Какъв доход трябва да имам след 3-тия месец за живот в Италия

• 953
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,
Не намирам  информация за точните суми, които трябва да декларирам за постоянен живот в Италия. Решили сме с мъжа ми дъщеря ни да учи в Италия от 1-ви клас и да се преместим да живеем там. Имаме малък бизнес в България, но се чудим дали ще е достатъчен като приходи, които трябва да декларираме. Много ще съм благодарна, ако някой е минал вече по същия път и е вече там да сподели своя опит. Разбрах, че след третия месец е нужно да се регистрираме като постоянно пребиваващи, но не сме сигурни дали ще издържим финансово. Също така сме се насочили за района между Тоскана и Лигурия, около гр. Специя. Ако има майки, които живеят някъде там, в района, ще ми е много полезно да споделят коя от двете области е по-подходяща за живот.
Много ще съм благодарна за вскякаква информация и мнения.

# 1
Може би да питаш в темата за Италия?
При положение, че имаме унифицирано европейско законодателство ми звучи малко странно, че Италия иска доход за деклариране.

# 2
Може би да питаш в темата за Италия?
При положение, че имаме унифицирано европейско законодателство ми звучи малко странно, че Италия иска доход за деклариране.

Не съм запозната с условията в Италия, но в Испания доказвахме доход, който трябваше да е в испанска банкова сметка, за да ни издадат документи за постоянно пребиваване. Над 15К евро за 4-членно семейство, не си спомням точната сума.

# 3
Много благодаря. Ще питам и в темата за Италия. Много полезна информация за Испания, може да има нещо подобно и за Италия, ще проуча.

# 4
Здравейте,
Не намирам  информация за точните суми, които трябва да декларирам за постоянен живот в Италия. Решили сме с мъжа ми дъщеря ни да учи в Италия от 1-ви клас и да се преместим да живеем там. Имаме малък бизнес в България, но се чудим дали ще е достатъчен като приходи, които трябва да декларираме. Много ще съм благодарна, ако някой е минал вече по същия път и е вече там да сподели своя опит. Разбрах, че след третия месец е нужно да се регистрираме като постоянно пребиваващи, но не сме сигурни дали ще издържим финансово. Също така сме се насочили за района между Тоскана и Лигурия, около гр. Специя. Ако има майки, които живеят някъде там, в района, ще ми е много полезно да споделят коя от двете области е по-подходяща за живот.
Не се разбира, ще емигрирате ли, ще инвестирате ли...има доста разлика в изискваните документи.
 Като гражданин на ЕС, първоначално ще трябва да регистрирате своето пребиваване в местната община (Comune) в Италия, ако планирате да останете повече от 3 месеца.
Това означава адресна регистрация-договор за наем, документ за собственост или декларация от собственик, ако живеете при някого.След като подадете документите, общината може да изпрати общински служител или полиция на посочения адрес, за да провери дали наистина живеете там.
 След регистрация можете да се запишете за италианско здравно осигуряване и да изберете личен лекар, а дотогава- извадете европейска здравна карта от България.

За да запишете детето в училище, проучили ли сте въпроса?
Малко несериозно е това, да започне първи клас, без да сте уредили останалото.
Италианската образователна система е териториално базирана. В  общината могат да дадат насоки към местния образователен отдел (Ufficio Scolastico Provinciale) за информация относно училищата във вашия район.

С италианския как сте?
Трябва ви и  Codice Fiscale (Фискален код) , само че на място трябва да видите, кое се получава първо- по едно време беше малко наопаки(първо адреса, после фискален номер, после го обърнаха процеса).
Отдавна се изнесоха от Италия роднините ми, но се съмнявам да са се променили много нещата- всичко е допотопно в повечето малки общини, ходи се на място, пише се на хартия.
Накрая, направете си банкова сметка- с горните два документа, няма да има спънки.

# 5
Благодаря за подробната информация. Идеята е първоначално да наемем жилище. Бяхме вече в този район и направихме оглед на една къща, но се отказахме да я наемем, защото беше на доста отдалечено място и нямаше да е удобно детето да пътува всеки ден до училище по този път. Къщата беше с наем под 1000 евро и бяха съгласни да ни я дадат да я наемем за по-дълъг период.
Да, проучвали сме доста училищата, но имам и доста неясноти все още.
Аз говоря добре италиански, имам codice fiscale, прекарвали сме по няколко месеца в 2-3 района на Италия през последните години, но винаги сме били за под 3 месеца и не се е налагало да се регистрираме.
За регистрацията от информация в интернет разбрахме, че тряба да декларираме годишен доход, тъй като първоначално няма да работим там, работим онлайн, но не можем да разберем точно какъв доход се изисква от нас годишно да декларираме.

