Защо Не емигрирахте?

• 20 633
  • 560
  •   1
Отговори
# 510
  • DE
В момента не намирам кой беше написал преди малко следното:

“Лошото е, че хора, които не са живяли другаде, освен в БГ, вярват на тези глупости.”

Не смятате ли, че подобно обобщение е обидно към голяма част от българите, които никога не са живели извън страната? Да се внушава, че именно те са по-склонни да вярват на конспирации или че им липсва критично мислене, е несправедливо и дори дискриминиращо.
Критичното мислене не зависи от това къде живее човек, а от неговото възпитание, лична култура, способност за анализ и стремеж към истината.
Бих се радвала да избягваме подобни генерализации и да подхождаме с повече уважение към хората.

# 511
  • някъде под слънцето...

“Лошото е, че хора, които не са живяли другаде, освен в БГ, вярват на тези глупости.”

Не смятате ли, че подобно обобщение е обидно към голяма част от българите, които никога не са живели извън страната? Да се внушава, че именно те са по-склонни да вярват на конспирации или че им липсва критично мислене, е несправедливо и дори дискриминиращо.
Критичното мислене не зависи от това къде живее човек, а от неговото възпитание, лична култура, способност за анализ и стремеж към истината.
Бих се радвала да избягваме подобни генерализации и да подхождаме с повече уважение към хората.

Не мисля.Колкото о да ти е критично мисленето има голяма разлика дали си някъде на визита или живееш поне 10 години на същото място.По тази причина, когато някой познат ме попита как е живота в България, обяснявам, че моята информация едва ли е достоверна..

Приемерно лично аз  нямам реална представа за живота в България, защото  визита за седмица две, за да видя близките си, не ми дава  ясна представа за ситуацията.За времето, което  не съм там, примерно, моят град се е променил до неузнаваемост.Езикът също доста е еволюирал.Дори някои традиции са се променили .Знам това, което ми казват близките ми  , какъв е стандарта, какво е здравеопазването, каква е образователната система .Но  информацията ми не е от извора, а поне от втора ръка, пречупена поне през един светоглед, който не е моя.
Не намирам нищо обидно във факта, че не съм наясно.
Колкото и  да ти е критично мисленето, колкото и да си проницателен, ако не  живееш  достатъчно дълго някъде, няма как да си наясно със ситуацията.
Едно е да си турист, друго е да се местен, съответно  в този факт няма нищо лошо или обидно.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 22:33 от sl

# 512
  • DE
Скрит текст:

Не мисля.Колкото о да ти е критично мисленето има голяма разлика дали си някъде на визита или живееш поне 10 години на същото място.По тази причина, когато някой познат ме попита как е живота в България, обяснявам, че моята информация едва ли е достоверна..

Приемерно лично аз  нямам реална представа за живота в България, защото  визита за седмица две, за да видя близките си, не ми дава  ясна представа за ситуацията.За времето, което  не съм там, примерно, моят град се е променил до неузнаваемост.Езикът също доста е еволюирал.Дори някои традиции са се променили .Знам това, което ми казват близките ми  , какъв е стандарта, какво е здравеопазването, каква е образователната система .Но  информацията ми не е от извора, а поне от втора ръка, пречупена поне през един светоглед, който не е моя.
Не намирам нищо обидно във факта, че не съм наясно.
Колкото и  да ти е критично мисленето, колкото и да си проницателен, ако не  живееш  достатъчно дълго някъде, няма как да си наясно със ситуацията.
Едно е да си турист, друго е да се местен, съответно  в този факт няма нищо лошо или обидно.

Благодаря Ви за отговора. Напълно разбирам разликата между това да си турист и това да живееш дълго време на едно място — съгласна съм, че продължителният личен опит дава по-дълбоко разбиране за реалността.
В същото време, моята реакция беше насочена не към идеята, че животът в чужбина дава различна перспектива, а към обобщението, че хората, които никога не са напускали България, по презумпция вярват на „глупости“.
Критичното мислене не зависи единствено от местоживеенето, а по-скоро от личните усилия на човек да се информира, да задава въпроси и да анализира информацията. Именно затова вярвам, че генерализациите — дори и да не са злонамерени — могат да бъдат подвеждащи и обидни за много хора, които се стараят да мислят самостоятелно, независимо къде живеят.

# 513
Наистина ли вярвате, че дългогодишен емигрант, установен и с всички придобивки на чуждата система, ще чака цяла година( ако е от онези, които се прибират всяка година!), за да иде на лекар/ зъболекар Sweat Smile
Пак и отново, няма начин, човек ползващ системата , знаещ и можещ, да няма достъп до здравеопазване в чужбина.
Цяла година чак не, но шест месеца се чака за   добър и утвърден специалист. По два-три  месеца за обикновен специалист. Защо ви се струва толкова невероятно. Това, че някой живее и работи и е добре установен някъде в чужбина няма връзка с претоварената здравна система. Едното няма връзка с другото. В Германия за последните години дойдоха 4 милиона нови хора. Междувременно много хора остаряха и навлязоха във възрастта на болките и болестите, уви. Здравната система е за всички и социалната държава дава възможност всички да получат медицински услуги.

