Защо Не емигрирахте?

• 38 800
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 615
Все пак темата е защо НЕ емигрирахте. Как само почнаха да подскачат някои, като се направи лошо обобщение (и то леко) за тях, както те правят постоянно за нас (в България).
Само дето, ние не правим обобщения наизуст.
Все още имаме роднини в Бг, посещаваме ги, правим сравнения , година след година, петилетка...две...... докато другите обобщения са ЕЖК.

Черна станция, всъщност в голяма степен сме на едно мнение, просто акцентите са различни.
Примерът ти с дъщеря ти е ключов - пето поколение висшист и мотивирана, успешна - столетна приемственост , ясна връзка между труд и резултат.
Не съм съгласна само, че е  бавен път. Скокът може да стане и в едно поколение, ако има силна вътрешна мотивация, натиск от средата..., но също така може да се изгуби много бързо, ако след това няма морална и ценностна система.

Това пак е обобщение. Обобщаваш, за да доказваш как вие никога не обобщавате.

Иначе да се изкарва висшето кой знае какво постижение при положение, че е минимум и не е самоцел, е интересно. То било от няколко поколения.... В моето семейство магистър е най-ниската степен от поколения и не съм си мислела колко е невероятно.

# 616
MagiB, не ти цитирам поста, защото е дълъг, но се подписвам под него. Точно така мисля и аз.

# 617
  • В заешката дупка
Аз съм емигрант, но истината е че никога не съм си мечтала за емиграция, нито съм си представяла живота извън България. Ако някой ми беше казал година преди да замина, че това ще се случи, щях да му се изсмея. Но съдбата е имала други планове, явно. Завърших, намерих си работа, имах си приятели и среда, обаче гаджето реши да се пробва в чужбина. Намери си работа по специалността и след около година раздяла и умуване как ще я бъде връзката ни, аз реших, че ще ходя при него да видя как е поне. Така един мъж ме доведе в Исландия. Почти 25 години по-късно сме още тук заедно.

# 618
Ала бала, не ти разбрах позицията, но май ти от бързане да кажеш колко сте учили във вашето семейство,  даже не си дочела.
Не, не обобщавам нищо за висшето- то беше само част от примерни ситуации.
Това, което казвах, беше свързано с крушата и дървото...

Относно емигрирането и съветите, и аз не бих севетвала никого, нищо!
Мога само да споделя, че в първият момент още тук, се почувствах като в  познати вода, въздух и земя...

# 619
  • София

Много клишета се изписаха тук и се изказват принципно в последните години за живота в чужбина. За мен това са опити за настройване на хората в България срещу Европа и Северна Америка. Разбира се, че хората там си имат ценности и държат на семействата си и роднините си. За съжаление проблемът на Източно европейските общества като цяло е изключително консервативният и ограничен начин на мислене, липсва на уважение към другият човек, липсата на разбиране на различните виждания за живота, и съответно след като има неразбиране започва осъждане, обиди, клишета. Не вярвам, че това ще се промени скоро.

Честно казано, никак не липсват обобщения и в обратната посока. Постоянно се етикетират хората, които са се върнали или не са емигрирали, като ги наричат недостатъчно образовани, неуспешни или никъде не пътували извън родината. Така че нещата са двустранни май.
Хубаво е просто всеки да сподели по темата, която е "Защо не емигрирахте", но тя се превръща в спорове кой е по-по-най, за съжаление.

# 620

Постоянно се етикетират хората, които са се върнали или не са емигрирали, като ги наричат недостатъчно образовани, неуспешни или никъде не пътували извън родината.
Хубаво ще е, да цитираш къде го видя това.
Иначе, си е достойно за хвърлена ръкавица- покажи данни за завръщащите се, и за парите, които се харчат по програмите за иницииране завръщане, и за това кой ги е взел!
Аз ще ти помогна малко, че при мен е все още началото на работния ден, и все още съм бяла и добра Wink
Скрит текст:
„За да се включи в програмата, кандидатът трябва да е живял или учил в чужбина поне 12 от последните 18 месеца, както и да е безработен, икономически неактивен или активно търсещ работа. Очаква се този компонент да подпомогне поне 870 души, като началото на кандидатстването е планирано за есента, а пълната информация ще бъде публикувана на сайта на Агенцията по заетостта и достъпна чрез бюрата по труда в цялата страна.“

https://bulgariawantsyou.com/bg/news/nova-nacionalna-programa-ul … ina-s-finansova-i

