Ако тоалетните и хигиената бяха критерий...

• 2 679
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
Подовете се мият след последния час.
Аз пък помня как в ученическите ми години и в кварталното училище до 7 клас, и в ЕГ след това имахме дни за почистване, когато ние си чистехме стаите, чиновете със спирт, защото все имаше някой да е дълбал с пергела, че и с химикал след това запълвал драскотините. Дежурните пък осигурявахме сладка вода, с която дъската ставаше блестящо черна и с кеф да пишеш на нея, а е от чина да гледаш. А от прогимназия нагоре вместо гимнастика сме ринали двора зиме. Японските ученици сами си чистят стаите и тоалетните дори, докато нашите зарязват боклука където им дойде с мотива "Чистачките за какво са?".
По въпроса с тоалетните. По-важно ми е детето да не е тормозено, отколкото тоалетната да е хубава. Има значение каква е, разбира се, но и в най-луксозната тоалетна, ако детето е подложено на тормоз, пак няма да иска да влезе.

# 16
Не разбирам идеята на темата. Призив да се избират училища не по нивото на образование, което предлагат, а по състоянието на тоалетните? Вместо там, където има проблеми, родителите да натиснат ръководството на училището да ги ремонтира?
Да, в 21 век децата заслужават чистота, топла вода и другите екстри на цивилизацията. И родителите са напълно в правото си да ги изискват. С лекото напомняне, че чистотата все пак зависи и от хигиенните навици на използващите ги.
Случи ми се навремето да ползвам тоалетната в един университет. Ами... Какво да ви кажа. Да те е гнус да влезеш. И не, не защото чистачките не чистеха, просто не можеха да насмогнат да бършат мизерията, която оставяха след себе си иначе нагласените като за конкурс по красота студентки.

# 17
Не разбирам идеята на темата. Призив да се избират училища не по нивото на образование, което предлагат, а по състоянието на тоалетните? Вместо там, където има проблеми, родителите да натиснат ръководството на училището да ги ремонтира?
Да, в 21 век децата заслужават чистота, топла вода и другите екстри на цивилизацията. И родителите са напълно в правото си да ги изискват. С лекото напомняне, че чистотата все пак зависи и от хигиенните навици на използващите ги.
Случи ми се навремето да ползвам тоалетната в един университет. Ами... Какво да ви кажа. Да те е гнус да влезеш. И не, не защото чистачките не чистеха, просто не можеха да насмогнат да бършат мизерията, която оставяха след себе си иначе нагласените като за конкурс по красота студентки.
Идеята е точно такава, каквато я описа. Нуждата от елементарни неща и изградените навици у дома.
Инак, Jackobiana от предната страница много ясно е описала ситуацията в едно популярно училище.
Поддържам идеята сами да си хигиенизират, но при спазени правила за безопасност от химикали и  бацили, наличие на топла вода и консумативи за целта. Но те нямат дори сапун!

# 18
Ами, поставете въпроса пред директора на училището. Как така без сапун?

# 19
  • София
Търсим отзиви за училища с гимназиален етап, които предлагат нормални битови условия, а не съвети как да се справим при липсата на такива, дано сега стане по-ясно. Приемете, че 3 години спартански условия ни стигат 🙂

# 20
  • Плевен
Работила съм в таверна в Гърция-знам колко мързелив народ са.Знам също как родителите “учат”децата да чистят след себе си.Знам също и какви прасета има.Децата на прасетата бяха оставили тоалетната след себе си в окаяно състояние-а точно преди тях мина чистачката да измие….И не,тези прасета не са само там,тук са същите.Сина ми е разказвал какво оставят след себе си децата от неговия клас….Все едно се намираш на бунището.В тоалетните е същото.По детските площадки,пътища ,тротоари,в парковете,покрай жилищни блокове-една и съща мизерия сътворена от нас и децата ни.Някои родители учат или по-скоро не учат детето си да си изхвърля боклука в кошчета,смятат че някой им е длъжен да чисти след тях ….Няма как чистачката да ходи след г..за на всяко и да чисти …Ако не научим децата си да пазят,все в мизерия ще ходим.Истината е една-българите (някои от тях обаче)са изключителни прасета,без извинение.За това и мръсотията е навсякъде.Детските площадки на които пребивават основно деца и техните майки са показател.Люспи на купчини от семки,фасове,обвивки от шоколад ,вафли,сладоледи,шишета от кола,вода,кенчета от бира,флакони от райски газ и още и още…Тези майки на какво учат децата си?Всеки случай не и да поддържат след себе си чисто.Децата взимат пример от родителите си,ако те са мърлячи и прасета,то какви ли деца ще израстнат ?Искам да кажа едно-ние сами сме си виновни за мръсотията в тоалетни,улици,паркове,градски транспорт.

# 21
peten

За да пусна такава тема, не слагам всички под общ знаменател.
В тази връзка бих искала повече хора да се замислят по въпроса.
Сигурна съм, че моите деца не са перфектни, но имат очаквания за елементарна хигиена, а тя липсва за жалост.

# 22
  • Плевен
peten

За да пусна такава тема, не слагам всички под общ знаменател.
В тази връзка бих искала повече хора да се замислят по въпроса.
Сигурна съм, че моите деца не са перфектни, но имат очаквания за елементарна хигиена, а тя липсва за жалост.

Липсва да.Една или две птички пролет не правят.Трябва ВСИЧКИ да го правят за да ни е чисто.А някои не можеш да ги превъзпиташ и за жалост ще си стоим в мръсотия….Няма как една чистачка /хигиенистка да ходи след всяко дете и да мие след всяко междучасие.За това е нужно всички ние да сме си свършили работата като родители да възпитаме децата си да оставят след себе си чисто.

