По повод липсата на среда - ние среда имаме, но средата е от приятели, не от роднини. За щастие, с развитието на социалните медии общуваме виртуално с роднините. Виж, за детето нещата стоят съвсем различно. “Детето” е родено и израстнало в Канада, но е ходила достатъчно по “света”, по-скоро Европа и САЩ. Живяла е, а и сега живее в в Европа. Тя има много приятели и то изключително близки. За нея нещата ще стоят много по-различно един ден, когато приключи с образованието си.
По повод работата - аз не съм работила неквалифицирана работа, винаги съм работила в университетска среда. В началото действително работех много - понякога се е налагало да ходя нощем да си наглеждам експериментите, но след като човек се утвърди, нещата стават други. В момента за мен е важно да има баланс между работа и семеен живот/лично време.
Разлики има не само заради това къде живееш, а и къде си времево. Моите приятели в България са с пораснали деца, които сами се грижат за себе си, затова ходят по екскурзии. Ние все още имаме ангажименти, макар и не толкова сериозни както преди.
Аз всъщност не съм емигрирала. Дойдох в Канада с работна виза и просто живота ме изненада и така останах тук. Преди това живях известно време в Скандинавия. Все “студени” държави. Аз нямам против хладния климат. Импонира ми повече от горещините.