Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 25 600
  • 458
  •   2
Отговори
# 345
Още в средата на юли и почти целия август трафикът в София е много по-слаб. Събота и неделя - също, може би не по всички пътни артерии, но като цяло е по-слаб и тогава. А комбинация от двете - почти никакъв трафик.

# 346
Мисля, че зависи от квартала. В Овча купел тези дни сякаш бомба е паднала. По горе-долу същите часове в Младост по Малинов и други основни улици пак си има трафик. По Черни връх и бул. България също не изглежда да е много по-малък. В Сухата река ул. Тодорини кукли си има същия трафик както винаги. Дори по малката улица Баку в Студентски град пак сякаш си е обичайния трафик, Габровски също. Затова и се изненадах колко празни са Монтевидео, Президент Линкълн и Борис III спрямо изброените.

# 347
Най-опасно е в главите на онези, които още си мислят, че живеят в 90те.

# 348
Малинов освен че се ползва от хората, които живеят в Младост, се ползва и от хора, които минават транзит от там например за летището. Отделно бизнес парка винаги ще носи трафик дори в почивен сезон. Черни връх покрай парадайс и многото нови сгради също. В Овча купел не знам да има мол, но и да има няма да е от ранга на парадайс. А НБУ сега е в почивка, така че е нормално едни булеварди да са натоварени целогодишно, докато други не. По Цар Борис сутрин и вечер също си има трафик защото част от перничани може да почиват, но една част от тях все пак ходи на работа. Царица Йоана и Сливница например също си имат регулярен трафик, все пак оттам се излиза/влиза за Сърбия, Гърция, ЮЗ Бг.

# 349
Ако сте с малка кола, по Цар Борис всеки ден - ще ви изпопадат всички пломби...Simple Smile)

# 350
Около НДК е добър вариант, в случай че няма кола в картинката. За студент и аз бих го избрала, предвид евентуално често пътуване за срещи с приятели. За всеки друг предложен квартал не бих се съгласила - абсолютно все тая е дали си в Красно село или в ОК с оглед на безопасност. Дори не бих казала, че и около НДК и център като цяло е особено безопасно, тук го изкарахме гето, а всъщност аз дори не съм чувала за инциденти в последните години, откакто живея в района. В днешно време никъде не е безопасно, пред НДК също могат да ти дръпнат чантата. Grinning С какво е по-безопасен Бъкстон, че да се тътри до НБУ всеки ден? Нито има удобен ГТ до Студентски, например, нито други плюсове.
Така мисля и аз.
Най-хубавите квартали са, или защото са близо до Студентски, например Витоша, или защото имат удобен ГТ до Студентски, например района НДК.

Кажете нещо за Студентски град. В старите теми е много оплют, така и не разбрах защо. На мен ми е един от любимите квартали, най-вече около ТУ и училището по телекомуникации. Аз го намирам за не толкова лош - млади хора, мен лично те ме зареждат. Има и блокове далече от дискотеките. Има хубав парк срещу УНСС.

Мулти култи елемент, но са студенти, а не мигранти - като цяло възпитани и интелигентни чужденци. Тоест колорит и се усеща като космополитен квартал. В Лозенец и Иван Вазов например е хубаво, но не е така космополитно. Там са си все нашенци. Ако ти писне да живееш там постоянно винаги ще можеш да отдадеш под наем. Не виждам минуси освен трафика и че метрото не е много наблизо. В автобусите 88 и 413, минаващи наблизо често има роми, а и цените не са вече ниски. Няма и много офиси наблизо освен Литекс Тауър и в самия Студентски има една сграда, където е офиса на сайта GSM Arena. Но като цяло като зеленина (парка!), качество на новото строителство и население е къде-къде по-приятно от Младост. Уви, новите сгради по ГМ Димитров ще вдигнат неимоверно цените.
Аз съм до Телекомуникациите. Писал съм го много пъти, страхотно място е, парк наблизо, за 1 мин си с кола до хл Вега, а оттам за още 3-4 до ГМ Димитров или общо 8-10м до НДК или Ректората, или пък стадион В Левски.
Много добре вървят и наемите в района. Имам 1 кола в гараж и една отвън. Криво ляво се намира и паркинг, но става все по тегаво зимата след 20ч (без петък, събота и неделя). Основно защото студентите си паркират колите при нас като ходят на лекциЙ.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 18:58 от dany1

# 351
  • Сф
Здравейте на всички!
От Варна съм, но дъщеря ми ще учи в НБУ. Четох Ви до сега и честно казано се притесних от района. Даже още не сме и намерили квартира, та направо се чудя къде да я търся, а времето минава Sad Може ли поне да ми кажете от НБУ посока център , къде ще е долу горе удобно, като се гледа евентуално безопасност, метро… Благодаря Ви предварително!
Не пишете бюджет за квартира. Но пишете ,че иска и да работи. Гледайте квартирата  да е близко и около метро за бързо придвижване из града. Читава, безопасна спирка. И 200 метра в центъра или някой квартал може да не са приятни в малките/ или късните часове на денонощието. Да, района около Военна болница ,НДК е ок,  но си мисля че там от години е скъпо и заради медицинския факултет. Късмет на дъщеря ви! И не се притеснявайте толкова. Все пак Варна не е Каспичан:) ,със сигурност ще се справи!

# 352
Аз искам да попитам хората, които преценяват дали един квартал им пасва и харесва колко пъти трябва да обикаля човек из един квартал за да разбере това?

