Защо Не емигрирахте?

• 38 695
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 150
  • Mars Hotel
Темата ми е интересна и я следя, предимно защото най-вероятно в следващите 2-3 години ще трябва да реша дали да замина за чужбина или да остана тук. Но много ми се иска да уточним, че се казва гастАрбайтер (гост-работник), а не гастЪрбайтер. Боде ми очите, извинявайте

# 151
Момент, Reunion. Кои точно писания? Събирам в едно особености от множество държави. Ти, дори и да си в чужбина (или била) не си на 10 места. За някои държави например пластмасивите плодове и зеленчуци са реалност, а в други са "една жена каза". Така че откъде реши за кои държави говоря?

# 152
  • София
Аз имам още един предразсъдък - не ми се ходи в малко градче или селце, където всички се знаят. Не ми се ходи и в голям град, с всичкия трафик, хора и имигранти от Африка. Така че - си седя тук.

# 153
  • Варна
Аз преоткривам животът тук и там, основно от впечатленията на детето. За Нидерландия, например, било трудно да намериш лекар веднага. От темата за студентите в Нидерландия, научих да си пратя детето там с набор от лекарства. Даже с а нтибиотици се пращат децата.
И да, веднъж се случи да ѝ се възпалят очите и добре, че минаха със сребърна вода.
Скоро ходи на лекар и в Корея, защото я заболя ухо. Интересно ми беше какво беше казал лекарят. Че няма нужда ушите да се почистват до блясък, че ушната кал пази ухото и да, голям проблем било че няма косми в ушите, да спират външните дразнители.
Май ще се наложи и на алерголог да отиде, че прави алергия към нещо там.

# 154
Имам няколко познати семейства, които се пенсионираха навън и се върнаха в България. Тук си получават тамошната пенсия, живеят в собствени къщи в по-малки градове и имат спокоен живот и достатъчно средства.

Баба ми има една позната,с която се събират на сладкарница, и тя се е върнала в България след пенсиониране.Работила е в Швейцария като Altenpflegerin (грижела се е за хората в старчески дом).
Така че случаи всякакви има.
И аз не разбирам хора,които без грам познания по немски са успели в рамките на 4-5 месеца да изкарат сертификат C1,но…
Леле, какви примери Stuck Out Tongue Winking Eye
Тази бабина приятелка, нито се е била устроила там, нито интегрирала,  нито семейството й е там, нито е градила бъдещето му там... за какво й е да остава. Тя не е била емигрант, а най- общо гастърбайтер.

Цитирам всички коментари,защото съм на мобилна версия,а на другата нищо не ѝ разбирам.
Не знам,но като те гледам как изброяваш “факти” за тази позната на баба ми,които даже и баба ми не ми е разказвала,ми е странно как така ти разбра каква се е водила в чужбина?
Единственото,което бабето ми сподели относно тази жена,е че взима висока пенсия и си живее живота в България.
За да взима един човек доволна пенсия,трябва да си е осигурил доста години стаж,а за да имаш стаж,значи си живял поне 70% в тази държава,а за да си живял толова години,значи си успял да емигрираш и да се интергираш най-вече.
В старчески дом кой ще назначи човек,неспособен да комуникира на дадения език и да може да разбира останалите?!

# 155
  • До хладилника, който обичам
Нищо общо със спомените ми от детството, когато наистина можеше да намериш спокойствие и усамотение там.
Това важи за всичко. Имах детски спомени от Гърция, като се върнах като голяма, установих колко много неща са се променили. Животът се променя за всяко нещо, ние също.

Аз имам още един предразсъдък - не ми се ходи в малко градче или селце, където всички се знаят. Не ми се ходи и в голям град, с всичкия трафик, хора и имигранти от Африка. Така че - си седя тук.
Добре, че има и населени места помежду Grinning
Всеки с предразсъдъците си. Така и не успях да харесам София, въпреки петте години живот там, така че не живея в София. Свят широк, място има за всички (все още).

За да взима един човек доволна пенсия,трябва да си е осигурил доста години стаж,а за да имаш стаж,значи си живял поне 70% в тази държава
Зависи от правилата на държавата. В Англия примерно се искат 10 години стаж за получаване на минимална пенсия при достигане на официална възраст за пенсия (понастоящем 68г.)

# 156
Може и да звучи смешно това с ушната кал. Но и моят УНГ така ми каза - че е проблем това, че нямам никаква. Измерва се там някакъв минимум от милиметри, които е добре да се поддържат, за да е защитено ухото. Laughing

А това с невъзможността да се отиде при специалист в чужбина веднага, на мен също много ми бъркаше в здравето. Също това, че не мога да пазарувам след 19 ч или в неделя.