Скрит текст:
а тук е направо купон
https://www.eufunds.bg/bg/node/19422
„От Агенцията по заетостта консултират кариерно желаещите хора и им съдействат за намиране на най-подходящия работодател. За членовете на семейството, които не говорят български език, има възможност да се включат в безплатни курсове по български език.“

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 11:09 от LordOzzy ⚡

# 621
  • София
Върнете се назад в темата и ще видите. Упрекват се завърнали се или неемигрирали, че са ограничени, че са фенове на определени патриотични партии, такива подобни обобщения. Още си ги има постовете.
Извън това не чувствам задължение да ви доказвам нищо, нито да ви вадя данни отнякъде и това ваше изискване е най-малкото доста грубо.
Всеки пише личното си мнение, по възможност - без агресия.

# 622
Чувстваш се обидена-докладвай .
Аз обаче, единствено питам, на какво се основават твоите твърдения.
Моите са винаги фактологически, а относно „такива подобни обобщения“ -аз не разбирам какво виждаш , ако не посочиш конкретно.

# 623
  • София
О, не няма да докладвам, нека стоят публикациите и всеки да чете и да си прави изводите.

# 624
На мен лично ми се струва, че в чужбина животът ми би бил по-труден и понеже аз търся по-лесно то, за това не съм емигрирала. Но аз не искам много, защото не мога да му платя цената.
Вече партии, Копейкин,  Путин, Тръмп, на мен не са ми фактор. На всякъде е работа и сметки, освен ако не намериш някой да те издържа.
Аз съм сама и гледам само да мога да се справя с живота, такъв какъвто е.
Вече ако имаш партньор и той те дърпа напред, той движи всичко и прави животът лесен и приятен, естествено че е нормално човек да търси хубавото.
По принцип след като се пенсионирам на 65 години, мислех и аз да емигрирам някъде, да гледам стари хора, но ако успея да си намеря работа тук, предпочитам да си остана. Напоследък приятелки на по 75 години, ги гледам че работят, тоест работа се намира и за по-възрастни.

# 625
  • Deutschland/HE
В групите във фейсбук се пита непрекъснато как да си прехвърлят обезщетенията за безработица от Германия към България. Малко им секна далаверата, има доста промени. По работа се срещам и с доста българи. Все нискоквалифицирани искат да се прибират, само една медицинска сестра обмисляше, но още е в Германия.
На приятелка роднини се прибраха, жената беше добре реализирана в Германия, но мъжът не и явно това ги накара.

# 626
Мои  бивши колеги, които се устроиха в Германия, Англия, Испания си останаха там от много години.
Доволни са. Не знам дали има връзка, но всички бяха от провинцията, работиха малко в София и заминаха.
Поне 15 човека мога да изброя
И лекари и сестри.

Но пак ще кажа, че ако имаш добър стандарт тук, няма нужда да си причиняваш неудобствата и адаптацията на емигрантския живот.
И тук се живее  даже много добре .
А вече и по заплати  леко по, леко ги  настигаме.
Скоро говорих с един мой бивш доктор, в Испания се установи, и се оказа,че  ние взимаме дори повече в момента от тях, там където работи той.

# 627
Мой съученик учи в Англия и остана там. Наскоро се видяхме, ами освен работа и стрес друго няма, беше се разболял от работа и стрес. Там плащат и данъци на апартамент под наем, трудно се купува свой дом, дори заплатата се постига и тук. Има и безработица там, общо взето той би се върнал, но жена му не иска, иска да прави кариера там. Но и аз мисля, че животът тук е по-лесен, а това значи по-малко стрес.

# 628
По принцип, ако живееш добре в България, за мен няма логика да емигрираш...

Според мен има много логика, доста хора от нищо не бягат, просто искат да пробват нещо ново.

Понеже някой беше написал, че не е емигрирал, защото търси лесното - честно емиграция в ЕС в днешно време може да е много лесна. Преди 15г все пак трябваше да се качиш на самолет за финално интервю. След ковид всичко става с видео колове. Зависи от сектора, език, но не винаги е някакво ужасно премеждие.

# 629
Да, за Европа, но все пак твоите родители ш близки, ако са тук. Разбирам емиграцията, ако е за любов, и примерно другият човек е едно дете и оставате в неговата родина. Или вече има кариера и ти отиваш, но като се пенсионират родителите ти ги вземаш. И все пак за тях ще е трудно с нова среда, без приятели и език.
Аз познавам много хора, които се върнаха след учене в чужбина, и казват, че повече им харесва тук.

Общи условия

Активация на акаунт