Мамиии да изберем име за бебко

• 4 164
  • 150
  •   1
Отговори
# 60
Разбираме постовете за съвсем нормално полуделите хормони по това време на бременноста.
И ако някоя бъдеща мама реши, че Издислав е прелестно име, ще кажем, че не е.

# 61
Всеки си има предпочитания за име. Когато избираме име не можем да се съобразяваме дали на другите им харесва, водим си се от нашия вкус. Има един куп модерни имена, които не бих използвала за мое дете, но много хора ги избират. Славян и Благомир не са масови/ модерни/ чужди и т.н., но са си хубави нормални български имена. Майката е тази, която цял живот ще нарича детето си с това име, не е ли по-важно на нея да й харесва. А на нея й харесват конкретно двете и се чуди между тях, кое да избере.
Гласувах за Благомир.

Искренно Благодаря за мнението . Наистина не мога да си го представя как го наричам с доста от изброенито имена тук . Например не си предсвавям да се казва Светлин , Станислав , Славин и т.н  *всякаш не е моето дете Grinning  . Много е странно Grinning  . Вярвам че до края ще съм сигурна в името което ще носи и се надявам той да ми подскаже и да си избере името Hug

Искам да кажа че уважавам мнението на ВСИЧКИ писали в темата , но някои коментари са доста пресилени . Не Ви карам ВИЕ да си кръстите децата така , ако не ви харесват просто подминете темата . Няма нищо лошо . Всеки си има определен вкус .

Няколко пъти прочетох СЛАВИН ами за пръв път чувам подобно име и меко казано не го харесвам Confused  Но пак казвам хората са различни , няма как да мненията да ни се припокриват .

Отново Благодаря на всички писали до момента и за отделеното време . Hug

# 62
Не съм чела темата. И двете имена не ми харесват изобщо. Стефан или Светлин са много по-хубави.

# 63
  • SF
Искренно Благодаря за мнението . Наистина не мога да си го представя как го наричам с доста от изброенито имена тук . Например не си предсвавям да се казва Светлин , Станислав , Славин и т.н  *всякаш не е моето дете Grinning  . Много е странно Grinning  . Вярвам че до края ще съм сигурна в името което ще носи и се надявам той да ми подскаже и да си избере името Hug

Искам да кажа че уважавам мнението на ВСИЧКИ писали в темата , но някои коментари са доста пресилени . Не Ви карам ВИЕ да си кръстите децата така , ако не ви харесват просто подминете темата . Няма нищо лошо . Всеки си има определен вкус .

Няколко пъти прочетох СЛАВИН ами за пръв път чувам подобно име и меко казано не го харесвам Confused  Но пак казвам хората са различни , няма как да мненията да ни се припокриват .

Идеята за Станислав тръгна от мене. Не че бих си кръстила детето така. Изчетох първи пост и дадох пример, който съчетава 1.  за българско име, 2.  международно звучене, 3. първата буква С на Стефан и Светла, 4. Благомир, фаворитът на майката, е съчетание от Благ и мирен и реших, че такива съчетания като Станислав, Светослав, Станимир биха й допаднали. От всички комбинации, най-много ми харесва Станислав и е перфектен за дядо си Стефан. Нищо де, забравете за Станислав.

В Игри на волята има един участник, завърши в топ 4 - най-хубавото момче в сезона си, модел. Казва се Благомир Мастагарков. И моята първа и трайна реакция беше как на това хубаво момче това име никак не се връзва. Даже коментирахме, докато гледахме, че сигурно му е много кофти с това име. В закачливи и незлобливи разговори в предаването участниците също го разпитваха за малко по-странното му и непопулярно име.
Имам предвид първото му име. Фамилията няма как да се избегне и често тя не е избор на родителите.
На мене малко ми "омекна" в ушите заради хубавия участник, който чат-пат се появява в разни предавания на Нова, но въпреки всичко, сега с учудване научавам, че някой все пак би си кръстил детето така.
Това показва колко сме различни и странни един за друг с изборите, които правим.
В анкетата така и не мога да кликна на нито едно от имената.

Славин е по-познатата и по-популярната версия на името заради рок-певеца, който спечели Х-фактор и няколко години по-късно и Като две капки вода. От там  идват и предложенията, ако ще е Славян, поне да е Славин.
Варианта Славен на същото име, също не ми допада.
Да славим славното име на славния славянин Славян Славов! - нещо такова ми звучи.

