НАБОР 2005 - без заглавие е тая, че не ѝ се види края.

• 18 494
  • 233
  •   1
Отговори
# 45
Реално през 1996 г платеното обучение по право в СУ е било 250 лева на година - деноминирани лева. Реалната покупателна стойност  на 250 лева тогана се равнява на 2000 лева през 2025 година - това сподед ЧатДжПиТи). Така погледнато нивото дори се е запазило за 20 години и не се е увеличило.
Иначе приятно ни изненадаха испанските унита . Ако трябва да запишеш 60 кредита за втората година, но през първата си си взел 2 предмета с по 6 кредите с отличен ти ги вадят от таксата и за втората година не плащаш за 12 кредита, а се поемат от унито. И това си е отделно от стипендии, помощи за квартита и техника и т.н....

# 46
  • Sofia
Реално през 1996 г платеното обучение по право в СУ е било 250 лева на година - деноминирани лева. Реалната покупателна стойност  на 250 лева тогана се равнява на 2000 лева през 2025 година - това сподед ЧатДжПиТи). Така погледнато нивото дори се е запазило за 20 години и не се е увеличило.

Миналата година таксата беше 3200 (и нещо), а за следващата година е посочена такса от 6700. Нашият тръгна за протеста, въоръжен с два собственоръчно нарисувани плаката.

# 47
Венсеремос! Много е, ама в сравнение с разходите за безплатното обучение в Германия - направо метър минавате. Честно казано, не вярвам протестите да свършат работа. Виж, ако студентите и за това ги “оборят” в съда, както за стипендиите на платеното, направо да им раздадат дипломите!

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 08:11 от saffron

# 48
  • у дома...
Ректорът днес е казал, че проблема с таксите е преекспониран...

# 49
  • София
Аз пък не виждам какво от обучението в СУ си заслужава таксата от 6700 Confused

# 50
  • София
Понеже държавата ще плаща толкова  на университетите за студент държавна поръчка, според някаква наредба и издръжката на студентите платено обучение е минимум някакъв процент от държавната издръжка. А се плаща повече поради увеличени заплати на преподаватели, капиталови и оперативни разходи и т.н.

# 51
  • Sofia
Интересно защо само в СУ и тук-там май в УАСГ.

# 52
Абе 6700 как и да е, но 28К е пълна загадка за мен, като се има предвид какво влага държавата в издръжката. За мен не са оправдани за БГ накива такси... или и това е част от конспиративния  план за опрстачване на нацията....

# 53
  • София
Излезе тази статия
Та, за не бързат да плащат новоприетите студенти. Или ще им приспаднат направеното от таксата за втория семестър

# 54
Излезе тази статия
Та, за не бързат да плащат новоприетите студенти. Или ще им приспаднат направеното от таксата за втория семестър
                 Няма кака да не заплащат, защото при записване искат да е платено, а срокът за записване е от 11-18.07. Ще връщат или ще приспадат от  такса за следващия семестър.

# 55
  • София
Синът ми е държавна поръчка, но за децата, които бяха приети платено миналата и предишни години е истинска гавра това драстично повишение на таксите. И то при официална инфлация 1,5 % Joy
Срокът за таксите във втори курс какъв е? Мисля 30.09., да не бъркам обаче.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 14:34 от buni

# 56
  • София
Интересно защо само в СУ и тук-там май в УАСГ.

Търновци първи протестираха, още преди седмици,  ама, нали, понеже София не е България, никой не разбра.

# 57
  • у дома с любимите си хора
Направо се плаша какво ме очаква догодина с 12-класничката. Толкова простотия се насъбра тези дни, че се чудя на планетата Земя ли живея или на планетата на тъпоумните триъгълници, в друга галктика ли съм или участвам в инсепшън.
 Аз от три месеца водя борба с институциите за един строеж до нас - то се работи от 6 сутринта всеки делничен ден, работи се събота и недля, по празници, няма каски, работно облекло, пие се бира от сутринта,отстоянията не са като хората, на съседката направиха дупки в стената, като вали все едно водопад има....
Чуствам се като имигрант в собствената си държава.

# 58
Здравейте и от мен,

На етап съм да искам само да сме живи и здрави, другото знам, че ще го наредим. Доста стрес ми се събра тази година, не знам кога и дали ще го преодолея.

Моето момиче и приятелката й са доволни от бригадата дотук. Аз май се тревожа повече от необходимото, но гледам да не го показвам. Преди няколко вечери лунапаркът е работил само за да се веселят служителите по разните атракциони. Без други гости, само за тях. Все пак 10% някъде от персонала пак са си били служители Simple Smile а не забавляващи се. В това число и моята дъщеря. Хич не беше доволна, само тя щеше да работи от всички българи, вместо да пробва влакчета и басейни. Това да е кусура, както се казва Simple Smile

# 59
  • Варна
Успешно приключи сесията и за моето момиче, а практиката две седмици на Семково се оказаха страхотно преживяване, само дето се беше притеснила Grinning
Имахме ли дете да учи в Испания, май не? Почвам да проучвам за малката и търся мнения..

Общи условия

Активация на акаунт