Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 617
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • Melmak
Аз не съм я спряла. Прочетох, че до 6 г.с е най-важна.

# 706
Е да, фолиевата киселина, както и другите витамини са важни през цялата бременност, но за предпазване от дефекти на невралната тръба е важно да се пие преди 6 гс, защото тогава се затваря тръбата и след това вече е късно.

А явно е друг хормонът за гаденето - GDF15

https://keck.usc.edu/news/researchers-identify-key-cause-of-preg … ay-to-prevent-it/

# 707
Аз я приемах до 13г.с. , а след това съвсем нормални витамини за бременни само.

# 708
  • Телиш/Плевен
А може би си е до организъм 🤷🏼♀
Да, до организъм е - всеки реагира различно. Но това е така и извън контекста с бременността. Не на всички ни понасят по един и същи начин различните храни, напитки и медикаменти.

Моята бременност беше с момиче, ставаше ми лошо само в началото и то за кратко. Други неразположения не съм имала. Сестра ми има син и дъщеря, не ѝ е ставало лошо.

hechicera_, повечето лекари препоръчват да се пие фолиева киселина поне до края на третия месец.

# 709
Аз я приемах до 13г.с. , а след това съвсем нормални витамини за бременни само.

Всички витамини за бременни имат фолиева киселина

# 710
Ох, аз бях на 100% сигурна, че ще е момиче. Оказа се момче, а повръщането до средата на 4 месец ми разказа играта, буквално в някакви моменти вярвах, че ще умра Sweat Smile гадеше ми се до няколко седмици след като родих господина. На баба ми не казвах пола до втората фетална, но жената се кълнеше, че щом имам такова гадене и повръщане ще е момче, защото тя като е била бременна с вуйчо ми е била е много зле, пускали са я на системи, а когато е била с майка ми дори веднъж не й се е догадило. Майка ми с мен също не е имала никакви неразположения. Явно на жените в нашето семейство бременностите с момчета се отразяват зле Smiley Но да, не съм наясно научно какво седи зад това.

А за витамините - заради ниски нива на витамини при мен АГ ми беше назначила пренатални да почна 4 месеца още преди да почнем опити и да продължа с тях като забременея, в 13г.с. включих ДХА, а витамините пих някъде до 20г.с. май.

# 711
  • Melmak
Утре съм на лекар и ще питам за някакви витамини.
Иначе фолиевата си я пия, не съм я спирала и не мисля да я спирам, но точно, че до 6 седмица била най-важна.. ние метилирана, неметилирана…

# 712
Аз фолиева пиех до 14та седмица по препоръка на АГ, след това витамини за бременни, но и те съдържаха в състава си фолиева киселина. На мен с изследванията в 11г.с. ми пуснаха витамин Б12 и вит. Д, друго през бременността като витамини не ми е пускано.

А за гаденето и пола - ужасно ми се гадеше и имам господинчо 😁 Момиченце много исках и аз, но още в началото ми казаха 90% вероятност да е момче и в един момент просто свикнах.

# 713
Sani90, не съм имала такъв проблем, но сестра ми имаше с едната си бременност и ѝ изписаха Монурал. Всеки случай е различен и наистина е важно да се лекуват тези инфекции, защото нанасят големи поражения. В листовката не пише ли за страничните ефекти? Някои медикаменти оцветяват урината и изпражненията, така че е възможно в твоя случай да е нормална реакция.
И аз пих същото ,не съм чела листовката ,другата седмица ще видим дали пак имам или съм се излекувала. Мерси

# 714
Моята последна бременност с момче,беше кошмарна. Първите 3 месеца имах гадене и повръщане, следващите гадене,киселини и запек и последните гадене,киселини,запек и за капак рефлукс от които не можех де спя и се задавях в легнало положение. С първия ми син нямае нищо такова,просто си е до бременност. Фолиева киселина съм пила през цялата бременност,дори съм чувала ,че е хубаво да се започне още при опитите за бебе.

# 715
Фолиевата киселина е най-добре да се пие поне месец преди зачеването, по-добре 3 месеца, а най-добре година преди бременността - точно защото тя предотвратява дефекти на невралната тръба, която се затваря в 6 гс. ФК е форма на витамин B9, който се среща в храната под формата на фолат и според това какво яде дадена жена може и да не получава достатъчно с храната.

# 716
Здравейте отново с поредното питане не съм чела цялата тема може и да се е коментирало,но наистина нямам време тъй като работя искам да попитам дали някой е имал инфекция на урината ,тъй като аз имах и ми изписаха антибиотик за бременни ,но понеже второто пакетче малко след като го изпих го повърнах ...мисля ,че нямаше пълен ефект и в момента урината ми чак взе да става тъмна,но имам други изследвания чак другата седмица и трябва да потърпя ,нямам парене нито температура само тъмна урина....на вас какво ви изписаха и освен антибиотик нещо натурално няма ли ? Знам ,че не е хубаво да не се лекува ,но аз живея в чужбина и тука за лекар се чака много...

Здравейте, Sani90! С миналата ми бременност имах 3 уринарни инфекции с бактерии, само последните две урини ми бяха чисти. За тези инфекции ми изписаха веднъж Нитрофурантоин и два пъти амоксицилин. За справка - аз живея в Англия и много добре те разбирам колко е стресиращо и бавно всичко - от изследванията до изписването на лекарствата.

И аз много се притеснявах за тия АБ преди, но като цяло те не вредят на бременността, а и инфекциите трябва да се лекуват. Сега с тази ми бременност имах една уринарна инфекция, на която не се видя от три урини, давани от мен каква е точно бактерията, но пак си ми дадоха Нитрофурантоин за 7 дни за всеки случай. Не се притеснявай, просто се обади на лекуващия лекар и му обясни. Успех:)

# 717
Здравейте, на някой дали му е изписван бигванеле разтвор по време на бременност

# 718
Момичета , а мислите ли, че комбинираните витамини не са добър вариант, тъй като едни витамини и минерали, приемани в комбинация с други, всъщност си пречат взаимно на усвояването? Приемам такива витамини вече втора бременност, като си пиех и на етап планиране и опити (заедно с фолиева). Не съм срещнала АГ, който да е против, и честно казано нямам намерение да ги спирам, но ми е интересно какво е и вашето мнение. Разбира се, тук не говорим за доказани дефицити, а за витамини като хранителна добавка "профилактично".

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 16:30 от Seaglass

# 719
Принципно сте права за комбинираните при всяко друго състояние,  но при бременност подобен подбор на витамини и минерали в подходяща концентрация е най-правилния избор.
 Аз много име се чудя на майки/лекари които препоръчват прием само на отделни витамини, после спират фолиева по презумция т.н.  На днешно време храните ни са  бедни на микро/макронутриенти, няма как да осигурят дневни нужди. 

Момичета , а мислите ли, че комбинираните витамини не са добър вариант, тъй като едни витамини и минерали, приемани в комбинация с други, всъщност си пречат взаимно на усвояването? Приемам такива витамини вече втора бременност, като си пиех и на етап планиране и опити (заедно с фолиева). Не съм срещнала АГ, който да е против, и честно казано нямам намерение да ги спирам, но ми е интересно какво е и вашето мнение. Разбира се, тук не говорим за доказани дефицити, а за витамини като хранителна добавка "профилактично".

Общи условия

Активация на акаунт