# 514
Германия  я коментирахме вече- чакате на касата, прекарани сте със скъпи частни застраховки и наказания, ако искате да се върнете към касата. Уж ви е безплатно,  ама дефакто не е... в същото време, на повечето германци че и нна емигрантите, им се струва скъпо да идат на частно

Как ли пък, ако имам нужда от специалист, ще чакам да си ида до България! А ако, трябва да ме следи в последствие- ще летя пак ли?!?
За децата си, също ли чакате по 6 месеца, за да ги заведете на специалист?

# 515
  • някъде под слънцето...
Благодаря за разясненито на термина "критично мислене" Дадохте ми друг поглед на нещата.
Трудно се анализира нещо,  човек не познава от първа ръка,.
Никой не може да обиди някого, който  не иска да бъде обиден.
Всяко мнение характеризира, този , който го дава,   не е задълбително другият да го  приеме и да се обиди.
Точно в това е част емоциналната интелигентност
Шарен свят, различни хора, няма нищо обидно да  има различни мнения.Ако някой се взема прекаланено на сериозно и се обижда от чуждо мнение ,  то му липсва емоционална зрялост.

Германия  я коментирахме вече- чакате на касата, прекарани сте със скъпи частни застраховки и наказания, ако искате да се върнете към касата. Уж ви е безплатно,  ама дефакто не е... в същото време, на повечето германци че и нна емигрантите, им се струва скъпо да идат на частно

Как ли пък, ако имам нужда от специалист, ще чакам да си ида до България! А ако, трябва да ме следи в последствие- ще летя пак ли?!?

При мен частнита здравна застраховка се плаща.от фирмата и  е напълно съчетаема с държавнато безплатно  здравеопазване.Не чакам за специалист повече от седмица.В държавната, ако е по спешност също не чакаш.
Предимство на държавната е че  изписаните  лекарстава за аптека  се плащат на 20%, а на частната на 50% .

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 00:02 от sl

# 516
  • DE
Благодаря за разясненито на термина "критично мислене" Дадохте ми друг поглед на нещата.
Трудно се анализира нещо,  човек не познава от първа ръка,.
Никой не може да обиди някого, който  не иска да бъде обиден.
Всяко мнение характеризира, този , който го дава,   не е задълбително другият да го  приеме и да се обиди.
Шарен свят, различни хора, няма нищо обидно да  има различни мнения.Ако някой се взема прекаланено на сериозно и се обижда от чуждо мнение ,  то му липсва емоционална зрялост.

Интересна логика – ако някой се обиди, значи проблемът е в него, защото не е „емоционално зрял“. Не подозирах, че уважението към хората вече е въпрос на вътрешна издръжливост, а не на елементарна човешка деликатност.
Според тази логика, спокойно можем да казваме каквото си искаме – все пак, ако някой се почувства засегнат, явно просто „не е дорасъл емоционално“. Удобно, нали?
Разбира се, светът е шарен и всеки има право на мнение. Но когато едно мнение съдържа обидно обобщение, то не става по-малко обидно само защото го наричаме „лична гледна точка“.
Да уважаваш другите не значи да се съгласяваш с тях – значи просто да не ги принизяваш с лека ръка. Това също е част от емоционалната зрялост, поне според моето разбиране.

# 517

Педиатърът не се води специалист. Той е като домашен лекар и при него детето, ако е с акутен проблем влиза веднага.
Не разбрах обаче защо решихте, че българите в чужбина ходят на лекар само като се приберат в България. Лично аз ходя при домашния ми лекар, който приема веднага и получавам адекватна помощ веднага, ако се налага. За специалистите се чака много време. Това е. Ако се разболея нещо, докато съм в България отивам в бърза помощ на градската болница. Получавам обслужване безплатно. По принцип, където и да живеем да не дава Господ да сме болни.

# 518
Gauru, не четеш темата с внимание, не си разбрал/ а и моята позиция.

# 519
  • някъде под слънцето...
Изопачавате нещата.

Обидно би било, ако е персонално насочено към някого.
Ако някой се припознва в образ, който е решил че не му харесва, чий е проблема.На обобщаващия или този , който се идентифицира с казаното.
И в крайна сметка, защо на някой ще му е  важно да се хареса на всички.
Човек с "критично мислене " не би се засегнал от обобщение  на човек, който дори не познава. Говорите за хора критично мислене,  а точно те не  би трябвало да  са болезнено зависими от чуждата  валидация
Трудно се анализира нещо,  човек не познава от първа ръка,.
Никой не може да обиди някого, който  не иска да бъде обиден.
Всяко мнение характеризира, този , който го дава,   не е задълбително другият да го  приеме и да се обиди.
Шарен свят, различни хора, няма нищо обидно да  има различни мнения.Ако някой се взема прекаланено на сериозно и се обижда от чуждо мнение ,  то му липсва емоционална зрялост.