И ако ми е харесал няколко пъти, но последния път - не може ли това да е просто временно, тоест било ми е отпаднало и лошо и затова не ми е харесало? Тоест на първите няколко позитивни ли впечатления да се доверя или на едното по-неприятно. Нищо лошо не се случи и наистина ми беше зле. Как да знам кога ми е зле заради някакво временно физическо неразположение и кога просто не ми пасва един квартал?

# 353
От 20 години живея в моя квартал, не винаги имам лукса да се разхождам, но ако не съм на кеф, винаги има какво да ме подразни. И в Париж да отидете, ще му намерите кусури, ако не сте в настроение. В последните месеци всеки ден някой кърти и прави ремонт, пред блока до кофите за боклук има изхвърлени мебели и едри вещи...все едно е някакъв кенеф и нонстоп се пускат сигнали до почистващата фирма, но не винаги е било така. Надявам се, че е временно. От друга страна има нови наематели в бизнес помещенията на партер, почистват площадката отпред редовно, насадиха цветя...

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 16:48 от zlatenceto

# 354
Опитайте по-прагматично и логично да оценяте.
Например, изберете си различни часове и дни. По уикенди, по делнични дни, сутрин, вечер.
Ако ходите до работа с кола от 9 до 6-7 Идете в 9 с кола в квартала, вижте как е движението, идете и към 18ч
Събират ли се пиянки някъде по кафетата, какви хора вървят по улицата. Събира ли се смог, духа ли. Магазините, парковете как са.
Принципно и може и в различните сезони да идете, ама да не прекаляваме.
Хората много обичат да оплюват чуждите квартали. Трафик имало, презастроено било. А останалите квартали реално са по-зле. Ама те били сравнявали със същия квартал, ама преди 30 години. Било поле, а сега, ужас. Бетони.

# 355
  • София
Аз не съм избирала квартал, защото не сме купували жилище. Живяла съм някъде поради стечение на обстоятелствата. От Люлин съм. Живяла съм за много кратко и много отдавна в Овча Купел на ул. Ахелой(тогава не помня да се е казвала така), която е по-към Красна Поляна и в Толстой в един от няколко много високи блокове  Laughing Но много кратко-двете места в рамките на месец-два.
После живях в Младост 2 - 8 месеца(апартамент на роднини на мъжа ми), една година в Изток при свекърва ми и след това се пренесохме в нашия наследствен в Изток. Никъде не съм избирала...навсякъде ми харесваше квартала и намирах нещо хубаво. Не ми е било уютно в даден апартамент, с някой човек.
Имало е и кусури навсякъде, но аз много обичам да "откривам" града, редовно се разхождам пеша и си намирах приятни места.

# 356
Аз гледам някакви обективни критерии - в близост до блока, който ме интересува дали има парк, магазин, спийди, аптека, велоалея по възможност, и тн неща, които лично на мен са ми важни. Вие също може да определите какви са ви критериите и да оценявате обективно. Отделно се опитвам от нета да разбера дали даден квартал е много криминален и дали има малцинства, чета по ФБ групите на кварталите също. Субективното ми възприятие е на заден план. За усещането все пак - идете няколко пъти да се разходите. Ако всичките пъти ви е неприятно, значи е ясна работата Simple Smile

# 357
Писала съм - живяхме в няколко южни и източни квартала, преди да решим къде е най-добре за нас. Общо взето винаги съм гледала дали средата е ок, поддържан парк или подобно, достъп до магазини, аптека, етс., дали има и какви са градини, училища.

# 358
Чак такова вторачване, близките квартали са почти едни и същи, нищо че всеки си дърпа, че в съседната градинка не било толкова добре, при него било по-добре Joy Никъде не е добре по европейските стандарти, но човек свиква като поживее. В София за мен кварталите се делят на 4 групи като кварталите от всяка си приличат достатъчно много, че да се задълбава чак толкова. Квартали в южната дъга/периферията/леко извън София - обикновено населявани от хора с въможности, популярни станаха новите комплекси от къщи. Южни и източни квартали - пренаселени, няма добра инфраструктура, липсват достатъчно междублокови пространства, паркоместа, градини и училища. Но е по-корпоративно, голяма част от бизнесите са в тази част на София, да кажем и хората спадат в по-голямата си част към средната класа, това много условно казано, понеже такава не е като да има, но все пак някак да ги опишем. Централни части - скъпи, стари и често неподдържани сгради с кореняк население или техните наследници. Централните и широк център са с повечко зеленинка, по-добре уредени, транспорта е добре, по-близо са до големите паркове, заведения, културен живот и т.н. И северни и западни райони, който изостават като развитие от останалите гореизброени, средностатистически населението там е с по-ниски доходи, няма много фирми. Стари панелни или ЕПК блокчета, но пък няма толкова застрояване, има междублокови пространства, достатъчно градини/училища паркоместа. Манталитета и обстановката е друга обаче. Ходих преди няколко години в Надежда/ Връбница имах усещането, че съм се върнала 30 години назад в 90-те, така се усеща. Иначе няма застрояване, няма зор за нищо, то май това описва достатъчно. Та да щом така съм го почувствала там, естествено, че няма да купя там. Но като изключим такива отклонения, в общи линии никъде другаде не се чувствам чак толкова различно, че да задълбавам как се чувствам в този или онзи квартал и по-скоро бих си гледала дали сделката и апартамента ме устройват.

# 359
  • София
Гледаш ,сравняваш. Накрая спрямо цената.

Общи условия

Активация на акаунт