Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 708
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Hope for two, Elleni  вече два пъти каза, че няма претенции към това, че вторият език е руски. А че просто се съобразява с желанията  на детето си и затова парелелката е поставена на по-задна позиция. Това въобще не означава ,че подценява езика и/или че насилствено сформира подобни нагласи и у детето си.  Има такива хора,  да, към настоящия момент са  доста предвид случващото се,  на които чак руска пропаганда им се привижда по училищата, но не виждам дамата да е от тях.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 17:38 от Просто русалка

# 661
Моите наблюдения са, че децата масово не предпочитат руския. Не знам дали им е трудно, ако вече са го учили под някаква форма, дали са странични нагласи, но е наистина компромисно, защото първия език в избраната паралелка просто върви с втори руски.

# 662
Не го искат защото са практични. Искат да следват в Европа или в България, но връзките на България са  с ЕС. Търговията с Русия в момента е около нулата. Ако руският им трябваше за нещо, щяха да се скъсат да го учат.
По-скоро разни родители внушават на децата колко е важен руския език, защото, просто защото е руски
Голямото ми дете като влезе в пети клас в СМГ, тези на края на списъка ги записаха в паралелка с руски, няма не искам. Последните 26 деца си го учеха с неудоволствие. Роптаеха всичките три години, с изключение на няколко деца, едно от които си беше русначе. Като станаха седми клас СМГ премахна задължителния и натрапен руски

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 17:44 от Априлски душ

# 663
Руският е славянски език и като такъв е много по-лесен за учене като лексика и глаголни времена. Просто модата сега е такава.

# 664
  • София
Jobs вижте, има над 100 работни места с руски, не само в България, може да се избере и да се види и с други езици как е

# 665
Ако може и аз с един въпрос за баловете. Гледам, че има училища, в които на трето или четвърто класиране е вписано 0 - как да разбера дали това означава, че никой не е кандидатствал за там, или че просто не е имало места?

Където пише 0 значи няма свободни места на това класиране

# 666
Какво точно трябва да е медицинското свидетелство за кандидатстване в професионална паралелка? Днес синът ми ходи при ЛЛ, а тя му е пуснала здравна профилактична карта. Това ще свърши ли работа?

Според мен, не е това, което ни трябва, но реших да попитам.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 18:13 от ♒️ Meredith ♒️

# 667
С риск да засегна някой паралелките с руски ми се струват по-скоро като създадени за учителите, отколкото за учениците.
А това, че е близък до нас и го прави лесен,  е по-скоро мит.

# 668
  • София
Помня я задачата с лихвата, явно за всички ЕГ ще да е била. Капитализирана лихва не беше учено като понятие и макар че всъщност беше лесна, успя да препъне много хора.
тази задача наистина беше смешно лесна на фона на всички влакове, гонещи се велосипедисти, лодки, басейни, багери, ягодоберачи, медни сплави, йодни разтвори и т.н. - 34 години по-късно вълненията са същите Simple Smile

# 669
Здравейте на всички,пише Ви една притеснена майка,която никъде не намери алгоритъма за подреждане на желанията при кандидатстване за 8клас.

Моят син има резултат 332.50.Неговото най-голямо желание е да учи в Търговска гимназия в Бургас,но минималния бал на специалностите,които си е избрал миналата година е бил 355 и 369 т.е. разлика между 23 и 36 точки.Разговарях с неговия класен ръководител  и тя категорично каза да не слагаме на 1 желание Търговска гимназия,защото не само,че няма да го приемат,но и може да загуби място и във Строителен техникум.Там се е насочил към други две специалности с точки от миналата година 319 и 324.
Много  моля,по запознатите да споделят,защото ако запишем на първо желание мечтата на детето,а тя е Търговска дали няма да загубим и Строителния.
И дали да я пишем изобщо ако наистина е така Търговска гимназия.Паралелките към които се е насочил синът ми са:
Търговска гимназия-Банково дело-369т(според мин. бал за момчета)
    Оперативно счетоводство-355т(мин. бал за момчета)
Строителен техникум-Водно строителство-334( мин.бал за момчета)    Парково строителство-319(мин.г бал)
При това положение как е най-удачно да се подредят специалностите и дали изобщо Търговската да фигурира в списъка.Търсих в наредбата информация,но не открих.Благодаря на всеки,който ще се отзове

# 670
ВесиТу, не е мит. Пусни си филм, на който и да е славянски език, сигурна съм, че ще знаеш в кое време говорят, което няма как да се случи с други езици.
su1984, пишете си ги както искате, нищо няма да загубите.

# 671
su1984, пишете ги според желанието. Ако не му стигне за най-исканото, ще го приемат в това, за което му стигне. Никакво място няма да загуби, освен ако не напишете по-исканата отзад - тогава ако му стигне бала за първо желание, изобщо няма как да участва на второ за второ желание.

Какво точно трябва да е медицинското свидетелство за кандидатстване в професионална паралелка? Днес синът ми ходи при ЛЛ, а тя му е пуснала здравна профилактична карта. Това ще свърши ли работа?
Здравно-профилактичната е тази, която е с мерки и ваксини и я носим всяка учебна година.

Карта за предварителен медицински преглед с очен, УНГ, хирургичен е медицинското. Като тези за работа, но личната пише всичко, а не ходи по кабинети.

# 672
ВесиТу, не е мит. Пусни си филм, на който и да е славянски език, сигурна съм, че ще знаеш в кое време говорят, което няма как да се случи с други езици.
su1984, пишете си ги както искате, нищо няма да загубите.
Учила съм руски седем години.  Едно е да слушаш и да се ОПИТВАШ да разбереш, друго е да го говориш.

# 673
su1984, пишете си както са ви желанията.
Нищо няма да загубите. Странно е как учител не е запознат с механизма на класиране и дава тотално грешна информация.

# 674
  • Отвъд алеята зад шкафа
Няма как да загубите мястото си в Строителния техникум. Системата ще класира детето ви на първото възможно място, за което му стигне балът, по реда на желанията отгоре надолу.

Общи условия

Активация на акаунт