Интересна логика – ако някой се обиди, значи проблемът е в него, защото не е „емоционално зрял“. Не подозирах, че уважението към хората вече е въпрос на вътрешна издръжливост, а не на елементарна човешка деликатност.
Според тази логика, спокойно можем да казваме каквото си искаме – все пак, ако някой се почувства засегнат, явно просто „не е дорасъл емоционално“. Удобно, нали?
Разбира се, светът е шарен и всеки има право на мнение. Но когато едно мнение съдържа обидно обобщение, то не става по-малко обидно само защото го наричаме „лична гледна точка“.
Да уважаваш другите не значи да се съгласяваш с тях – значи просто да не ги принизяваш с лека ръка. Това също е част от емоционалната зрялост, поне според моето разбиране.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 11:00 от sl

# 520
  • някъде под слънцето...
Кометарът който цитирах, също е персонално насочен.  Wink  .
Той е мнение на потребител на форума,обобощение за логиката на човек , когото  не познава.Определено проектира  неговото(на потребителя) личното светоусещане и мисли.Коментарът не определе мен, а потребителя.
За  негово съжаление ,  коментара  не ме обижда .
Мога да уважаеам чуждо мнение  и без да го приемам.

Между другото на времето са ме учили, че трябва  търся  информация от извора.
Съответно, въпреки, че съм българка, имам близки  там, следя новините и чета статии  за България, не бих се наела да правя обобщения и да обяснявам на хората там, как  всъщност живеят.
Точно за това ми се струва неуместно, хора , които не са живели извън България да обясняват на хора в чужбина, как живеят.
Чужбина е събирателно понятие.Страни много, българи живеещи в тях също.Едни живеят по един начин, други по друг, па макар и да са в една и съща страна или на един и същи контитент.Несериозно е да се обощава толкова голям обем  различна информация придобота  само от индиректни източници

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 01:29 от sl

# 521

Педиатърът не се води специалист. Той е като домашен лекар и при него детето, ако е с акутен проблем влиза веднага.
Не разбрах обаче защо решихте, че българите в чужбина ходят на лекар само като се приберат в България. Лично аз ходя при домашния ми лекар, който приема веднага и получавам адекватна помощ веднага, ако се налага. За специалистите се чака много време. Това е. Ако се разболея нещо, докато съм в България отивам в бърза помощ на градската болница. Получавам обслужване безплатно. По принцип, където и да живеем да не дава Господ да сме болни.

И от едно малцинство така правят и на края защо спешна помощ са претоварени с глупости. Отврат. Не ти ли е малко съвестно поне? Трябва да се намери решение на този проблем и който отива с неспешен проблем да плаща глоба.

# 522
  • София
Зависи, за какво се ползва и дали е осигурена в ЕС. Иначе ходенето в СП за сопол и червено гърло е меко казано неприемливо.

# 523
Който си е дошъл в България при родители, на гости и не е здравно осигурен ходи на частно, поне в моето семейство е така. Как пък няма да отидем в спешното и да се редим с катастрофирали, удавени и берящи душа хора, и да занимаваме лекарите с незначителни болежки. Живеем край морето и лятото е ад в Бърза помощ. За работещите за евро, паунди и долари преглед от 30-50 лева едва ли ги притеснява финансово.

# 524
  • някъде под слънцето...
Да не случва да има човек нужда от медицинска помощ,.
По принцп  през една отпуска , могат се се случат , непредвидени неща, които са си за спешна помощ..Не бих тръгнала на  профилактики през отпуската.Времето ми е ограничено и предпочитам да бъда с близките си.Предпочитам, ако е възможно да отложа  евентуален  преглед за  след като се върна тук.
Имам европейска здравна карта ,   както и частасната медицинска застраховка също покрива "спешни"  случаи извън страната.За пътувания извън Европейския съюз има застраховка за пътуване
Не ми се е налагало, да ги използвам, но  човек никога не знае какво може да му се случи  при пътуване  навън. и трябва да бъде  подготвен.

Като захванахме темата експат и здравеопазване в България , ми се ще да добавя , че медала винаги има две страни.Много  българи идват при познати тук , за да се лекуеват за сметка на тукашния данъкоплатец..Още се говори за скандала от преди 10+ години с  безплатно трансплантирани българи тук, дошли  на ексурзия, после започнали филтивно(как се работи в сгроителството на хемодиализа) работа и след  няколко месеца транспантирани , докато тукашни хора, които си плащат религиозно  данъците , си чакат с години, а няйои просро не дочакват ..Имаше дело и заради този казус промениха закона за трансолантации,  затягайки условията за чужденци  за влизане в листата на  чакащи.Независимо, че са резиденти и от години работят и плащат данъци тук.

За съжаление в България много неща  се е мерят с двоен аршин Според зависи.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 17:06 от sl

Общи условия

Активация на акаунт