непрекъснатата зависимост от автомобил, рядко минаващите автобуси, далечния от нас супермаркет, липсата на хубави градинки, невъзможността да се разхождаш спокойно по улиците - нито тротоари като хората, улиците тесни с навсякъде паркирани автомобили, ако си с дете имаш избор една две площадки вблизост до пътя и това е. До Витоша не се разхождаме често, пак трябва да идем с колата, какво значение има. Единственото предимство е че имаме двор и нямаме съседи.

Моя приятелка обаче се върна от чужбина и си взеха доста скъп апартамент в долната част на Драгалевци, по-близо до Околовръстното, и тя е доста разочарована от квартала и си е представяла нещо по-различно, най-вече заради това, че няма къде да се разходиш, и се чувстваш отделен от света, и заради това че няма къде да си заведеш децата да карат колело например, най-близкият парк е Южния или ги водиш на стадиона, ама там бързо им писва.

Та ако за някого е важно да е в къща, разбирам такъв квартал, но блок в такъв квартал и то на безумни цени, за мен е прецакване отвсякъде.

# 362
Скрит текст:
Присъединявам се към последното мнение - ние сме в Драгалевци и за пет години още не съм свикнала с липсата на парк в близост, непрекъснатата зависимост от автомобил, рядко минаващите автобуси, далечния от нас супермаркет, липсата на хубави градинки, невъзможността да се разхождаш спокойно по улиците - нито тротоари като хората, улиците тесни с навсякъде паркирани автомобили, ако си с дете имаш избор една две площадки вблизост до пътя и това е. До Витоша не се разхождаме често, пак трябва да идем с колата, какво значение има. Единственото предимство е че имаме двор и нямаме съседи.

Моя приятелка обаче се върна от чужбина и си взеха доста скъп апартамент в долната част на Драгалевци, по-близо до Околовръстното, и тя е доста разочарована от квартала и си е представяла нещо по-различно, най-вече заради това, че няма къде да се разходиш, и се чувстваш отделен от света, и заради това че няма къде да си заведеш децата да карат колело например, най-близкият парк е Южния или ги водиш на стадиона, ама там бързо им писва.

Та ако за някого е важно да е в къща, разбирам такъв квартал, но блок в такъв квартал и то на безумни цени, за мен е прецакване отвсякъде.
Винаги съм казвал точно същото.
Взимаш си жилище в квартал за къщи (Симеоново, Драгалевци) само ако искаш да живееш в къща.
Ако си в апартамент, тогава обираш всичките негативи от апартамента и всичките негативи от "квартала с къщи".
Един чист въздух остава, и той не е ясно колко е чист.
Горе долу подобно е и за "редова къща", там ни дворът ти двор, изисквания и правила колко щеш, а цените в небето.

# 363
Направете си двора като парк и няма да имате проблеми Simple Smile

# 364
Направете си двора като парк и няма да имате проблеми Simple Smile
Имаше едно време един виц, дето чукчата си направил апартамента тундра. А влязъл да живее в тоалетната.

# 365
Посочете ми квартал в София с хубави и подържани детски площадки / градинки, с преобладаващо хубави тротоари, не само тук там. Май само около Докторската градинка се сещам.

# 366
Посочете ми квартал в София с хубави и подържани детски площадки / градинки, с преобладаващо хубави тротоари, не само тук там. Май само около Докторската градинка се сещам.

Цариградски комплекс например.

# 367
Квартал, не затворен комплекс.

Между другото, миналия уикенд се видях с познати в парк "Герена".  Не е парк точно, а по-скоро квартална градина с детски площадки и уреди. С пейки и алеи. Останах много приятно изненадана, както от състоянието, така и от посетителите - деца и възрастни.

И самолетите не бяха чак толкова шумни.

# 368
В Драгалевци на места буквално почти няма площадки, една-две площадки директно до пътя, където децата дишат автомобилни газове, защото движението е натоваренор, често няма тротоари, почти навсякъде баири, навсякъде супер бързо каращи коли, несъобразяващи се с пешеходци, шофьорите са супер нагли, живяла съм в града, мога да сравня. В повечето квартали има поне някакво паркче, градинка и поне някакви тротоари, на които да се движиш, а не нечий гараж, пейка и тесни улички, по които да обикаляш около паркирани и движещи се коли. Има и къде да си напазаруваш на пешеходно разстояние почти навсякъде. На село сме, това е положението. Не се оплаквам, просто отбелязвам за хората с по-
романтични представи за "квартала на богатите".
А специално в долната част, над Фантастико до гробищата зимата такава мъгла от пушек се събира, че едва се диша, докато не се качиш малко по-нагоре. Там не знам докъде се води ж.к. Водолей и къде става Драгалевци.

# 369
  • София
Аз бих си взела къща извън Околовръстното. Много компромисен вариант-от онези апартаменти, които са на първи етаж с градина. Виждала съм даже мезонети-първи и втори етаж за твои.
Но и назад писах - всеки нещо различно харесва, начина на живот също. В Овча купел познати бях споменала-те ходят да спят там, с колата се движат и се разхождат, пият кафета и пазаруват на други места. Децата им не общуват с тамошни деца, освен от блока и съседните евентуално.
Аз, дето живея до един от големите софийски паркове(пресичам улицата и съм там), не влизам в него Satisfied Все ме влече към другите паркове. Децата ходят-големият де...кара колело там. Мъжът ми тича там. Аз не съм влизала от миналия месец, водих децата към центъра и решихме да минем пеша.
Живеем от към гората, която е оакана от кучета, само сенчести алеи, странни хора, няма къде да се седне комфортно, няма площадки или нещо особено атрактивно. Коколандия, но не върви всеки ден да сме там.
Не намирам причина аз лично да вляза там, освен ако не минавам транзит към Стадиона или Орлов мост.
Уикенда не се разхождаме в парка-ходим на други места и обикновено с градски транспорт, защото я си мръднал колата....до 2 през нощта не можеш да намериш място от туристи.
В квартала не пазаруваме, защото супермаркетите са миниатюрни и сгъчкани.
Като ми бяха бебета децата или съвсем малки, хайманосвах из целия град. Почти не съм седяла около блока. Чак като станаха на 3-4 и имах някакви контакти със съседи с деца. Преди това пътувах с градски транспорт с едно или с двете деца и ходех до други места. Имах и ангажименти , дори като бяха новородени и нямаше как да ги отказвам. Та мога да вирея почти навсякъде, само къщичката да ми е комфортна. Тъкмо бих с епринудила да се отпусна да карам, че сега постоянно намирам извинения да ми седи книжката за украса.

# 370
В София няма отделен квартал на богатите,както в Париж 16-ти район..

# 371
Изразът си е мой, не претендирам да има отделен квартал на богатите, не се хващайте за думата,  ама има доста богати хора наоколо, както и на много други места, разбира се, но като спомена къде живея реакцията обикновено е в тази посока.

# 372
Един приятел казваше, "квартала на ричовете", като май беше района под Симеоново там как се казва.
Simple Smile

И аз мисля, че Симеоново и Драгалевци оставят впечатление на богати хора. Поне, които са си купили сравнително скоро къщите.
Аз също бих живял там на теория, ако много заискам къща, но иначе просто няма сми. Бояна ми е усойна, а Банкя невъобразимо далеч.

# 373
  • София

Мусагеница. Освен площадки има и игрища за по-големите деца.

# 374
Гео Милев и особено частта към парк Гео Милев. Кмета си го избираме вече за трети път и за тези години направи адски много за квартала.

Общи условия

Активация на акаунт