Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 39 320
  • 731
  •   1
Отговори
# 600
Е то във всеки квартал могат да се намерят блокове, които нямат отстояние, ама това не е показател. Точно кварталите, които са били с къщи, като Карпузица например, ги грози опасността да се нацвъкат със сгъчкани блокчета. Дано да не се случва.

# 601
Кое да не се случва? То вече се случва. Знаеш ли колко 4 етажни блокчета, които ги минават за редови къщи, се нацвъкаха по крайните квартали с максимално усвоено РЗП на парцела.

# 602
  • София
Истината е  Обеля - хем има метро, хем има природа и гледка. Ама и там взеха да слагат нови блокчета.
Оня ден бях в Младост 3, на края. Вече няма гледка към Горубляне и полето. Цвък цвък.

# 603
Имам познати в Цариградски комплекс, младо семейство с деца. Купиха там точно, за да им е по-лесно и бързо влизането/излизането по магистрала Тракия от/към Пловдив. Направиха компромиси с други характеристики на жилището и локацията.
Това пък на мен ми е супер неоснователна причина да направя компромиси с други неща заради това условие. Даже и не бих се сетила. Но явно не са от София и смятат често да си пътуват до родните места (та затова търсят близост до магистралата).

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 11:53 от aDream

# 604
  • София
Там вече има метро, има яка гледка и супермаркети. Тъй че - хич не е лоша локация.
Бях на гости в белия комплекс - ами много беше хубаво. Хубаво дворче, вход, гаражи ...
Какво повече?

# 605
Проблем нямам с престижните локации.

Проблем имам с престижните локацции, които са престижни само на хартия.

Около Докторски паметник, не видях вход или сграда, пред която собствениците да са си почистили изпопадалите листа.
Не смятам, че за подобни цени за м2, един квартал трябва да не се мете и чисти.
Не смятам, че за подобни цени на м2, кухните на съседите трябва да ми гледат в спалнята.
Всички тези неща, трябва да ги има в крайните/работническите квартали. Тях не трябва да ги има, там където живее буржоазията или дори аристокрация (ако все още има такива след престъпният преврат от 1944г).

Иначе, е факт, че ако се почистят фассадите от графити, ремонтират сградите и се повиши качеството на чистотата в Докторски паметник, мястото ще бъде прекрасно.
Докато това не се случи, то ще си остане, в моите очи, един набеден за престижен квартал. Simple Smile

# 606
  • на земята
Не разбрах тук дали за предварителен договор се говори или резервационен депозит? Ние сме плащали така преди време 10 000 за резервиране, като в последствие сградата не почна да се строи и ни ги върнаха. Ако е предварителен договор където се дават по-големи пари вече си се подписва сериозен договор, ама на мен поне не ми се е случвало да се сключва ПД преди началото на строежа. Винаги съветът ми е бил ако се купува на зелено, да е от някой от големите и известни строители.
Става въпрос за резервационен депозит, просто сменяли някаква  част за паркинг ,а била зададена за друго.
Попитах адвокат,против е ,защото няма никакви клаузи,нищо .
Май ще се откажем.Цената сега е 2100 евро на квадрат на зелено.Района е Витоша
Направо незнам как да действаме.Но най веротяно ще се откажем.
Благодаря на всички ,които се включиха за помощ.

# 607
Чудесно е, че си минала покрай Докторска и си забелязала листата, но един квартал не се оценява по това дали общината е минала с метлата точно в този ден.
Хората не живеят там заради фасадите, а заради качеството на живота – всичко е на няколко минути пеша: паркове, училища, университети, болници, театри, заведения, посолства, културен живот. Това е реалният лукс – не квадратният метър, а удобството и средата.
И не, не можеш да обобщаваш целия квартал, защото си видяла една сграда или няколко непочистени двора. Докторска не е комплекс от копия, а смес от стара аристократична архитектура и нови кооперации – всяка с различни собственици и поддръжка. Така е в абсолютно всички централни части на Европа.
Така че, преди да се обяви мястото за „набеден за престижен“, може би е добре да се разбере защо хората избират да живеят там – не за показност, а защото животът в центъра не може да се замени с нищо друго, колкото и листа да има по тротоара.

# 608
Разбирам.

Вие каква точно ми се падате, че да ми казвате какво мога да обобщавам и какво не?

Наистина ли имате проблем с това, че изразих недоволство от това, че нито едно домакинство в този набеден за престижен квартал, не е отделило 10 минути да си помете пред жилищете, след като очивидно общината има други приоритети.

За финал.

Не знам за какъв център точно говорите, като в кафенета се чуват само провинциални диалекти.
Така ли се говири в най-скъпият квартал?
На диалект?

# 609
  • София
Г-жа Кирилова има амбицията да види обитателите на Докторска градина с метли.
Желая успех на г-жа Кирилова в тази, толкова амбициозна задача.
Ще изпратим обитателите да метат улиците, а в замяна, ще настаним общинските служители в техните жилища.

# 610
Знам, че няма как да ги видим с метли, тъй както сега не ги виждаме, с пликове, да си чистят след кучетата.

Всъщност, като се замисля, явно затова не чистят листата, за да спестяват пликчета.
Също както, когато навали сняг. Simple Smile

Престиж, по нашенски. Simple Smile

# 611
  • София
Извинете ме, но направо изпаднахте в сферата на фантазиите.
Нищо от това не е вярно.
Предлагам да оставим районът на Докторската градинка и нейните обитатели да тънат в мизерия и да сменим темата с обсъждане на някой друг район.

# 612
Например Обеля ...Там всичко е под конец

# 613
Между другото в Обеля като инфраструктура не е никак лошо, но в момента метрото например се движи само посока Надежда, към Люлин се прави междинна станция и движението е спряно. Трамвая се движи само до гара Север, което е Толстой. Автобусите са само селски и като цяло ако не си близо до метрото, трябва да си разчиташ само на колата. Иначе поне има тротоари, където не са превзети от коли, все още има доста зелени пространства, макар че и доста нови сгради са направили, когато за последно ходих там. И със сигурност от единия до другия блок има повече от 6 метра разстояние. А и е близо до Околовръстното и Северната тангента. Но пък няма големи магазини, освен Била, която е в самия край на Обеля 2.

# 614
  • София
Трамваят е до гара Север до края на месеца поради ремонт. Това не са критерии при избор на район, а ситуации които се случват навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт