Кое бихте избрали ?

• 13 637
  • 472
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Но аз не разбирам защо се зави към дете на всяка цена.
Защо се пренебрегва възможността за щастлив живот с партньор, отколкото под формата на самотна майка.
Ами защото за различните хора са най-важни различни неща и всеки "пренебрегва" онова, което му е по-малко важно, ако не може всичко заедно.

# 181
А мъж има ли за вариант 2?
Супер егоистично звучи дете на всяка цена. Аз съм имала супер баща, как целенасочено да лиша детето си от такъв, за да ми е на мен добре. Детето не е трофей.

# 182
  • София
Преди имаше не само ромчета, понеже абортът беше забранен. А сега щом стане бебе и жената не го иска веднага абортира. Не казвам да се върнат онези времена, но не е ли по-добре да има осиновители, които ще дадат дом и обич на дете, което ще осмисли животът им, отколкото детето да го няма.

# 183
С това съм напълно съгласна. В момента положението не е както през 70те години, например.

# 184
Преди имаше не само ромчета, понеже абортът беше забранен. А сега щом стане бебе и жената не го иска веднага абортира. Не казвам да се върнат онези времена, но не е ли по-добре да има осиновители, които ще дадат дом и обич на дете, което ще осмисли животът им, отколкото детето да го няма.

То има осиновители, има и деца, но осиновителите не искат какво да е дете, а децата за осиновяване и те не са какви да са.

# 185
Светулчица, щом жената веднага прави аборт, значи дете още няма, така че не, не мисля, че е по-добре да продължаваш да износваш и раждаш деца, които са нежелани и да ги оставяш на държавата да търси "добро, образовано и богато семейство, което ще ги обича". Това е много положително и пожелателно, но нереалистично и измиване на ръцете и съвестта ни.

# 186
Аз също не мисля, че нормален човек може да износи и роди дете, здраво и читаво, със първоначалната идея, че ще го даде за осиновяване пред възможността да абортира, щом е принуден от обстоятелствата да не може да отгледа дете.

# 187
Да, да имаме принос към оставените деца - не, не и пак не.
Иначе въпросът за осиновяването е твърде личен и деликатен.
Имам няколко познати двойки, които "чакат дете" от години. Не защото няма деца, които търсят осиновители, а защото не отговарят на критериите им, или са роми, или са с увреждания. Преди си мислех, че системата е лоша, бавна, тромава, но сега разбирам, че просто хората имат изисквания. Казвам го без критика, просто факт. От майка ми пък чух, че нейна колежка осиновила момиченце и 2 години по-късно успяла да забременее естествено и питала дали може да го "върне". Свалих розовите очила.
За да си осиновител наистина се изисква смелост, толерантност, пълно осовобождение на ума и отваряне на сърцето, пренебрегване на инстинкти. Трудна, много трудна работа за много хора. Шапка им свалям.

# 188
Ужас, това с връщането на детето е много тъжно 😒

# 189
  • Пловдив
Преди имаше не само ромчета, понеже абортът беше забранен.
Не е бил забранен абортът. Имало е комисия, която да го одобри. Тя обаче на неомъжени жени е разрешавала аборт по принцип. При омъжени е имал значение броят на децата до момента и другите семейни, материални, здравословни и т.н. условия.
Имало е не само ромчета, защото много повече млади жени са забременявали нежелано поради недобра контрацепция и не всички са сколасвали да стигнат до аборт.

Цитат
...не, не мисля, че е по-добре да продължаваш да износваш и раждаш деца, които са нежелани и да ги оставяш на държавата да търси "добро, образовано и богато семейство, което ще ги обича"...
+1, категорично не е по-добре, що за идея!
Ако пък толкова липсват деца за осиновяване, при днешните условия много по-добър вариант е донорството на сперматозоиди и яйцеклетки. Цинично казано, има всички плюсове на осиновяването без част от минусите. За жените, които конкретно не са способни на износване, а те са малка част от всички неможещи да имат дете, има други решения, знаем ги и нищо неморално не виждам в тях по принцип; а има и пак осиновяване, те не са станали нула на брой децата за осиновяване.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 17:33 от Магдена

# 190
И аз съм чувал история за върнато осиновено дете и наистина ме шокира. Баси тва да не е котка бе, да го върнеш като не те кефи.

# 191
  • София
И аз съм чувал история за върнато осиновено дете и наистина ме шокира. Баси тва да не е котка бе, да го върнеш като не те кефи.

Ужас!

# 192
  • София
Продължавам да мисля, че детето отлита след някакво време, а партньорът остава, стига да е правилния.

Тоест, ако приемем, че се сложи детето като приоритет на всякак цена, шансовете за изграждане на щастливо партньорство, да не казвам брак, при 40-годишна жена с бебе и кариера не са много добри.
Не са невъзможни, разбира се, историята показва всякакви житейски сценарии, но при всички положения, моето мнение е, че детето в един момент, ако е здраво психически се отделя от гнездото и отлита в свой, собствен житейски път, а животът в щастливо партньорство продължава до края, така да се каже и носи щастие, спокойствие и удовлетворение.
Затова мисля, че не трябва да се пренебрегва създаването на щастлива и удовлетворителна връзка с любим мъж и в следствие на тази любов да се отгледа дете.

И аз знам случаи на върнати деца. особено, когато влязат в пубертета и започнат да се заявяват. Малките, сладки, послушни пухчета порастват и после- довиждане Гиргино. Неблагодарници и прочее матри.

# 193
  • Пловдив
Мен ме шокира причината, всичко друго съм го чувала, а част от мотивите и ги разбирам (сериозно, ангажиращо всички сили вродено увреждане; пълна невъзможност да се справиш с характера на детето и да постигнеш разбирателство и любов - тъжно, да, но напълно човешко).
Това, че ще имаш и биологично дете и вече не ти трябва осиновеното, нямаше да ми хрумне.

# 194
  • София
Аззи, само дето мъж може да има и на 60, но на 40 няма много време за дете
И от страх да не остави детето си без баща, в един момент може и без мъж да остане, и без дете.
Защото тя до 40 не е успяла да се омъжи, а има хора, които просто не умеят да привлекат или задържат партньор, но защо да не може такива кора да имат деца!? Даже децата може да пречупят някои черти от характера им.

Общи условия

Активация на акаунт