Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 39 396
  • 731
  •   1
Отговори
# 525
В събота има и фермерски пазар на Римска стена (с не много адекватни цени по мое мнение, но пък с интересни предложения). От ebag съм изключително доволна, според мен имат много високи стандарти за качество. Когато купувам от тях плодове и зеленчуци, знам, че ще ги изберат по-добре, отколкото ако пратя ММ да пазарува. Не съм ползвала кола в града откакто ме изписваха след раждането на двегодишния синковец.

Този т.нар. "фермерски" пазар е като т.нар. "фермерски" пазар пред Министерство на земеделието веднъж седмично. Пред МЗХ - 2-3 сергии с кисело мляко с неизвестна масленост (редичко на външен вид), но на двойна цена, прясно мляко - също скъпо и буркани с мед. На "Римската стена" са преобладаващо хипстърски изпълнения, неприложими в ежедневния живот. За някакъв специален повод - добре, ама не и за всеки ден.

Ами да правим като парижан(к)ите - така пазаруват ежедневни неща. Т.е.  няколко неща в малки количества, за да не застоява в хладилника.
https://parisianfields.com/2013/01/06/the-chariot-on-the-champs-elysees/

По принцип в Париж (предполагам и в останалата част на Франция) не са фенове на американския тип пазаруване - накачулени колички, големи количества и т.н., все едно идва краят на света. Семейства с деца (повече от 2 често) правят и седмично пазаруване до някакъв по-голям супермаркет. Но в останалите случаи - по малко и често, с торба или с пазарска количка, или с кошница отпред на колелото. Във всеки район на Париж си има веднъж седмично фермерски пазари за половин ден - до 14 ч. и повярвайте, парижките фермерски пазари нямат нищо общо нито с асортимента, нито с цените на подобни места в София.
И в България май криворазбрано ни лашка махалото - от ограничения асортимент по време на соц-а към излишни количества и излишни продукти, защото така сме гледали, че правят американците.

Но по темата за наемите - да, определено наличието както на големи магазини, така и на по-малки и по-близки, е голям nлюс при наемане на жилище, още повече, че най-активни кандидат-наематели са млади хора, които не пазаруват в големи количества и следователно, по-често им се налага да излизат да пазаруват. Или поръчват по телефона, полу- или изцяло готови яденета.

# 526
Много са удобни тези пазари, особено ако отидеш към края. Често гледат да се отърват от това, което е останало, на половин цена Simple Smile)) Жалко, че го няма в БГ или поне в големите градове. И не говоря за био, еко и т.н., а за нормални неща.

# 527
Simple Smile В София на това му се казва "едни хора от Велинград носят яйца, сладко, сирене и еди какво си". Също веднъж седмично, едва ли има непокрит квартал.

# 528
А, знам го това семейство - преди Ковида май пробиха първо на Женския пазар. Сега вече държат 2-3 сергии. Семейството се разраства. Laughing

Още тогава в началото ги пробвах - с овче сирене, че бях свикнала като малка овче сирене да ям. Ами не, "фермерското" овче мляко толкова ужасно вонеше на овца, че не се траеше. Сори, ама в Атина съм купувала фета смес овче и козе, пак има съответния мирис, но не е натрапчив, като на неизчистен обор.

# 529
Сигурно сипват към купешкото мляко една валма вълна немита, да придава аромат.
И вероятно не са уцелили дозата.

Сори, ама тия "фермерски" пазари, за България говоря, са на 10 рни цени и не предлагат нищо, с което да се наядеш. Не е моето.
Големите магазини също понякога имат продукти с убийствено качество, включително мед, мляко и тн, но и на добри цени и с консистентно качество и количество.

Никога не съм робувал на "марките", в храните, имотите и кварталите, тоже (да сме по темата).

# 530
  • София
Наличието на големи магазини никак не ми е определящо за имота, в който да живея.

Фермерските пазари са пълна измислица, както и повечето "селски" плодове и зеленчуци, продавани на тях и на разни импровизирани сергии из цяла България.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 07:41 от Eiger

# 531
Мдаа фермерски пазар във Франция, разкош
събота до 14ч. и коя ял, кой пазарувал край
Цените са по евтини от Карфур с по 2-3 евра

# 532
Аз все в края на един фермерски пазар попадах, към 14 ч. в неделя, в 15 район (на 10 мин. пеша от Айфеловата кула, ЮНЕСКО, Марсово поле), под надземното метро. Домашни (занаятчийски) пастети, всякакви видове и комбинации, салами, кашкавали/сирена и подобни.

# 533
А, знам го това семейство - преди Ковида май пробиха първо на Женския пазар. Сега вече държат 2-3 сергии. Семейството се разраства. Laughing

Според мен са различни хора, около нас са поне две различни семейства. Ние чат-пат купуваме, каквото сме купили е било с добро качество, особено киселите млека и сладката.
Иначе във Франция, особено в малките населени места, седмичните пазари са част от социалния живот на населението Simple Smile По стечение на обстоятелствата имам някакъв поглед, харесват си хората този тип пазаруване, но за основната част от изхранването пак са в магазините. Но наличието на избор е по-добре от липсата му Simple Smile

# 534
  • София
Аз лично не мога без голям супермаркет и метро. Когато гледах за жилище, това ми бяха основни изисквания.

# 535
Аз лично не мога без голям супермаркет и метро. Когато гледах за жилище, това ми бяха основни изисквания.
На мен също. Ако не беше така, щях да си взема къща в околията, не апартамент в града.

# 536
Смеете ми се като сравнявам минусите на най-скъпите квартали с плюсовете на най-евтините квартали.
Ок, разбирам го.

Обаче как може да сравняваш пазар в Париж, с пазар в Долен Лозенец. Simple Smile

# 537
Направиха нещо като МОЛ близо до минералната баня, но на колко хора е удобно не зная, центърът на Княжево е последната спирка на трамвай 5. За  къщичките  срещу мола са ок. Входът е откъм Борис 3. Отзад май не може да се минава.

# 538
За мен най-големия плюс на Княжево е планината и редовния трамвай 5, но до там. Ако си до булеварда е супер шумно и нон стоп задръстено, ако си на задните линии - уличките са супер тесни и повечето разбити. Като изключим Лидл, няма големи вериги наоколо, което може и да не е толкова зле, като се замисля. Плюс е, че не се забелязват цигани и подобни или поне аз не засичам като ходя натам, 2-3 пъти месечно.

# 539
Е, и минералната им вода е плюс, няма да купуваш. Откъм инфраструктура си е много селско. В миналото не е било така.

Общи условия

Активация на акаунт