Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 180
  • 232
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! Минавам само да предупредя, че е възможно в квартирата да трябва сами да си носите рутер и Лан кабел. В Кортрейк са доста скъпи, напр.лан кабел 1,5 м е около 18 евро! За рутерите да не говорим. Така че, който не е тръгнал, би могъл да се свърже с наемодателя и да пита необходимо ли е, та да имате време да си купите в България.

Интернет доставчиците осигуряват техническото обезпечване. Не е нужно да носите кабели и рутери.

Добре е да проучите кои доставчици имат покритие във вашия район и да си запишете час за посещение за инсталиране. Няма да стане веднага. Другият вариант е да им кажете, че ще си инсталирате интернет сами и ще ви пратят рутер по пощата.

Ако изобщо няма окабеляване и се налага освен кабел, да се дупчи и по сградата, трябва да имате разрешение от собственика
Говорим за различни неща. В стаята в общежитието има прекаран интернет от доставчик, но за да се вържеш към него, трябва да имаш Лан кабел и рутер. Просто изходът  е в стената, от там трябва ти да се оправяш.

Да потвърждавам, на нас също ни се наложи да закупим рутер .

# 151
Здравейте! Дъщеря ми ще е студент в Howest, Kortrijk - първа година. Информацията, която споделяте е много полезна и чудесно обобщена, за което благодаря на всички🤗 Имам въпрос относно формуляр S1🙂 Днес изпратих дъщеря ми в РЗОК с мисия да се сдобие с въпросния формуляр. От там са я върнали с обяснението, че не могат да и издадат такъв и за студенти се ползва само ЕЗОК. Ще съм благодарна ако някой ми разясни от къде, как и кога може да се вземе заветния формуляр.

# 152
Здравейте! Дъщеря ми ще е студент в Howest, Kortrijk - първа година. Информацията, която споделяте е много полезна и чудесно обобщена, за което благодаря на всички🤗 Имам въпрос относно формуляр S1🙂 Днес изпратих дъщеря ми в РЗОК с мисия да се сдобие с въпросния формуляр. От там са я върнали с обяснението, че не могат да и издадат такъв и за студенти се ползва само ЕЗОК. Ще съм благодарна ако някой ми разясни от къде, как и кога може да се вземе заветния формуляр.
По закон на не се издава формуляр S1 за студенти, защото времето на обучението им се приема за временен престой в другата държава, а S1 е за дългосрочно пребиваващи За студенти е ЕЗОК.
Ето официален отговор от НЗОК: https://www.nhif.bg/bg/online/answers/21546

# 153
От споделеното в предната тема и информацията от първа страница останах с впечатление, че е възможно, но може и да не съм разбрала правилно. Благодаря за бързия отговор!

# 154
  • софия
S1 не се издава на студенти. Само на трайно пребиваващи в чужбина с постоянен адрес.
ЕЗОК е достатъчна. В допълнение ми обясниха, че тя важи не единствено за спешни и неотложни случаи, а може да се ползва и в други на необходимост, но при лекари, които имат подписан договор с тяхната Здравна каса. Заплаща се посещението и после се възстановява (някаква част от) сумата.

# 155
Благодаря, zvanche!
Път първа страница има следната информация:

Ако плащате здравни в България е най-добре. Взимате форма S1 и с нея се регистрира в мютюалите (здравна каса) ние сме към Partenamut. Базовата застраховка която е задължителна с под €10/месец.
Валонската и Фламандската част имат различни застрахователи. Всички са еднакви. Всеки университет дава списък със застрахователи за новите студенти и нека се избере един. Това, което е добре да се направи е да се намери лекарска практика, която приема нови пациенти и да се запише там.

Възможно ли е БГ студент, който не работи, да се осигурява здравно в Белгия от държавата?
Доколкото знаем – не. В България се плащат здравните и с форма С1, студентът се записва в Белгия и се плаща около 10 eвро/месец базова застраховка и се ползват лекарски услуги, в които не влиза болничен престой.

Явно не съм разбрала правилно, че може да се ползва от студентите ни.

# 156
  • София
Аз съм направила регистрация в https://www.partenamut.be/, онлайн, изпратиха ми документите по имейл, подписахме и върнахме сканирани. Не са искали S1. Само номер на ЕЗОК.
Не плащам нищо.

# 157
Благодаря за разяснението, Игривата слива 🤗

# 158
  • София
Сега поразгледах договора, трябва да се впише белгийски адрес, белгийски номер на сметка и белгийски номер на лк.
Обаче, тъй като съм го попълвала от СФ, съм им писала, че все още сме в Бг и сметката банковата е българска, както и ЕГН- то. Те са направили корекция в документа и са ни го върнали обратно.
Сега като си дойде днес младежа, ще им пишем, за да коригират данните на новата белгийска карта.