# 23
Има едни малки таблетки, които като се намокрят и се получава пяна да измиване.

# 24
  • Пловдив
Офтопик. Понеже по наше време също нямаше душове и топла вода в училище, не съм впечатлена от драмата на липсата им. Wink
Сапун май че по замисъл имаше, де.
Но вземам много присърце свинщината.
Цитат
За това е нужно всички ние да сме си свършили работата като родители да възпитаме децата си да оставят след себе си чисто.
Съгласна съм, но с уговорката, че и двете с чистенето са важни. Еднакво важни. Мърлячите никъде не са докарани до нулево количество.
Скрит текст:
Имах едно гадже, което ме ядоса веднъж точно с хвърляне на хартийка от баница на земята и шеговито оправдание: "Да има работа за чистачките". Неговата майка, учителка, по друг повод се беше възмутила от мое изказване, че в училищата трябва да има час по обноски: не, в никакъв случай - не било работа на учителите да вършат несвършеното от родителите. След още 1-2 подобни възмущавания от други хора, вкл. словесно посочване с пръст на такива като мен, които си мислели, че знаят най-добре как да се възпитават чуждите деца, се отказах от подобни изказвания, страх ме е от нови упреци, но така и не разбрах какво лошо съм казала. Не знам дали е в реда на нещата 30+-годишен тогава мъж да хвърля хартийки по земята и имат ли отношение родителите. Казвам всичко с уговорката, че и бившият ми, и майка му иначе бяха много мили и свестни хора (иначе нямаше да се влюбя в него).

Но да повторя: и двете неща са важни. Обещала съм да гласувам за кмет, който ще нареди да се глобява (наредба и сега има) за хвърляне на боклуци по земята. Засега не съм чула за такъв. Когато видя чистачка, седнала до метлата с телефона или на лаф с колежка, винаги се питам наум дали наистина са в почивка.

Мъжът ми не хвърля, обаче се беше изказал в смисъл, че "Да изчистим България" на БТв е вредна инициатива - върши работата на общината.
Аз, честно, толкова се дразня и срамувам от боклуците, че съм готова и работата на общината да върша и понякога го правя - примъквам боклуци от тротоара към коша. Което само увеличава яда ми към ония, на които все още им се разминава без глоби.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 14:23 от Магдена

# 25
  • София
То може да се попитаме какво ни е по-важно. Детето ни да има добри условия за учене или добри условия за с.а.не....
Кое ни е по важното - да учи или да се изхожда..... комфортно
.
И двете! Няма по-.... Физиологичните нужди не могат да се заменят с математика и обратното. Ако хигиенните условия в сградата са лоши, то значи и управлението на училището е лошо, ако има проблеми в образователния процес - също.

Много нелепо е да пледираме, че за държава в ЕС, хигиената не е толкова важна.  От мърлящината във всичко си патим и ни смятат за последна категория народ.
Преди известно време водих гостенче от далече в тоалетната на висшия стаф на голям наш университет. Следобед. Вонеше, не работеха казанчетата, имаше някакви кофи с вода . Детето изкоментира "Тази тоалетна сигурно се ползва от много некултурни хора."

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 02:51 от xxxxxx

# 26
И аз да се извиня, ама няма как да има г****вна в дамската съблекалня, а мъжката тоалетна да не работи. Под чиновете им да има екскременти от еони и ние да очакваме, че тези момчета и момичета ще се чувстват комфортно. Да, няма как да бъде като вкъщи, ама...  доста е оцвъкано положението.

# 27
  • София
Здравейте!
Влизам в темата да си кажа и аз мнението. Майка съм на две деца в ученическа възраст, работя и в училище. Искам да ви кажа, че децата, дори и малките умишлено чупят, рушат и цапат. Влизат в тоалетните с храна, хвърлят опаковките вътре и те се запушват. Хигиенистките са намирали какви ли не предмети в канала. Блъскат вратите, люлеят се на тях, драскат ги. Ами какво очакваме? И най-здравите материали биха поддали, ако стотина и повече деца ги блъскат и упражняват сила върху тях. Така че нещата не опират само до липса на ремонти, но и до възпитанието на подрастващите. Защото ремонти се правят, но като няма кой да пази, няма как да е чисто и хубаво.

# 28
  • София
Здравейте!
Влизам в темата да си кажа и аз мнението. Майка съм на две деца в ученическа възраст, работя и в училище. Искам да ви кажа, че децата, дори и малките умишлено чупят, рушат и цапат. Влизат в тоалетните с храна, хвърлят опаковките вътре и те се запушват. Хигиенистките са намирали какви ли не предмети в канала. Блъскат вратите, люлеят се на тях, драскат ги. Ами какво очакваме? И най-здравите материали биха поддали, ако стотина и повече деца ги блъскат и упражняват сила върху тях. Така че нещата не опират само до липса на ремонти, но и до възпитанието на подрастващите. Защото ремонти се правят, но като няма кой да пази, няма как да е чисто и хубаво.

Същите деца рушат и класна стая, и дисциплина. На мен като родител не ми е работа да възпитавам чужди деца, ръководството да намери начин да ги санционира. В темата се появяват хора, които обясняват, че има училища, в които всичко е наред, но не казват кои са те, други хора, които работят в училища с гамени, пак не казват кои са те, като цяло общи приказки на килограм, нито едно конкретно училище с нормални или лоши условия не е споменато...

# 29
  • София
Не се споменава училище, в което всичко да е наред, защото просто няма такова. 🙂
В среда, където са събрани няколкостотин деца на възраст от 7 до 13/18 годишна възраст няма как всички да са идеално възпитани. Говорим за деца все пак. То и възрастните напоследък се държат по-зле от тях, та какво толкова се чудим.

Общи условия

Активация на акаунт