# 6
Здравейте,
Не намирам  информация за точните суми, които трябва да декларирам за постоянен живот в Италия. Решили сме с мъжа ми дъщеря ни да учи в Италия от 1-ви клас и да се преместим да живеем там. Имаме малък бизнес в България, но се чудим дали ще е достатъчен като приходи, които трябва да декларираме. Много ще съм благодарна, ако някой е минал вече по същия път и е вече там да сподели своя опит. Разбрах, че след третия месец е нужно да се регистрираме като постоянно пребиваващи, но не сме сигурни дали ще издържим финансово. Също така сме се насочили за района между Тоскана и Лигурия, около гр. Специя. Ако има майки, които живеят някъде там, в района, ще ми е много полезно да споделят коя от двете области е по-подходяща за живот.

Здравейте,

Мога да споделя личен опит – живеем в Италия от миналата година, също преминахме през целия процес след третия месец. Да, при регистрация за residenza трябва да се представят документи за доход, особено ако не сте наети в Италия. Ние работим дистанционно и трябваше да представим банкови извлечения + декларация за доход, които доказват, че можем да се издържаме без да ставаме тежест на социалната система.

Сумата варира според общината, но за двама възрастни + дете очаквайте изискване за около 8–10 хиляди евро годишно на човек (или общо ~25–30 хил. евро на домакинство), поне така беше при нас в Тоскана. Задължително е доходът да е постоянен и доказуем. Някои общини изискват и договор с италианска здравна осигурителна каса (дори платена доброволно), преди да ви регистрират.

Успех с преместването! Районът около Ла Специя е прекрасен, но проверете и достъпа до училища, транспорт и здравни услуги – не винаги е лесно в по-малките населени места.

# 7
Здравейте,
Не намирам  информация за точните суми, които трябва да декларирам за постоянен живот в Италия. Решили сме с мъжа ми дъщеря ни да учи в Италия от 1-ви клас и да се преместим да живеем там. Имаме малък бизнес в България, но се чудим дали ще е достатъчен като приходи, които трябва да декларираме . Много ще съм благодарна, ако някой е минал вече по същия път и е вече там да сподели своя опит. Разбрах, че след третия месец е нужно да се регистрираме като постоянно пребиваващи, но не сме сигурни дали ще издържим финансово. Също така сме се насочили за района между Тоскана и Лигурия, около гр. Специя. Ако има майки, които живеят някъде там, в района, ще ми е много полезно да споделят коя от двете области е по-подходяща за живот.
Promo kodovi na https://vavada-srb.net/promo-kod/ Vavada Srb sajtu pružaju igračima dodatne pogodnosti, kao što su besplatni spinovi ili uvećani bonusi na depozit. Unos promo koda je jednostavan i obavlja se prilikom registracije ili u sekciji za promocije. Ove šifre su odlična prilika za korisnike da povećaju svoj početni kapital ili dobiju dodatne nagrade. Redovno proveravajte sajt ili promotivne mejlove kako ne biste propustili ekskluzivne kodove.

Здравейте,

Мога да споделя личен опит – живеем в Италия от миналата година, също преминахме през целия процес след третия месец. Да, при регистрация за residenza трябва да се представят документи за доход, особено ако не сте наети в Италия. Ние работим дистанционно и трябваше да представим банкови извлечения + декларация за доход, които доказват, че можем да се издържаме без да ставаме тежест на социалната система.

Сумата варира според общината, но за двама възрастни + дете очаквайте изискване за около 8–10 хиляди евро годишно на човек (или общо ~25–30 хил. евро на домакинство), поне така беше при нас в Тоскана. Задължително е доходът да е постоянен и доказуем. Някои общини изискват и договор с италианска здравна осигурителна каса (дори платена доброволно), преди да ви регистрират.

Успех с преместването! Районът около Ла Специя е прекрасен, но проверете и достъпа до училища, транспорт и здравни услуги – не винаги е лесно в по-малките населени места.

Мисля, че написах всичко правилно, може би някой може да ме поправи?

Общи условия

Активация на акаунт