НАБОР 2004 - студенти - пета тема

• 11 643
  • 165
  •   1
Отговори
# 90
Слънчо, и той е искал да си го каже Joy Помрънкал си е, споделил си е притесненията, като започне да живее там и се установи, ще види, че 9 минути път не си заслужават даже да се отбелязват. Че мойта щерка от студентски град до МУ пътува по 30-40 минути Joy

Сесията на девойката не свършва и не свършва, струва ми се безкрайна вече Joy Другата седмица е последният изпит и да се приключва, че ѝ дойде леко байгън. Пет изпита, част от тях доста тежки, почна с един тридневен сега ще завърши с физиологията с нейните 176 компонента Grinning

Но пък каза, че много ѝ харесва това, което учи и го прави с голям ентусиазъм и желание, което в крайна сметка е единственото важно.

# 91
  • София
Стискам палци за последните предстоящи изпити на медиците и да се свършва тази мъка:). Mosquita, страхотно е, че детето се кефи и се раздава за това, което учи. Голяма част от преподавателите в ЮФ успешно се справят да предизвикват отвращение вместо мотивация и интерес. Sad
Ние вече 10 дни сме на морето и релаксираме активно. Вятър ни вее през деня, бЕло се лее вечерта😆. Наборът е забранил да споменавам няколко ключови думи: есен, сесия, право и изпит:). И аз си трая, ама ги мисля, разбира се. В края на юли ни предстои една колоездачна планинска Италия, завършваща с тридневна разходка във Виена, за да оставим малкото Скиорче на езиков лагер за 1 месец.
Sanaka, вчера надникнах отново в седмокласната да видя резултати и балове за нашата близка девойка, която се цели в Испанската. Ми то кошер там, бре. Оса до оса, при това озлобени. Не мога да повярвам на какви откровени глупости се начетох и още по-втрещяващото за мен е колко одобрения събират. Този народ съвсем превъртя. Чудя ти се как намираш сили да се занимаваш и да им помагаш на тези „неприятници“. Може би защото са по-кресливи и се натрапват, а сигурно има и нормални дами, които не изпъкват…
Нищо общо с атмосферата и духа на нашата седмокласна тема…

# 92
Минавам само да ви нагледам.

# 93
  • София
Ооо, седмокласните теми отдавна нямат нищо общо с нашата. Но тазгодишната мисля, че чупи всички рекорди.

# 94
Докладвам, че девойката закри успешно сесията днес! Казах ѝ да се отдаде на купони, разгул и почивка Joy

Един изпит от зимната сесия остана за септември - горката биофизика, която падна свидна жертва на анатомията, беше точно преди нея и тя просто я заряза, мислейки че тоя изпит сам ще се изкара, щото страшната анатомия е по-важна Joy Но поне ще си знае занапред да не подценява т.нар. леки изпити.

Скиорче, и аз много ѝ се радвам, защото бях много скептична и не бях съвсем убедена, че денталната медицина е това, което ще я направи щастлива. Но тя ѝ се кефи, въпреки че моята хуманитарна душа изобщо не я разбира, така че всичко е наред Joy

За мен и в седмокласните, и в кандидатстудентските теми остава пълна мистерия как едно такова просто правило за класиране на принципа на това да се подредите на опашка е такъв сериозен препъни камък и постоянно има майки, които искат да си местят децата напред, назад, наново и т.н. Dizzy Face Joy

# 95
  • София
Опитах се помогна на едно съседче (по-скоро на майка му в подредбата на желанията за 7 клас).
Скрит текст:
Нисък бал 370. Хиляда пъти й обясних и написах преди да тръгнем за морето, че трябва да пишат паралелките в според желанието на детето, а ще влезе там, за където му стигне. Направих си труда да разгледам по-нискобаловите, но добри училища, да ги сортирам според някакъв рейтинг, и неговите желания, да проуча и да разпитам. Вчера я питам къде са го приели - 12-то с ФЕ/АЕ, ама той искал в НФСГ. Казвам, а предните паралелки между двете училища?  - ами пак 12-то, ама с АЕ/НЕ, но той не искал НЕ. Ама я писали по-нагоре в желанията, защото била с по-висок бал, но майката щяла после да избере коя от двете🙄. Питам -а 18-то къде го писахте? “О, не го писахме изобщо защото  класната каза, че му се носи лоша слава, даже по-лоша от на НТБГ. Ама където му е късмета -там 😂.” То собствената ти майка като ти нареди така късмета… А да речеш, че са някакви ограничени и незаинтересовани - не са. Ама съжалих, че изобщо си загубих времето. Не са ми повярвали явно🙂
Но такива неща са най-белите кахъри в тази седмокласна тема, за огромно съжаление. А и не очаквах познати потребители от други теми, така да са изперкали. Ама то никога не е късно да станеш за резил😂.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 02:20 от Skiorche

# 96
Здравейте, мами!

Не съм се включвала от много време, но ви чета. Доколкото си спомням тук имаше майка с дете в немски медицински университет.
Става въпрос за приятелско дете, завършило средно училище с немски профил. Имат питане семейството дали ако запише в Германия медицина след полагането на техните TMS изпити и изкара една година, дали ще може да се върне в български МУ, за да избегне етапа със сложния изпит в края на втори курс- Физикум, мисля че му беше името?
И също предполагам, че би следвало да бъде сложена в потока с англоезично обучение или ще бъде допуснато да учи с българите (подобно на тези, които преди учиха в Македония и се местиха)?

Много ще съм Ви благодарна, ако някой има познания по темата, за да съм полезна на семейството.

П.П. Отчитам се и аз с щастлива бъдеща стоматоложка.

# 97
Съншайн, аз имам приятелка, чието дете учи медицина в Германия в момента. Детето се справя блестящо, но средата му е малко трудна за свикване и мислеха дали да не се върне в България, като от нея знам, че ако реши да учи в български медицински университет, ще трябва да почне отначало с кандидатстване.
Но на MTZ дъщеря ѝ учи в Германия медицина, дано се включи с повече информация.

И честито на детето ти!

# 98
Здравейте, мами!

Не съм се включвала от много време, но ви чета. Доколкото си спомням тук имаше майка с дете в немски медицински университет.
Става въпрос за приятелско дете, завършило средно училище с немски профил. Имат питане семейството дали ако запише в Германия медицина след полагането на техните TMS изпити и изкара една година, дали ще може да се върне в български МУ, за да избегне етапа със сложния изпит в края на втори курс- Физикум, мисля че му беше името?
И също предполагам, че би следвало да бъде сложена в потока с англоезично обучение или ще бъде допуснато да учи с българите (подобно на тези, които преди учиха в Македония и се местиха)?

Много ще съм Ви благодарна, ако някой има познания по темата, за да съм полезна на семейството.

П.П. Отчитам се и аз с щастлива бъдеща стоматоложка.

С българите ще учи ако има бг документ за самоличност (лична карта) - държавна поръчка или платено.
Директно няма прехвърляне от чужбина. Трябва да се яви на изпит по химия и биология на обявените дати - предватителните или редовните изпити заедно с българите.
Признаването на изпити зависи от хорариума в другия университет. Носите академична справка. Ако съвпада над 80% хорариума и тематичните единици, изпитът се признава.
Изпитът, който иска да избегне, трябва да се види какво се учи по учебен план там и тук.

# 99
  • Варна
В групата на дъщеря ми има колежка, която след две години медицина в Германия се връща в МУ Варна и започна пак от първи курс.

# 100
Явно тези случаи са доста масови. Дъщеря ми се беше запознала на кандидатстудентския изпит с една девойка, първо изкарала нулева година в Германия да учи езика, после се връща след две години обучение там и я приели в СУ платено обучение за медицина, кандидатствала да се прехвърли. Интересно е, че пък при нея били признали повечето изпити, даже анатомията.
Но си е почнала от първи курс и тя.
Предполагам, че и на приятелското семейство няма да им се размине, ако трябва наново да се ходи на КСК

# 101
  • София
Да се похваля с едно приключило моренце и с приключена сесия!
И аз помагах за подреждане на желанията на една 7-класничка, но родителите се вслушаха в моето твърдение да подреждат паралелките според желанията си, а не само по бала от миналата година и сега детето е щастливо Simple Smile
За мен беше изненадващо, че това дете също много искаше НФСГ, но го разубедихме, защото там езиците не са с интензивно, а с  разширено изучаване, което според мен означава само 5-6 часа седмично, а не като в езиковите гимназии по 19 часа първата година.

# 102
  • София
Означава в 8-ми клас:
ИИЧЕ - 18 часа
РИЧЕ - 12 часа

# 103
Super Tedi, малкия ми е там имат по 4 часа дневно език. Поне в 8 и 9 кл.

# 104
В НФСГ в 8 клас часовете са 12 по езика. РИЧЕ са всички паралелки - АЕ, НЕ, ИЕ, ФЕ.

Общи условия

Активация на акаунт