Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 12 237
  • 248
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Аз бях писала, че е възможно да се смени лимита на банковата карта - така че да платите цялата сума за университета. Работя в банка, повярвайте на мен Grinning
Проверих за ЦКБ - ето точката в Тарифата за ФЛ - срещу такса от 3,91 може да промените лимитите за международни трансакции:

# 16
Аз бях писала, че е възможно да се смени лимита на банковата карта - така че да платите цялата сума за университета. Работя в банка, повярвайте на мен Grinning
Проверих за ЦКБ - ето точката в Тарифата за ФЛ:

Проблемът не са дневните и седмичните лимити, проблемът е, че с една транзакция не можеш да платиш повече от 3000 лв. . Можеш три пъти по 3 хил., но не можеш еднократно 3050 лв.

# 17
  • София
Лимитите са и за една трансакция, разбити по видове - една трансакция на АТМ, една трансакция на POS. Не вярвам в ЦКБ да коригират само дневни и седмични лимити. Ще е странно, ако е така. Другите банки го правят.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 15:00 от Sunny bunny

# 18
Лимитите са и за една трансакция, разбити по видове - една трансакция на АТМ, една трансакция на POS. Не вярвам в ЦКБ да коригират само дневни и седмични лимити. Ще е странно, ако е така. Другите банки го правят.
Възможно е за други банки да не е така, за ЦКБ съм абсолютно сигурна, ПИБ също погледнах. Просто няма смисъл да си сменям основната банка, ще ползвам Револют, но ми е доста некомфортно да превеждам големи суми през банка, която няма физически офис в България Simple Smile

# 19
  • София
Еми, съжалявам. Исках да помогна Hug

# 20
  • София
Звънче, благодаря за новата тема и за труда.
Моето гардже е в Сф. Ваканцува.., резултатите от изпитите чакаме да излязат до края на тази седмица.
И той ще се прибира в Брюксел в началото на август заради поправките.
От изминалата година мога да споделя, че имаше адаптационен период, който при нас мина бързо. Синът ми ходеше на спорт, запозна се с други българчета и имаше гости няколко пъти.
Помощта , както може да се досетите, още чакаме. Обещавам като я получим, да пиша.
Успех пожелавам на новите дечица и пишете, за да споделяте. Така може да сме полезни на следващите випуски.

ПС: Дипломата я преведоха Интеграл и изпратиха към унито.

# 21
  • софия
Понеже съм ужасно любопитна и няма какво да загубим, мисля днес/утре да пратим дипломата на български 🙃 Не мисля, че ще я отпишат, ако трябва да е на английски. Ако я върнат, имаме време да я преведем.
Нашият консултант е от Интеграл и тя писа за възможността.

@игривата слива, има ли резултат за стипендията (финансовата помощ?)?

# 22
  • София
Чакаме превод на парите.
Казали са му три, четири месеца.
Това, което ме притеснява е, че е коментирано, че ще я спират за чуждестранни студенти, заради дупки в бюджета, но не съм се запознавала допълнително с това.
Съветвам децата в момента, в който си вземат личната карта, бързо да отидат и подадат документи.

# 23
Здравейте, да си задам и тук въпроса.
За приетите в Howest изпратихте ли вече дипломите преведени към университета? С апостил ли трябва да са?
И съответно върнаха ли ви някакъв отговор за потвърждение, че студентът е окончателно приет.
Благодаря предварително на отговорилите.

# 24
Минавам да се похваля - 5 от 5 взети изпита в КУЛ! На единия дори има оценка 18!
Така завърши семестриално и 2-годишния магистър по право.
С това приключението (Еразъм) в Льовен приключи!

Остава само да напише и защити магистърската теза в нейния университет в Холандия. Срокът е до края на август, но не вярвам да си го причинят в отпускарския период. Здраве да е, 1-2 месеца по-късно не е проблем.

Бърз въпрос към Льовенските мами - имате ли опит дали Спиди вземат ли от адрес в Льовен пратки за България? Направи заявка и чака 3-ти ден (а срокът уж е 2 дни).
Не мога да разбера дали изобщо има такава услуга - вземане от адрес в чужбина? В сайта ми дава състояние "Състояние 4 - Неполучени пратки над 1 ден"
Четох им целия сайт и говорих с международния им отдел - дават различна информация. Реално проблемът е, че кашонът е тежък, а pick-up офисът е далече.
Ако нямат такава услуга, в понеделник директно да откаже заявката и да пусне нова през ДПД. Какво ще кажете?

# 25
Благодарим за новата тена zvanche.
Някой беше писал в последен пост на първата тема за наем на апартамент 500€ . Това е изключително малко и ми намирисва на измама.
biborana честито на дъщеря ти. В какво се състоеше кандидатстването ?
Честито на всички новоприети .

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 14:35 от deni_den

# 26
  • софия
Вчера изпратихме дипломата на български в KUL. Изискването беше да е представена от училище. Свалихме я от сайта на МОН. Засега няма отговор, но знаем, че те не са почитатели на бързата комуникация. Ще ви държа НА течение 🙂‍↕️

# 27
  • София
Дъщеря ми изпрати сканираната си диплома и в KUL я приеха.

# 28
  • софия
И нашата е приета. Няма нужда да се превежда или.носи оригинал. Остава да отворят записването.

# 29
Мой приятел завърши ИТ в Антверп и каза, че било доста тежко....едва завърши и то на езика им. Не е бил и особено весел студентския живот. Доста тежки казва, че са били тези му години, въпреки че има роднини там.

Общи условия

Активация на акаунт