Защо Не емигрирахте?

• 38 524
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Нямам наблюдения над МВР.
Конкретно следя индустриите.

# 901
  • До хладилника, който обичам
В Европа не се ли обединяват двете пенсии на работещи навън, българска и чуждестранна, който има стаж на двете места?
Имам още над 20 години до пенсия и това депресира, защото умствено съм готова да се пенсионирам откак станах на 35. Да се занимавам само с хобита и неща, които харесвам, когато харесвам, и както искам, а другото време да пътувам по света (подразбира се, че във фантазията се пенсионирам само с много голяма пенсия).

# 902
Обсъждахме го по напред. Обединяват се, но губите пари, в бг ще ви е по-ниска. Не ви е изгодно.

# 903
Не са само  МВР, те са с 20 брутни заплати. Учителите са с 11,5 брутни, БДЖ с 10 брутни. Други браншове с 6, като частниците правят разни врътки да не изплащат нищо. Вероятно ще измислят как да ги премахнат, парите са много при някои браншове.

# 904
В Европа не се ли обединяват двете пенсии на работещи навън, българска и чуждестранна, който има стаж на двете места?

Не е задължително.
Не се ли каза достатъчно, в последните страници?

Скрит текст:
Да, в Европейския съюз има координация на пенсионните системи, но е важно да се уточни какво означава това.
Пенсиите не се обединяват в една обща сума, а се отпускат поотделно от всяка държава, в която човек има осигурителен стаж.
Съгласно регламентите на ЕС (883/2004 и 987/2009) стажът от различни държави се признава общо, стажът от всички държави се събира само по преценка , и в случай на липса на достатъчно години  за право на пенсия.
Не се случва автоматично- трябва да се представят съответните документи пред пенсионното.
Подавате заявление само веднъж - в държавата, в която живеете, или в последната държава, където сте работили
Администрациите си обменят информация служебно.
Подчертавам- горното е заявление за пенсиониране по възраст!
На свекърва ми, тукашният сайт на пенсионното, част от извадките й - появиха се там, след като получи българската си пенсия

# 905
Англия нали излезе от ЕС, този регламент важи ли за тях?
Най-чистия вариант е със САЩ, взимаш си американската пенсия от там, взимаш си българската от тук и с парите отиваш на Аруба, което било раят на земята ( но не съм била).
И двете държави не те контролират къде ще живееш и къде ще си харчиш парите.
Българската пенсия обаче се превежда в българска банка и трябва да се провери в Аруба може ли да се плаща с карта издадена от бг. Другият вариант е да си прехвърлиш парите от дебитната в кредитната карта.
Абе с една дума: все ще ги наместиш някак.

# 906

Абе с една дума: все ще ги наместиш някак.
revolut

# 907
  • някъде под слънцето...
В Бг можем да си направим рентгенова снимка и всякакво друго изследване, ако си платим без официално да ни изпраща лекар. За Германия и САЩ дочух, че не е така. Дъщерята на мои приятели следваше в Германия, но започна в София и трябваше да си следи щитовидната жлеза. В немска лаборатория и отказали изследването въпреки, че предложила да си го плати! Други наши познати са в САЩ, правили рентгенова снимка на крака на дъщеря си, но не я получили на диск. Обяснили им, че я изпращат на съответния лекар. Тоест не са имали възможността да я покажат на друг.
За държавното здравеопазване, определвно е , ако и където те прати личния лекар, когато има час, то за това е и безплатно.
За частните здравни  застраховки , когато искаш, на специалиста, който си избереш, в която билница предпочиташ..
И в двата случая имаш  онлайн достъп до резултати от изследвания и клинична история.

# 908
  • До хладилника, който обичам
Не съм успяла да разбера правилно явно, мерси.

# 909
  • София
Много хора не знаят, че определени тесни специалисти (в БГ), както и специализираните болници, имат право сами да издават направление при преценка.
Т.е. не е необходимо да минаваш през ЛЛ, стига да си здравноосигурен.
Отиваш със съответния проблем и могат да ти издадат на момента направление за съответните прегледи и изследвания. Регистрират го в НЗОК, лекуват те и става много бързо и лесно. Но трябва да си наистина със сериозен проблем, иначе те минават като платен прием.

# 910
При непълен стаж в България пенсията не е минималната, а процент от нея, в момента е 535 лева, за 15 години е някаква социална, която е по-малко от 535, а социалната е при 75 години.
От Германия, при починал съпруг изплащат на преживелия, починалия може и да не е навършил пенсионна възраст, изискват се определени години работени там, всяка година изпращат писмо на преживелия колко ще е сумата за годината.

# 911
Може да нямат. Ние например нямаме. Ще ми бъде много удобно, но за съжаление не работи в Канада.

# 912
  • някъде под слънцето...
Много хора не знаят, че определени тесни специалисти (в БГ), както и специализираните болници, имат право сами да издават направление при преценка.
Т.е. не е необходимо да минаваш през ЛЛ, стига да си здравноосигурен.
Отиваш със съответния проблем и могат да ти издадат на момента направление за съответните прегледи и изследвания. Регистрират го в НЗОК, лекуват те и става много бързо и лесно. Но трябва да си наистина със сериозен проблем, иначе те минават като платен прием.
Родителите ми живееха при нас , баща ми преживя животоспасяваща  операция, но последва сериозна диагноза.Реши да изкара последните си дни в България .С преведени епикризи,   рецепти и цялата схема на лечението,  се наложи да спре да взема лекарства, за да му обърнат  някакво внимание.Почина докато чакаше да го одобрят за едни инжекции, от порядъка на 1000 евро,  които щяха да се плащат отделно.Тук ги получаваше всеки  месец безплатно,.
И да , беше със сериозен проблем.
Много пъти съм писала, че в България  той беше диспансеризан в нефролигия и ходеше на частестен прием .След една криза на друга хронипна болест, която влачеше поне 20 години  ни изненадаха с четвърта степен на бъбречена недостатъчност.Съответно също беше диспансеризиран и задържаха положението  6 години без да се стига до хемодиализа. Хроничната болест от която тръгна всичко, я  инхибираха още на третия месец.
Така, че се надявам да не ми се налага да се лекувам в България.

За съжаление мама не иска да се върне отново .

# 913
При непълен стаж в България пенсията не е минималната, а процент от нея, в момента е 535 лева, за 15 години е някаква социална, която е по-малко от 535, а социалната е при 75 години.
От Германия, при починал съпруг изплащат на преживелия, починалия може и да не е навършил пенсионна възраст, изискват се определени години работени там, всяка година изпращат писмо на преживелия колко ще е сумата за годината.
Така е, малка при минималните 15г. На свекърва ми обаче са 23 пълни години, с 3г и малко втора категория, та са й свалили пак около  8% , доколкото си спомням.

Не само в Германия плащат за починал съпруг.

# 914
  • София
На мен ми се налага да се лекувам през последните години и нямам забележки.
Винаги, когато може, ми издават на момента направление и не плащам нищо. 3 пъти през последните 4 месеца даже. Когато няма опция по каса, ползвам допълнителната си застраховка.
Не ми се налага да плащам нищо, само някои добавки и витамини.
За сериозни лечение става дума.
Даже това е едно от нещата, които в момента ни бавят да заминем за известен дълъг период, понеже не знам дали ще мога така бързо да намирам съдействие там, въпреки че съм живяла години наред и знам как е, но тук попадам на добри специалисти. Е, понякога има и кофти такива, но навсякъде е до човек. Налага ми се поне 2 пъти седмично да правя различни прегледи и изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт