Как България се грижи за своите граждани?

• 4 528
  • 96
  •   1
Отговори
Чувствате ли се защитени и уважавани ?

# 1
  • София
Кой трябва да ме уважава и защо?
Държавата ли?

# 2
  • София
Перфектно се чувствам.

# 3
Държавата, това сме ние. Лекарят, шофьорът на градски транспорт, държавната служителка зад гишето, сърдитата леличка в някоя служба, всичко това сме ние. Всеки един от нас.
Скоро коментирах с познати и ми казваха, че в България няма как 3-годишното ми дете да ходи на градина с колелото, както го прави в Германия, защото ще го блъснат, убият и т.н.
Точно две седмици по-късно (ама на деня), един от тях ме возеше и на едно кръстовище взе предимството на един колоездач. И като му обърнах внимание, ми отговори: "А, да бе, ще чакам и колела сега 100 часа в кръстовището". Той беше един от най-разпалените при дискусията за колелата, децата и България. И като му напомних, отговорът беше: "Еми да, ама тук винаги е такъв трафик на това кръстовище, няма как да чакаш колела. Трябва според ситуацията да се действа"
Кой да ни защити и уважава тогава?

# 4
  • София
Ако чакате държавата да се погрижи... ще има да си чакате Grinning

# 5
Държавата, това сме ние. Лекарят, шофьорът на градски транспорт, държавната служителка зад гишето, сърдитата леличка в някоя служба, всичко това сме ние. Всеки един от нас.
Скоро коментирах с познати и ми казваха, че в България няма как 3-годишното ми дете да ходи на градина с колелото, както го прави в Германия, защото ще го блъснат, убият и т.н.
Точно две седмици по-късно (ама на деня), един от тях ме возеше и на едно кръстовище взе предимството на един колоездач. И като му обърнах внимание, ми отговори: "А, да бе, ще чакам и колела сега 100 часа в кръстовището". Той беше един от най-разпалените при дискусията за колелата, децата и България. И като му напомних, отговорът беше: "Еми да, ама тук винаги е такъв трафик на това кръстовище, няма как да чакаш колела. Трябва според ситуацията да се действа"

O, само не зачеквай темата за колоездачите, че цяла ода мога да напиша. Отвратителна недисциплинирана пасмина, която спазва правилата за движение много творчески - когато им изнася го играят пешеходци, когато им изнася се правят на МПС, а когато и двете не им изнасят не спазват нищо. Засичат, правят завои на невероятни места, навират се... А после шофьорите да ги лежат.

П.П. Разбира се, това не са всички. Може би 95% са нормално хора, но останалите ми лазят по нервите.

# 6
Че то това важи и за 90% от шофьорите на коли и мотори. По-скоро е манталитет, няма толкова значение превозното средство.

# 7
  • София
А гражданите на България как се грижим за държавата си?

# 8
Много сме далеко от осъзнаването на: "държавата това сме ние" и факта, че тя е такава, защото ние сме я избрали и поддържаме такава.
Както не се грижим за дворовете си (няма по-грозна гледка от дворовете когато преминавашпрез български села), за фасадите на жилищата си, така не се грижим и за редът, за безопасни пътища, за уязвимите.
Все на държавата било грижа. Все едно държавата е отделен омански фонд, който трябва да мисли и действа вместо нас.

Каквито гражданите такава и държавата.

# 9
  • София
Чувствам се прекрасно и рядко съжалявам, че не избягах, когато бях на 19.

# 10
  • София
То само дворовете да са...

Ако почнем от това, че масово се работи в сивата зона - не плащаме данъци, ако можем да не плащаме нищо най-добре, ама се ядосваме, че майчинството е недостатъчно като сума.
Тарикатлъкът се е превърнал в национален спорт, всички други са длъжни да спазват правилата, само ние -не, за нас може.

Като цяло, не сме научени да спазваме ред и правила, винаги се търсят вратичките, винаги да се мине метър ако може. Даже и законите ни не са чак толкова лоши, ама никой не иска да ги спазва. Правим опити да сме специалисти по всичко и продължаваме да живеем с мисълта, че всички са ни длъжни. Например, чувала съм да се казва, а и тук се пише - аз съм здравно осигурен и ми се полага, ходи се при лекарите с цели списъци изисквания. Да, ама регулативните стандарти са за направления и изследвания по преценка на лекаря. Същото е и с пътна полиция - а, у, много са лоши, ама масово се пита да измислим нещо, за да не пишем акт. 

Държавата - това сме ние. И докато разсъждаваме, че "аз нЕма да им гласувам на тия", все така ще е.

# 11
Ролята на държавата не е да "уважава", а да администрира и управлява системата от норми, приети за валидни в обществения живот и отношения на определена територия.
Системите от норми се променят с времето, и е напълно възможно в даден момент конкретен човек да се почувства несъгласен с начина, по който се управлява конкретната държава. Тогава той има много начини да го изрази и да покаже несъгласието си.

Към момента, на мен лично нормативната уредба и начина, по който документално е уредено управлението на страната, ми харесва.

Проблемът е в хората - тези начело, и тези в средните ешелони на властта, които не прилагат обществения договор в неговата автентичност, а го изкривяват и корумпират в преследване на лични цели.
Смятам да стоя тук, докато имам гражданска енергия да се боря с това - със средствата на обикновен човек, който използва достъпни механизми за влияние над системата.
Когато енергията ми се изчерпи, ще сменя държавата - светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Но засега съм все още на етапа на глистчето от познатия на всички виц - "Родина, тате, родина..." Smiley

# 12
То само дворовете да са...
...

Държавата - това сме ние. И докато разсъждаваме, че "аз нЕма да им гласувам на тия", все така ще е.

Много си права, само с това последното не съм съгласна. От година на година политическата олигархия съвсем се главозамая и дори вече не си прави труда дори да създаде някаква илюзия за честност и морал. Наглостта им (на всичките маскари без изключения) отдавна премина всякакви граници.
Според мен, докато има „кой да им гласува“, все ще е така. Единственият начин да се постреснат малко е един тотален изборен бойкот – всички да си останем по къщите и само майките и жените/мъжете им да пуснат по някой глас, ако не ги хване срам.
Макар че, като се замисля, може и това да не ги стресне. Колко му е да си гласуват набързо един закон и да си внесат гласоподаватели...

# 13

O, само не зачеквай темата за колоездачите, че цяла ода мога да напиша. Отвратителна недисциплинирана пасмина, която спазва правилата за движение много творчески - когато им изнася го играят пешеходци, когато им изнася се правят на МПС, а когато и двете не им изнасят не спазват нищо. Засичат, правят завои на невероятни места, навират се... А после шофьорите да ги лежат.

П.П. Разбира се, това не са всички. Може би 95% са нормално хора, но останалите ми лазят по нервите.

Еми то 5-те процента стигат, признавам. Ама ето, държавата това сме ние Simple Smile Тези 5-те процента обикновено най-яростно се оплакват, ако не им се спазва правото на пешеходец/колоездач/шофьор/каквотоОщеСеСетим

# 14
  • Пловдив
Не по темата, за дворовете. Дворове на необитаеми къщи, каквото са много селски къщи у нас, няма кой да отиде да ги поддържа.

_____

Вицът за глистчето ми е изключително гнусен и жалък, и ми е гнусен не заради самото понятие на физиологичния отпадък.

Общи условия

Активация на акаунт