Отговори
Иска ми се да мога да обясня… какво е да си до някого, и едновременно с това – да си сам. Да сте двама, а да носиш всичко сама – тишината, липсата, грижата, болката.

В очите на другите сме „семейство“. Имаме дом. Дете. Снимки. Но вътре… е тихо. Толкова тихо, че понякога самата тишина боли повече от скандал.

Минават дни, в които не ме пита как съм. Сякаш присъствам просто… по подразбиране. Поглежда ме, но не ме вижда. Целува ме, но не ме усеща. И аз започнах да се свивам – да не питам, да не говоря, да не искам.

Спя до него, а се събуждам с празнина в гърдите. Има нощи, в които лежа будна и го гледам как спи… и си мисля колко далечен ми е станал. Чужд в същото легло.

Не ме наранява с думи, но ме наранява с безразличие. С това, че не присъствам в мислите му. С това, че няма интерес към мен като към жена, като към човек.

Питам се – как се стига дотук? Как една връзка, в която някога си се вълнувал, си чакал съобщение, усмивка, вечер заедно – се превръща в рутина, в навик, в дистанция?

Може би вината е и в мен. Спрях да се грижа за себе си, за външния си вид, за желанията си. Толкова дълго се опитвах да съм силна, да съм майка, да съм домакиня, да свърша всичко… че сама се изтрих като жена.

Но колко е тъжно, че не се намери един мъжки глас да каже: “Хей, къде си? Имаш ли нужда от нещо? Как си?”

Понякога си мечтая да си тръгна. Да започна отначало. После гледам детето, дома, и всичко ми тежи още повече – не защото не ги обичам, а защото себе си съм забравила някъде по пътя.

Казват, че любовта е грижа, нежност, внимание. Тук няма нищо такова. Само присъствие без съпричастност. Само един мъж, който диша до мен, но вече не усеща, че и аз дишам.

Не търся съвет. Нямам сили да слушам “говорете”, “помоли”, “обясни”. Всичко съм обяснила. Гласът ми вече не достига до него.

Просто питам:

Как се живее до човек, който вече не те вижда?
Като че ли е лесно да си тръгна и всяка втора би го направила но все пак възможно ли е пак да ме види… или вече е късно?

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 02:12 от AnonimnaMAMA

# 1
А защо не го прегърнеш?
Не го целунеш? Не направиш нещо под завивките, за да го възбудиш?
Съжалявам, но аз проблем не виждам.
Виждам някакви фантазии на жена гледала прекалено много романтични филми и четяща твърде много розови романи.
Ти какво всъщност искаш от този мъж?
Ако си му заявила в прав текст:
"Жоре искам веднъж в седмицата на ресторант, два пъти в седмицата на кино и три пъти в седмицата секс!" (и той пак не го направи, да тогава явно имаш проблем).
Да хвърляш обаче някакви обвинения към него без конкретно да му заявиш от какво се нуждаеш няма да стане.

И другото което ми направи впечатление как искаш любовта да е като в "началото"
Ами няма как да стане, освен ако не смениш партньора и пак влезеш в т.н. "пеперуден период".
А честно ти това ли искаш? Защото след тази тръпка пак ще влезеш в рутината.

Имах бивше гадже което почти на всеки три години сменяше жената, за да си набавя тия "трепети" от новото и неочакваното. Ако си така устроена не се жениш и не създаваш семейство. Важи и за двата пола.
Реши, кое ти е по-важно и действай.

# 2
Иска ми се да мога да обясня… какво е да си до някого, и едновременно с това – да си сам. Да сте двама, а да носиш всичко сама – тишината, липсата, грижата, болката.

В очите на другите сме „семейство“. Имаме дом. Дете. Снимки. Но вътре… е тихо. Толкова тихо, че понякога самата тишина боли повече от скандал.

Минават дни, в които не ме пита как съм. Сякаш присъствам просто… по подразбиране. Поглежда ме, но не ме вижда. Целува ме, но не ме усеща. И аз започнах да се свивам – да не питам, да не говоря, да не искам.

Спя до него, а се събуждам с празнина в гърдите. Има нощи, в които лежа будна и го гледам как спи… и си мисля колко далечен ми е станал. Чужд в същото легло.

Не ме наранява с думи, но ме наранява с безразличие. С това, че не присъствам в мислите му. С това, че няма интерес към мен като към жена, като към човек.

Питам се – как се стига дотук? Как една връзка, в която някога си се вълнувал, си чакал съобщение, усмивка, вечер заедно – се превръща в рутина, в навик, в дистанция?

Може би вината е и в мен. Спрях да се грижа за себе си, за външния си вид, за желанията си. Толкова дълго се опитвах да съм силна, да съм майка, да съм домакиня, да свърша всичко… че сама се изтрих като жена.

Но колко е тъжно, че не се намери един мъжки глас да каже: “Хей, къде си? Имаш ли нужда от нещо? Как си?”

Понякога си мечтая да си тръгна. Да започна отначало. После гледам детето, дома, и всичко ми тежи още повече – не защото не ги обичам, а защото себе си съм забравила някъде по пътя.

