Защо Не емигрирахте?

• 38 609
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 840
Не казах "не е така", а "не е точно така". И посочих някои нюанси.

# 841
Чужбината преди 20-30 години имаше едно много голямо предимство и това беше, че там никой на никой не пречи да си живее как си иска: мъж с мъж, жена с жена, млад мъж с възрастна жена или обратното. Тук беше супер консервативно, не беше редно деца да се раждат без брак и т.н.
С времето и тук вече никой не забелязва нищо, всеки си гледа само и единствено неговите проблеми и дори и драмата " какво ще кажат хората" отпадна.

# 842
Всичките споменати, и още една камара други, са регулирани професии, което означава професионални организации ( орден на счетоводителите, орден на адвокатите...), която не само изисква определено образование ,понякога задължително магистър(за счетоводител, примерно,  че  дори и определен брой години стаж, за да си главен счетоводител на организации над определен размер), но и също организира задължителнигодишни курсове за новостите в професията, без които не може да се поднови годишната вноска, ерго  губи се лиценз.
Става дума за много професии- инженери, лекари, счетоводители, ясно е. Но също- ел техници, газови и електрически системи за отопление, за санитарни води,, за фотоволтаици, за всякакви строителни работи...
В САЩ и Канада нещата са по същия начин. Имаш си и индивидуален номер в съответната "браншова"/ професионална организация и всеки работодател или клиент може да те провери.

Отписването ставаше лесно. Молба за отписване и до там. Обаче се изправихме пред проблема с възстановяване. И при все че имах входящ номер на молбата( на онези мали листчета с печат и номер), не признаха и се налага да доказваме, че не сме били в България повече от 183 дни годишно. А номерчето не ни свърши никаква работа, заявиха, че нямат и намерение да го търсят

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 18:38 от Titina

# 843
Много българи, живеещи в чужбина, си купуват жилища в България, за инвестиция или да живеят в тях, ако решат да се върнат някога.

И мъжът ми предложи това преди няколко години с мисълта да изкараме пенсионните години там (и двамата наближаваме пенсия), но с оглед на случващото се в България се отказахме от идеята.

# 844
  • Mediterraneo
Ако още някой напише месни и няма предвид салам и луканка, ще се гръмна!

# 845
Фенрис, какво имаш предвид под случващото се в България,което ви е отказало? Минахме напред, вече Шенген, еврозона и евро за разплащане....
Пп. За местните данъци, такси и луканки.... Все пак пишат хора, напуснали преди десетилетия и може би вече забравили в някаква степен родния език, та съм толерантна.

# 846
  • DE
tombob,
мога да посоча и предишен ваш пост в темата, сглобен по същия начин. Но няма смисъл. Не го казвам за вас, вие едва ли ще се трогнете, както се вижда и от реакцията. Казвам го за останалите, които може да нямат опит с технологията и възможните злоупотреби

Всеки форум (вкл. и bg- mamma) има правила, които се спазват. Ако целта Ви е хората да се пазят от злоупотреби с технологии, най-полезното е да посочите конкретно кое твърдение в моя пост е невярно или манипулативно.
В противен случай оставаме на ниво внушения и празни приказки, а това не помага на никого.
Що се отнася до „сглобяването“, подреденият текст не е злоупотреба, а навик.

# 847
  • Mediterraneo
Да, напуснали, баш радетелите на българското го пишат така. нищо, де, ще се научат, ако погледнат по- далеч от носовете си.

# 848
Темата за пенсиите още не съм я проучвала.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 08:38 от finеsse

# 849
В България е супер за пенсионери с европейски пенсии. Ако имаш и някой наследствен имот, стягаш го и си гледаш живота. Признава се стаж от България и чужбина, сумира се и се получава не лоша пенсия.  Само не знам как е ако се налага да ходиш по лекари. Дали ако платиш за няколко години назад може да се лекуваш по ЗК.

# 850
  • София
Не можеш хем чужбинска, хем българска пенсия, избираш една от двете. Това за ЕС държавите.

# 851
Можеш да се лекуваш по ЗК. Трябва да си внесеш здравни осигуровки за пет години назад (на база МРЗ) и здравно-осигурителните ти права се възстановяват.

# 852
Не можеш хем чужбинска, хем българска пенсия, избираш една от двете. Това за ЕС държавите.
Не е вярно.
Свекърва ми има и двете.
И винаги е можело, дори да няма двойни спогодби.  Още по кумунистическо време можеше- имахме комшия, ходеше да си я взима от Гърция.

# 853
Защо? Не го бях чувала. А признава ли ти се българския стаж? Зная, че в Канада от около 2012 има взаимно признаване и стажа от България важи за социалната пенсия в Канада, но моите финансови адвайзори не бяха сигурни дали ще се признава от момента на сключване на спогодбата или и преди това, защото аз съм в Канада от 1999 и въпреки че съм извън България от 1992 година, съм се водила на работа до 2001. Точно това ще проверявам в близките седмици, когато ми остане време.

# 854
  • София
Не се изразих правилно. Ако събираш стаж от две държави, взимаш от тази, която избереш. Поне така ми казаха на мен.
Нямам идея за пенсия по възраст, заболяване как е.

Общи условия

Активация на акаунт