Защо Не емигрирахте?

• 38 687
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Да изкарваш пари в една държава и да ги харчиш в друга, с по-нисък стандарт, бива. Даже може да спестиш.
Примерно да си вадиш парите тук сезонно и през останалото време да живееш другаде. Или обратно.
Ама пак трябва да си мобилен.

# 166
  • София
Не в точно по темата, но в цяла северна София има 1 кожен лекар в момента.
Бих емигрирала в някоя страна с малко по-уредена администрация.
Пари за електронно правителство има, ЕС дава- няма кой да го изработи и въведе в действие.
Адски е тегаво това обикаляне за хартийки по цяла София, а на някои хора им се налага и по цяла България.
Един приятел ми показа системата на Дания онлайн - направо им завидях!

# 167
Това според мен скоро ще го направят и тук. Най-малкото ще ги понатиснат да го направят.

# 168
  • Варна
Еее, вярно ли такъв дефицит е на лекари в София!
Във Варна мисля че не е така зле.
Въпреки, че в друга тема търсеха тесен специалист и нямаше, нещо за изследване на вени.

# 169
Не в точно по темата, но в цяла северна София има 1 кожен лекар в момента.
Бих емигрирала в някоя страна с малко по-уредена администрация.
Пари за електронно правителство има, ЕС дава- няма кой да го изработи и въведе в действие.
Адски е тегаво това обикаляне за хартийки по цяла София, а на някои хора им се налага и по цяла България.
Един приятел ми показа системата на Дания онлайн - направо им завидях!
Няма нещо, за което да трябва да отида , до коя да е институция- всичко се извършва или с фискален номер и вход през данъчните, или с четец на чипа на личната карта, онлайн.
Лекар- държавен или частен, както и всякакъв тип застраховки; данъчни- годишна декларация, данък на къща, кола, месечни отчети за фирмата, самоосигуряване; социална система- детски, пенсии, помощи, плащания, извънредни- семейно положение, годишна декларация за членове на семейството; , училище, университет- кандидатстване, записване, класирания; смяна на адрес, лични карти, подновяване на документи, свидетества разни, шофьорски книжки, ...; плащане на глоби, смяна на собственост на кола ...-  name it!

# 170
  • Варна
Ехааа, браво!
Много мразя да ходя по институции!
Аз се сетих за един случай с приятелката на дъщеря ми. В Нидерландия.
Пада вечерта от колелото и си удря ръката. Отива в спешното, но отказват снимка да се види дали е счупено. Съответно на другия ден се лети до София и преглед в Пирогов. Въпреки, че боли и е надута, ръката не е счупена.
Не знам децата нямат идея къде да отидат там на лекар или е частен случай на неглижиране, но е факт.
Аз винаги съм казвала на дъщеря ми, ако трябва и в Белгия да отиде на преглед, ако се наложи.

# 171
  • София
Завиждам! Аз от две седмици обикалям в жегата.

# 172
Гледам да върша много малко важна работа онлайн. Без да съм чела за технологията, чипове в карти звучи доста хакваемо. Централизирана система, при която можеш да си вършиш всичко от всякъде, е ок. И тук ми предлагат достатъчно опции, за да не ходя на място, но сигурността винаги е под въпрос.

# 173
Ха ха,  най- добре да се върнем в ерата без Интернет Sunglasses

# 174
  • София
Всичко правя дистанционно и е хубаво, че вече почти всичко е възможно да се случва така.
През последните години май само лични документи съм вадила лично. И лично съм ходила на преглед. НОИ, НАП, банкови институции, кадастър, училище на децата и подобни вече могат да се посещават дистанционно. Надявам се скоро всички институции да имат възможност за онлайн обслужване.

# 175
  • Мадрид / София
Електронното обслужване е вид контрол от страна на управляващите. Уж за удобство, което е и така, но... за сметка на личната свобода. Знам, че ще кажат някои - все ми е тая- обаче полека лека така се стига до диктадура на по-високо ниво. В България още не, но в Испания единствено прокуратурата още устоява независима, но е здраво атакувана от правителството и ако падне и тя ще настане пълна диктадура. Имаше даже стачка на юристите преди няколко дни. Та това, че по интернет вече се прави почти всичко, къде насила къде свободно, но си е нож с две остриета.

# 176
Angela, не го оспорвам. Но трябва да се върти колелото,  а можем да сравним и с по- ранни епохи - контрол винаги е съществувал, формата му е различна.

# 177
В Северна Корея няма електронен контрол,няма интернет и компютри,но държавата упражнява ужасяващ тоталитарен контрол...

# 178
  • София
Дали те контролират електронно или физически,все има контрол. Предпочитам да ме следят електронно, вместо да ходя лично по институции и сама да им давам отчет или да се налага да ме клепа братовчед ми пред ченгетата, както е било някога.

# 179
  • София
Чудесна е дигитализацията, само да не спре токът или да се сринат или хакнат системите. Тогава - лошо, ще ни е нужен добрият стар кеш, но няма да има. Нека да вървим напред, но и да оставим някакви аналогови вратички за функциониране, защото компютрите не са вечни или безпогрешни. А и управляващите ни не са непременно добронамерени и да правят всичко за нашия комфорт само, това, надявам се, никой не го вярва.
Всичко правя дистанционно и е хубаво, че вече почти всичко е възможно да се случва така.
През последните години май само лични документи съм вадила лично. И лично съм ходила на преглед. НОИ, НАП, банкови институции, кадастър, училище на децата и подобни вече могат да се посещават дистанционно. Надявам се скоро всички институции да имат възможност за онлайн обслужване.
Точно училището да е дистанционно не ми се струва голям плюс, напротив.

Няма повече да спамя иначе хубавата тема.

Общи условия

Активация на акаунт