Казват, че любовта е грижа, нежност, внимание. Тук няма нищо такова. Само присъствие без съпричастност. Само един мъж, който диша до мен, но вече не усеща, че и аз дишам.

Не търся съвет. Нямам сили да слушам “говорете”, “помоли”, “обясни”. Всичко съм обяснила. Гласът ми вече не достига до него.

Просто питам:

Как се живее до човек, който вече не те вижда?
Като че ли е лесно да си тръгна и всяка втора би го направила но все пак възможно ли е пак да ме види… или вече е късно?

Всичко е възможно.
"Събуди" се първо ти, събуди го, искай нещо.
Една бира примерно, че е горещо или чаша студена вода.. Претендирай, създавай приятни ситуации, нови преживявания.

Не ходи по терлички до този партньор иначе как искаш да те види и усети?
Хем си силна и отговорна, хем не те виждат.

Мъжете са прости същества, точно колкото и жените, но и сложно устроени същевременно. Може би много си обяснявала, много си говорила. И е взел да не чува нищо, поради свръхнепоносимост.

Искай и ще ти се даде..
Давай, но и вземай..
Живей с една дума.

Но понеже не искаш съвет, не го приемай като такъв, а само като друг поглед над ситуацията.

# 3
А защо не го прегърнеш?
Не го целунеш? Не направиш нещо под завивките, за да го възбудиш?
Съжалявам, но аз проблем не виждам.
Виждам някакви фантазии на жена гледала прекалено много романтични филми и четяща твърде много розови романи.
Ти какво всъщност искаш от този мъж?
Ако си му заявила в прав текст:
"Жоре искам веднъж в седмицата на ресторант, два пъти в седмицата на кино и три пъти в седмицата секс!" (и той пак не го направи, да тогава явно имаш проблем).
Да хвърляш обаче някакви обвинения към него без конкретно да му заявиш от какво се нуждаеш няма да стане.

И другото което ми направи впечатление как искаш любовта да е като в "началото"
Ами няма как да стане, освен ако не смениш партньора и пак влезеш в т.н. "пеперуден период".
А честно ти това ли искаш? Защото след тази тръпка пак ще влезеш в рутината.

Имах бивше гадже което почти на всеки три години сменяше жената, за да си набавя тия "трепети" от новото и неочакваното. Ако си така устроена не се жениш и не създаваш семейство. Важи и за двата пола.
Реши, кое ти е по-важно и действай.

Разбирам, че говориш от своя опит и гледна точка, и уважавам това. Но ти сам казваш, че "не виждаш проблем" – и точно това е проблемът. Когато един човек споделя тъга, дистанция, усещане за празнота, реакцията "няма проблем" звучи като обезценяване.

Темата не е защо жената не прави секс, не го прегръща, не му се нахвърля под завивките. Темата е защо тя се чувства невидима, въпреки че е в "връзка". Понякога липсата не е в действията, а в присъствието – или по-скоро в отсъствието му.

И не, не става дума за романтични филми. Става дума за елементарно човешко внимание и грижа – които са напълно реални и постижими.И да, любовта не е филм. Нито розов роман. Но не е и хладилник, който отваряш, когато ти потрябва нещо.

Аз не искам тръпки от типа “в началото”, и не гоня пеперуди. Искам внимание, присъствие, взаимност. Не очаквам чудеса. Очаквам да не съм невидима.

Тази тема не е за инструкции от типа “направи това – ще се оправи всичко”. Ако всичко се оправяше с една бира и един секс, нямаше да има толкова самотни хора, живеещи под един покрив.

Благодаря ти, че се включи – всяка гледна точка е ценна, дори когато не е моята.

# 4
Анонимна, ако съм мъжът ти и ми дадеш такъв отговор ще те гледам точно като "теле в железница".
Хем съм жена и пак нищо не разбрах от това словоизлияние - представям си какво му е на мъжът ти.
Сядаш и му обясняваш кратко точно и ясно какво ти липсва без да изпадаш в подобна логорея.

Ето аз исках да отидем на концерт. Ръчках го, ръчках го - накрая купих билетите сама, а той ми преведе парите по банковата сметка обратно. Каза, че ако аз не съм купила билетите той е нямало да се сети.
Елементарно.
Ако бях на твое място обаче вероятно щях да направя някаква небивала драма от това.

# 5
Каква е тази логорея и всичко забулено в мистерия? Книга ли мислиш да пишеш?
Иначе, омръзнала си му. Казваш, че си спряла да се грижиш за външния си вид, т.е. запуснала си се за да бъдеш перфектната повелителка на парцала. Вероятно не те харесва и физически, няма желание да прави секс с теб. За мъжете оттам нататък нещата са само проформа евентуално заради удобството и децата.

Не знам какво да те посъветвам, аз нямам подобен опит. Обърни внимание на себе си, спортувай, отслабни, ако трябва, оправи си косата и гардероба. Но и да го направиш, не смятам, че ще върнеш вниманието на същия мъж.