# 157
  • София
Има, има, не отричам. Има разни симпатични градове в Германия, примерно.
Честно казано, много ми се обикаля по Европа на екскурзии.
В Гърция съм живяла малко повече, видяла съм как е на село, как е в Солун и с две думи -не бих.

# 158

В старчески дом кой ще назначи човек,неспособен да комуникира на дадения език и да може да разбира останалите?!
Eлементарни познания по език, не означава да знаеш езика, особено пък, немския.

В тази връзка-
Защо ме търсиш?,
позагледах блога на украинеца, в частта му за Португалия, разбира се, и ако се абстрахираме от търсенето на „клас!“ вградено в ДНК-то на украинците, едно е водещо- повечето, а тези в неговото видео са всички, не говорят местния език.
Аз нямам какво повече да добавя, на общо основание, за всички живеещи в чужбина - човек, който не говори местния език, който не гласува, не участва в обществения живот, не работи с местни, не плаща данъци....как точно се води експат!?

:

А това с невъзможността да се отиде при специалист в чужбина веднага, на мен също много ми бъркаше в здравето.
А, това пък е абсолютно ЕЖК!

# 159

Eлементарни познания по език, не означава да знаеш езика, особено пък, немския.

В тази връзка-
Защо ме търсиш?,
позагледах блога на украинеца, в частта му за Португалия, разбира се, и ако се абстрахираме от търсенето на „клас!“ вградено в ДНК-то на украинците, едно е водещо- повечето, а тези в неговото видео са всички, не говорят местния език.
Аз нямам какво повече да добавя, на общо основание, за всички живеещи в чужбина - човек, който не говори местния език, който не гласува, не участва в обществения живот, не работи с местни, не плаща данъци....как точно се води експат!?

:

А това с невъзможността да се отиде при специалист в чужбина веднага, на мен също много ми бъркаше в здравето.
А, това пък е абсолютно ЕЖК!

Аа, Ози, недей. От личен опит го казвам. Добре, че само веднъж ми се наложи и бях млада и що-годе здрава. Като се върнах обаче и разтоварих от стреса, се започна едно след друго с оплакванията.

# 160
Т.е. отишла си до достатъчно развита болница, искала си час, и са ти отказали???
Е, хайде, да започнем от начало- една огромна част от оплакващите се , че няма специалисти, искат да минат с направление, по каса, и т.н.
В частните болници има всичко.
Не ми е ясно, защо в Бг на всички им идва на акъла да идат да платят на частно, но в чужбина нито искат да си правят, реално работещи безпроблемно застраховки, или да си платят за частен преглед.

# 161
  • До хладилника, който обичам
Не мога да говоря за други държави, защото не ми се е налагало. Но мога да кажа за Англия, за където се шири същото схващане.
Да, човек не може да иде при специалист просто така, трябва да мине през личния си лекар първо, и е по преценка на ЛЛ дали да прати за по-нататъшна консултация или не. Но ако е спешен случай, реагират супербързо и се стига до специалист в много кратък срок. Ако не е спешно, може да се чака с месеци, да. Примерно - кожно състояние, което причинява дискомфорт, но повече емоционален, отколкото физически - може да се чака с месеци. Ако е болезнено и т.н., и ЛЛ не може да помогне с конвенционални средства, ще прати на специалист бързо.
Ако е спешно състояние (за операция, рак и пр.), са много бързи.
На частно, разбира се, се стига до специалист бързо.
Което е донякъде и ситуацията в България - до някакъв специалист с направление може да се стигне бързо. До добър/препоръчан специалист - трудно, бавно и доста вероятно срещу доста пари.

# 162
Писахте, че се емигрира основно по финансови причини. Така е, но финансовите причини на инженера са  едни, на шофьора - други. Иначе са все финансови, да.

Нали има една такава приказка - кой каквото ще да приказва, накрая става дума за пари Simple Smile
Та по тази логика винаги и парите играят роля, но много често не са само те и не са решаващ фактор, макар разбира се да е тъпо да емигрираш за да си по-зле финансово Simple Smile
Обаче освен високата заплата успелите мигранти са емигрирали и заради условията на работа, перспективите, отношението, уреденият живот и други такива неща. Тоест нещата са малко по-комплексни.

# 163
  • София
Не в точно по темата, но в цяла северна София има 1 кожен лекар в момента.
Бих емигрирала в някоя страна с малко по-уредена администрация.

# 164
Не в точно по темата, но в цяла северна София има 1 кожен лекар в момента.
Бих емигрирала в някоя страна с малко по-уредена администрация.
Пари за електронно правителство има, ЕС дава- няма кой да го изработи и въведе в действие.

Общи условия

Активация на акаунт