# 159
  • софия
Благодаря, zvanche!
Път първа страница има следната информация:

Ако плащате здравни в България е най-добре. Взимате форма S1 и с нея се регистрира в мютюалите (здравна каса) ние сме към Partenamut. Базовата застраховка която е задължителна с под €10/месец.
Валонската и Фламандската част имат различни застрахователи. Всички са еднакви. Всеки университет дава списък със застрахователи за новите студенти и нека се избере един. Това, което е добре да се направи е да се намери лекарска практика, която приема нови пациенти и да се запише там.

Възможно ли е БГ студент, който не работи, да се осигурява здравно в Белгия от държавата?
Доколкото знаем – не. В България се плащат здравните и с форма С1, студентът се записва в Белгия и се плаща около 10 eвро/месец базова застраховка и се ползват лекарски услуги, в които не влиза болничен престой.

Явно не съм разбрала правилно, че може да се ползва от студентите ни.
За следващата тема ще го изчистя.
Не е да не си разбрала, по-скоро не е написано най-точно. Споделено е в предходната тема, но сега от личен опит знам, че не е така.

Какъв е този "белгийски номер на лк"?

# 160
  • София
Имах предвид ID, нещо като ЕГН.
Когато ви издадат белгийската карта, на нея няма да има егн, а номер, който се състои от няколко цифри, първите са рождената дата на детето..

# 161
Здравейте!

Вероятно този въпрос вече е бил дискутиран в темата,но исках да попитам кои квартали в Брюксел се считат за по-опасни и би било грешка да се наеме жилище там ?

Също така, имате ли впечатления от така наречените резиденции? Доколкото виждам те са нещо като частни общежития.

Условията изглеждат добри,а разходите за наем и консумативи  приемливи за брюкселските стандарти,но дали наистина е така ?

# 162
За кварталите - вижте първия пост, по-към края. Прехвърлена е дискусия от предната тема, когато обсъждахме различни квартали и кои (квартали/райони) да се избягват.

# 163
  • софия
...
Брюксел - квартали за настаняване
1040, 1050, 1083, 1090, 1040, 1050, 1060, 1150, 1160, 1200, 1210
Най-добре в Etterbeek, Ixelles, Woluwe-Saint Lambert, Plasky като едновременно безопасност и локация.
Sint Pieters Woluwe е един от най-добрите и скъпи квартали, предпочитано място за местни семейства/експати с деца и хора с чувствително по-високи доходи. Uccle също е много безопасен и приятен, но е малко по-отдалечен и смяната на трамвая с метро обикновено е на Gare du Midi. Ixelles е популярен сред студентите и младите хора, богат е на социален живот.
Uccle (но е по-отдалечен и не толкова добре свързан), Auderghem, другото Woluwe (Saint Pierre), Kraainem и Wezembeek Oppem - водят се извън Брюксел, но са свързани чудесно със STIB и до европейския квартал се стига лесно. Около Josaphtat park, Quartier des Fleurs, Marto.
Скарбек е един от трите района, които винаги са в съветите да се избягват. Аз поне момиче не бих пратила да живее там. Другите са Моленбеек и Андерлехт. Въпреки че има някои части, които са сравнително цивилизовани - тези към Evere и Woluwe, за да стигнеш с ГТ в посока центъра или европейския квартал, се пътува с неособено приятни хора, особено вечер. Съседните райони до тези също са в графата кофти. Районите около Gare du Nord и Gare du Midi са още по-зле. Saint Gilles е един от скъпите квартали, но е ок в частта далече от Gare de Midi. Кварталите Molenbeek, Anderlecht и Schaerbeek е добре да се избягват. Има една малка част на Schaerbeek, сравнително близо до Berlaymont, която не е лоша и няма негативната репутация на останалата част от квартала.
Не се препоръчва настаняване в: центъра (1000) – има много високо емигрантско присъствие; района около квартал Схарбек (Schaerbeek) – Liedts, La Cage aux Ours, Gare du Nord, Stephenson (там е страшно).
Скрит текст:
Като цяло Брюксел не е по-опасен от София например, ако се спазват определени правила и се избягват някои квартали няма никакъв проблем. В центъра, където е икономическия, може да чуете различни истории, но истината е, че винаги има страшно много хора и много студенти така че няма страшно! За Брюксел знам, че няма проблеми с квартирите, но трябва внимателно да се избира района, защото имат лекции от рано до късно вечер, когато е тъмно.
...

# 164
Пак минавам само да споделя информация - за общината в Кортрийк - снимките трябва да са на бял фон, иначе не ги приемат. Дъщеря ми днес са я върнали, защото нейните са на сив и са ѝ дали друга дата. Който още не се е регистрирал, да го има в предвид и ако не са на бял фон, да си направи нови на място.

Общи условия

Активация на акаунт