Имам житейска дилема.

• 7 580
  • 86
  •   1
Отговори
# 60
Чета, ама доста неща не ми се връзват. Разработен бизнес в малък град по университетска специалност е относително рядко явление. Бачкането обща работа, а след диплома от днес за утре да започнеш по специалността също се случва рядко. Изведнъж идваш ти с твоето забавено с поне 3 години завършване и казваш, че съчетаваш и двете - нещо, за което се борят десетки хиляди доста по-чевръсти от теб, а и далеч по-грамотни висшисти. Дооообре.
Вашат грамотност също не е на висше ниво, никъде и не съм претендирала, че съм най-умната, най-грамотната, никъде не съм се хвалила какви качества имам и т.н. 😁 нещо сте се объркала. Относно чевръстото, няма как от един пост да разберете дали съм работлива или не, така че е малко излишно. Поста беше с цел да си сверя часовника, а не да ме порицавате и да пишете есета за това как са се стекли нещата. Пък нека Бог на всеки да даде от моя късмет и да се реализира веднага.

# 61
Нищо странно няма в това на някой да му подарят бизнесче и често даже не е от родителите. Много хора от първите започнали с бизнесите вече са на години, а децата им са или в чужбина, или не се интересуват. И  разработената ниша се преотстъпва на деца на близки и приятели срещу едно мерси. Като си хвърлял усилия с години за нещо ти е жал просто да изчезне.

# 62
  • София
Абсолютно реалистично си е това с бизнеса, аз на два пъти имах опцията да се върна в родния си град и да поема бизнеси от нашите - първо счетоводстводната къща на баща ми, после баничарница бяха купили и разработили. Ама не исках и си ги продадоха. Така че що да не й дадат бизнес родителите.
Виж, младежът си е тотално леке, изобщо да не се занимава с него.

# 63
Значи тя може да работи нещо неопределено, той не. Тя може да живее с майка си, той не. Тя може да завършва късно, той не. Як двоен аршин, стандартно.

# 64
  • София
Тя не работи нещо "неппределено", а той не работи абсолютно нищо, така че няма никаква база за сравнение.

# 65
Аз не разбирам защо така нечистоплътно се рови за да се изкопчи от авторката какъв е бизнеса й. Какво точно работи тя няма никакво отношение към нейния казус. Важното е, че тя работи, старае се, взела си е живота в ръце и се бори както всички нормални хора.
От друга страна има един неориентиран, незавършен, мързелив индивид, който не може да се откъсне от майка си и не се справя с елементарни битовизми. Няма и цели, нито виждане за бъдещето си. Само иска жената да го следва и да го обслужва.

При това положение мисля, че най-разумното за авторката е да прекрати връзката, която е в неин ущърб и няма потенциал да се развие към по-добро.

# 66
Аз някак успявам да си представя, че на авторката се предлага разработен готов бизнес, но не мога да си въобразя кой я чака толкова време да се колебае. Бизнесите никак не вървят сами, а момъка има много екскюзи, тя ако чака него... Дават ти бизнес, ти чакаш гаджето ти да се накани да се премести... то голямо въртене на бизнес ще да е това после. Направо съм скептична за резултата.

# 67
Доколкото разбрах тя си е в своя град и пътува до него, не го чака у тях. Живяли са у майка му, но тя е получила бизнес предложение и се е върнала в родния си град. Чака го да се накани от почти година. За мен тази връзка няма бъдеще. А и по-добре за авторката, честно казано.

Като чуя безработен, почти 30-годишен мъж, да обяснява, че някоя работа му е под нивото, а да взима пари от мама не му е, направо ми призлява.

# 68
Който го е движил до сега този бизнес няма да изчезне изведнъж, обикновено се оттегля постепенно когато новият човек си хване работата изцяло в свои ръце.
Прехвърлянето на бизнеса си е съвсем нормално в даден момент, като цяло за развитието на даден бизнес са нужни доста години в държава с нашите условия и нестабилност ( изключвам мутро бизнеса и този покрай корупципнни схема с властта на различни нива). Започналите бизнес през 90те в повечето случаи бяха хора вече утвърдени в професиите си и съответно на възтаст ( както беше при баща ми) и вече отдавна са прехвърлили бизнеса или затворили заради възрастта си. Много от фирмите с които работя са вече 2ро, че и 3то поколение, предизвикателствата също не са малки особено ако се наложи смяна на дейност или сфера.
Авторката, това с което се сблъскваш тук тепърва ще го усещаш много пъти включително и от близки и приятели. Почти без изключение това са хора прости, некадърни и озлобени, понеже цял живот са ги подмятали по същите причини, няма нужда да ти казвам как трябва да процедираш с тях.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 09:59 от rf22

# 69
  • София
Разработеният бизнес може да не изисква кой знае какво образование или усилия за вникване,когато човекът има желание.
Моята сестра е счетоводител, съпругът ѝ е инженер. Работеха си по специалностите, когато преди вече сигурно 20 години ще станат, нейната най-близка приятелка и съседка решиха да заминат за чужбина. Преди това имаха магазин за хранителни стоки. Бяха го разработили още родителите ѝ, после тя и мъжът ѝ. В тяхно малко помещине под блока, с доверени доставчици. Понеже решиха да заминат завинаги, продадоха всичко тук, вкл.разработения магазин и сестра ми го купиха.
Може нещо подобно да е при авторката. Може възрастен роднина да ѝ е дал бизнеса.
Няма никакво значение. Важното е, че тя се е върнала и го е поела, а мъжът явно има други планове и не иска да се мести, което си е негово право,стига да не я забаламосва.

# 70
В първия си постинг авторката пише, че го е питала кога ще си търси работа "тук" и "кога ще се местим" и че изобщо не са търсили квартира досега. Затова реших, че и тя не е подхванала бизнеса въобще.

# 71
  • София
Да се местят двамата ставаше дума.
Тя вероятно си е при техните, докато го чака да се начуди. "Тук" е в нейния град, а той не искал и затова тя пътува през уикендите да го вижда у майкини му.

# 72
  • София
Това с какво се занимава, как и от кого е получила бизнеса не е темата, която авторката поставя и очаква от нас "второ мнение". Акцентът е мъж на 28, не му се работи, влачи обучението в НСА, мама пере, готви и издържа, дори не си прави труда да ходи при приятелката си, няма идеи за бъдещето. Ден да мине, друг да дойде.
Момиче, с мъж ветропоказател не се живее. Дистатъчно си го чакала - една година е много време. Ако този мъж мисли и действа със скоростта на охлюв, ще остарееш и побелееш. Ще опропастиш своя живот, ще останеш без семейство, без деца. Това ли искаш?
С най-добри чувства към теб - бягай с 200, спасявай се, животът е пред теб. Помогни си сама, че да ти помогне и Господ!

# 73
  • Най-красивата страна
Вечният студент.
,,Забатачил университета,, защото спортувал...
Мъж на 28 години все още се мотае,няма професия,няма завършено образование ,не иска да работи....и на всичкото отгоре има претенции ,че не простираш като майка му....
Ами да,много несериозен е.
Не става ни за сериозна връзка ,ни за семейство...
Само не разбрах ти защо си с него?
Мъжете ли се свършиха?
Не уважаваш ли себе си?

Ако се обвържеш с такъв нищо добро не очаквай.
Ще го носиш на гърба си-хем ще го издържаш,хем ще му слугуваш.

Намери си мъж на твоето ниво.

# 74
  • София
Пък и университетът му пречил уж на спорта!?
Че той има още не повече от 5-7 години за професионален спорт, а не прочетох вече да се е доказал и само да го чакат някъде да го поканят за треньор, когато се оттегли от активното спортуване.

Общи условия

Активация на акаунт