# 64
На мен Славян ми харесва повече от Славин, на което и ударението не съм сигурна къде е. Иначе със С може би най-много ми харесва Светослав.

# 65
  • SF
На мене ми допадат Станислав, Светослав и Стефан. Сигурна съм, че ако помисля, че се сетя и за други, защото буквата е много благодатна.
От чуждите имена - Себастиян.

# 66
  • Най-красивата страна
Гласувах за Благомир-древно славянско име с хубаво значение,звучи мъжествено.
Стефан е много хубаво име.Но авторката не иска да засегне свекървата.Славян също не е лошо.Но прилича на името на бабата.

Аз бих избрала Симеон или Самуил.
Защото започват с буквата на дядото и бабата.
Но нямат никаква прилика нито със Стефан,нито със Светла.

Таткото е предложил име с буква ,,Р,,
Раян не ми харесва.
Росен

Или неутрално име.

# 67
  • ...живея на последния етаж...
Защо изобщо е пусната темата? Каквото и да напишем , момичето си има мнение и предпочитания, което я обезсмисля. Да е живо и здраво бебето, дано да си харесва името.

# 68
Пък и слда не го харесва, много важно, ще свикне.

# 69
  • София
Имаше скоро тема, в която майката се оплакваше,че бащата 2 години така и не свикнал с името на детето, обръщал се без име към него и постоянно ставали скандали у дома.
Та и несъобразяване с другия родител може да има последици.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 15:55 от Fever Ray

# 70
Нелогично.
Майката е успяла след като е била бременна, минара е през раждане, щяла да се грижи за детето следващите 1-2-3 (!) години, все пак са има дързостта да си избере име на детето, и да прави скандали, че бащата не искал на се обръща по име.
Ма ако иска

# 71
  • София
Детето е и на двамата и пак двамата се грижат, затова е хубаво и двамата да харесват името му, а не единият да се налага.

# 72
Най-важно е не на родителите да се харесва името, а на детето, което цял живот ще го носи. Или поне докато навърши пълнолетие и може да го смени. То и родителите на Салфетка и Версачи сигурно много си ги харесват.

Ясно е, че гаранция няма никога, но поне могат да се избегнат масово нехаресвани имена като морално остарели такива (Иванки, Ганки и подобни), нелепи вносни като Раян или Ричард Груев и лично творчество тип портманто (Издислав, Даримир и т.н.).

На Раян едва ли ще му викат Райчо, както се притеснява авторката, но на Славян 100% ще му викат Славчо, което не звучи много по-благородно. Или Слави.

Въпрос на вкус, разбира се, но при баба и дядо със С и такива мъжествени, категорични, непреходни и много български (исторически, не лингвистично) имена като Симеон и Самуил, аз определено бих се възползвала. Имат и много силно библейско/християнско значение. Също имаме и хан Сабин, ако се търси нещо по-различно от масовката.

# 73
Самуил не познавам нито един, Симеоновци - дал господ. Очевидно, че авторката не харесва такива масови имена, както и чужди тип Раян, каквито предлага бъдещият татко.
И всъщност - важно е на родителите да им харесва името на детето им, как да не е важно. Иначе може да имат предпочитания към едното дете, защото името им е приятно, за сметка на другото, чието име не им е на сърце, а е било някакъв компромис или традиция/принуда. Историята познава и такива случаи.

# 74
Симеон, Самуил , Спас много познавам.
Но едва ли се търси Спас да речем

Темата трябва да е аз искам Еди как си, харесва ли се името.
Нейсе
Между другото, останах изненадана на родитеска среща на първокласничката ми, трето дете е тя. Напълно нормални детски имена чух, за разлика от класовете на батковците. И да, имат Стефан, Георги, Николета, Татяна, което рядко чувах до сега и 29 нормални български имена без ни едно изкелиферчено.
Ако е Светлин и се сърди дядото и ако Стефан се сърди бабата.
Когато аз раждах и знаех, че може да има дори само в мислите им подобна драма а не да родя живо здраво дете примерно още в началото казах аз за това и това име няма да се напъвам. Та избрахме това което на нас харесва няма хък няма мък.
Всеки знае себе си.
Но Раян Иван Цветанов примерно.... Мерси

Общи условия

Активация на акаунт