# 6
Какви са тези отвлечени фантазии, чак и картинка на окована жена сложена, за по-голямо въздействие. Joy
Той и представа може да си няма, че има проблем. Ако изобщо има.
А това, че си се запуснала, показва много неща. Вместо да пишеш романи се погрижи за себе си.
Аз не съм видяла мъж да казва "О, каква чудесна миячка на чинии", "О, този измит под ме възбужда'". Ако няма какво хубаво да кажат за една жена, казват че е добра домакиня и майка.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 16:39 от zavs

# 7
Жена. До нея омърлушен мъж.
сред тъжна стая с пуснати завеси.
Не пада сняг. Вали банален дъжд.
Какво се случи?
Тук ли си?
Къде си?
Жена и мъж. Въпроси в тишина,
която по телата им се свлича…
Те заедно (той сам, и тя сама)
все още - може би - ще се обичат.
И двамата, поглеждащи встрани.
И двамата, натрупали умора.
Жена и мъж. Един до друг сами,
далеч от другите самотни хора.
Не пада сняг. Вали банален дъжд.
Какво се случи?
Тук ли си?
Къде си?
Жена. До нея омърлушен мъж
сред тъжна стая с пуснати завеси.
Добромир Банев

# 8
Зад всеки омърлушен мъж, стои една не достатъчно харесваща го жена.
Стиховете няма да оправят работата, нито бялата проза.
Тук има повей на безсесексие и безнадеждна суша.

# 9
  • в очите на дъщеря ми
Пък, аз нищо не разбрах от тази розОво- бозава тирада! Хора без работа и без интереси или опит за писмена работа!

# 10
  • Далечният изток
Авторке, гледам в други теми даваш съвети. Та наясно си с нещата, с проблемите, знаеш им решенията. В същото време не можеш да решиш собствените си проблеми.
Приличаш много на една друга съфорумка, дето е в собствените си батаци, ама ако я четеш колко е веща и как раздава акъл в чуждите теми...
Спести си драмите и емоциите. Сама на себе си ги спести. Никой не харесва драми, нещастни физиономии, цупене и трагедии. Живей го леко и щастливо този живот, че много малко ще сме живи и прекалено много ще сме умрели. Ако щастието ти зависи от някой мъж, ами сменяй този. Ако си зависи от теб, променяй нещо, действай, работѝ по въпроса вместо да стоиш, да слушаш тишината, да драматизираш и да пишеш романи по форумите.

# 11
  • София
Аз от всичките празни приказки разбрах, че тя е направила много усилия да стигнат до тук - т.е. да се превърне в домакиня и майка, а после очаква мъжът ѝ да вижда зад този образ жена. Е, не става. Извратено е. Дано не е и късно, защото партньорство има там, където има партньори, а не майка и дете. Тя този мъж го е кастрирала и той сега слушка, папка и спинка. За него вероятно няма проблем,защото му е лесно и уютно. Проблемът е при нея и тя трябва да реши дали ще променя ситуацията или себе си, но и да смени мъжа, първо трябва да си смени настройките и да поема инициативи,различни от домакинските,защото и с друг ще се повтори същото, понеже живее във фантазии, докато лъска печката.
Една жена е добре първо да е жена и чак после всичко останало. И да дава възможност на мъжа да е силен и можещ, а не да го учи как "мама ще направи всичко, ти само пази тишина".

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 06:52 от Fever Ray

# 12
Много трудни въпроси, на които няма да намериш отговора тук. Защото хората са различни и с различен опит.

Инстинктивно обвиняваме другия когато връзката тръгне по надолнището, но не искаме да отстраним повредата в собствения ни телевизор.

Никога не е черно и бяло. Никога не е виновен само единия.
Виж работи по твоята част. Чувствата не са факти. Винаги може да погледнеш на ситуацията, в която живееш в различен ъгъл. Винаги можеш да я подобриш с 50%. Твоята половина.
Няма универсален отговор. Няма рецепта.
Много травмирани хора се събират с други травмирани хора.
Друг път отдалечаването е от износване и неглижиране на връзката дълго време.
Изобщо много варианти има.
След като не търсиш съвет, защо ти е празно философстване?

# 13
  • София
Хората се губят, когато не си комуникират. Когато вместо да споделите проблема и заедно да намерите решение, всеки си развива собствен филм в главата и забравя да включи другия. Когато губите себе си в опити да напипате чуждото щастие. Когато тихо вините другия за собствените дефицити, безсилие, бездействие. Когато нуждите стоят неизказани, но очакването другия да ги задоволи е крещящо. Когато другият говори, но вие чувате само собственото си его.

Говорите ли си с вашия мъж, авторке? Споделяте ли вашите усещания? Знаете ли той какво мисли, чувства, какво се случва в главата му? Или всеки чака другия да се досети и е гневен, че не го прави вече толкова години?

# 14
  • Пловдив
Горкият човечец...............чистачка, готвачка и поетеса.

Общи условия

Активация на акаунт