Медицински университет - Тема 4

• 59 974
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте! Според вас може ли студент приет медицина “ под условие” да получава социална стипендия? Ходихме в Социално обслужване по район. Не бяха запознати с този прием. Искат договорите да ги разглеждат.

# 706
Според мен всички студенти, които се обучават в специалност, предлагана единствено в редовна форма на обучение, имат право на социална стипендия. Нужно е да попълните декларацията и да приложите служебна бележка от университета.

# 707
Има огромна разлика между "социална стипендия" от университета и "социална помощ за учащ специалност, предлагана единствено в редовна форма на обучение" от агенцията за социално подпомагане. За едното се кандидатства към самия университет, за другото към социалните.

Социалната стипендия в Пловдив например се полага на:
• несемейни студенти без двама родители;
• студенти с трайни увреждания над 50%;
• студенти с двама родители с трайни увреждания над 50%;
• студенти с един родител, който е с трайни увреждания над 50%;
• студентки майки с деца до 6-годишна възраст;
• студенти бащи с деца до 6-годишна възраст, когато майката не е
студентка, починала е или упражняването на родителските права е
предоставено на бащата студент;
• студенти, които към момента на навършване на пълнолетие са с
предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето-
настаняване в приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или
специализирана институция

При социалната стипендия няма други изисквания освен да отговаряш на някое от горепосочените.

Социалните помощи за специалност, предлагана единствено в редовна форма на обучение се заявяват от агенцията за социално подпомагане и имат изискване да декларираш дали получаваш доходи от наеми, заплати, граждански договори, стипендии(!!!), рента и други. Тази социална помощ се равнява на някакъв процент от прага на бедност за съответната година, и в момента се равнява на около 191 лв. Ако получаваш например 50лв доход на месец от някъде, ти се полага 141 от социалните. Ако дохода ти от другаде надхвърля тези 191лв, мисля че не ти се полага нищо.

Ако не се лъжа, ако сключиш договор за работа в някое ЛЗ, те ти изплащат стипендия по време на следванвето. Тоест ако е над стойността на тази социална помощ, няма да ти се полага никаква социална помощ от АСП.

Все пак, ако отговаряш на условията за социалната стипендия от университета, би трябвало да ти се полага, тъй като там няма допълителни условия за доходи.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 17:54 от Med123

# 708
  • Plovdiv
Здравейте, отново ще ви досаждам със сайта за минималните балове. Разработих преди няколко дни калкулатор за шансове спрямо минималния бал от предходна година. Понеже още е в ДЕМО ще се радвам, ако го погледнете и споделите идеи или видите някакви проблеми при работата с него. https://medpriem.sabev03.eu/calculator/

Даже може и в момента да ми помогнете. Според вас изчисляването на шанса да е спрямо минималния бал от последното проведено класиране или според минималния от първото класиране?
Със закъснение се включвам, но сега го разгледах. Калкулаторът е супер, пак много добра идея. На практика обаче ще е само за един университет, защото все още изпитите са във всеки университет конкретно. Не, че е проблем, даже ако след време въведат един изпит за всички МУ, ще е приложим перфектно. Hug
Само го споменавам, ясно е на всички.

Относно изчисляването спрямо първо или последно класиране, ако остане както е сега, сравнено с последно, може би просто трябва да се упомене, че това резултат от трето, последно красиране за годината.
Смятам, че може би с първо ще е по-реално, защото никой не знае как ще протече конкратната КСК и какви ще бъдат тестовете и желанията на кандитат-студентите. Като пак трябва да се уточни, че това е на първо и баловете падат до трето и могат да се проверят в справката.
И благодаря още веднъж за труда. Hug

# 709
Има класиране за общежитията в МУ-София

# 710
Здравейте.
Дъщеря ми ще учи в МУ София и някой има ли информация за общежитията, това в Лозенец и тези в Студентски град.
Вътре нормални стаи ли са, вътре само легло ли има? Въобще всичко за общежитието.
 Като цели не намирам много информация.
Благодаря.
Нормални са,основният поток от студенти отиват в 6ти блок (Лозенец), 11ти и 25ти.
В общи линии няма особено значение дали иска в Лозенец, или в Студентски град, защото като излезе класирането, си разпределен в даден блок и не можеш да се местиш, поне първата година, после не знам как стават нещата, може би се кандидатства наново.
И трите блока са ремонтирани, като този в Лозенец е с най-доброто изпълнение, защото има перално помещение, на всеки етаж има кухня и на всеки етаж има читалня, където студентите се събират да учат заедно. Стаите обаче са малки, по-малки са от тези в студентски град и е откъснато, но за сметка на това бързо и лесно се стига до университета от там.

В блоковете в Студентски град стаите са по-големи, дъщеря ми е казвала, че има стаи и в по-добро, и в по-лошо състояние, тя имаше късмет и стаята ѝ е чудесна, има ламиниран паркет, добре направена баня. В стаята има легла, трикрилен гардероб (в коридора, който трябва да си делят със съквартирантката), една библиотечка, две бюра. Генерално дори и да се наложи някакво освежаване, фактът, че дограмите са сменени, баните са оправени и целият блок е ремонтиран прави нещата по-лесни. И нещо, което мен лично ме изненада - към блока си има майстори, които се занимават с поддръжката му. Ако възникне някакъв проблем, можеш да ги викнеш да ти го оправят - нещо по банята, ключ и от сорта.

Може ли информация и за 25-ти, тъй като аз съм класирана там

# 711
  • до морето
Здравейте! Синът ми е класиран в блок 25 , пише и стаята. Понеже сме на 400км от София се чудя как може да се разбере какво трябва да се носи освен личен багаж. Има ли необходимите мебели и уреди, къде си перат дрехите и спалното бельо? Разрешени ли са малки уреди като тостер например? Трябва ли да купуваме някакви допълнителни неща?
Няма никакъв телефон за връзка с общежитието. Нямам възможност да оставам в София с дни и да търся тепърва разни неща. Някой има ли контакт на домакина или някаква информация от опит? Благодаря!

# 712
Здравейте! Синът ми е класиран в блок 25 , пише и стаята. Понеже сме на 400км от София се чудя как може да се разбере какво трябва да се носи освен личен багаж. Има ли необходимите мебели и уреди, къде си перат дрехите и спалното бельо? Разрешени ли са малки уреди като тостер например? Трябва ли да купуваме някакви допълнителни неща?
Няма никакъв телефон за връзка с общежитието. Нямам възможност да оставам в София с дни и да търся тепърва разни неща. Някой има ли контакт на домакина или някаква информация от опит? Благодаря!
Това, което може да направи синът Ви, е да влезе във фейсбук групата на блока и да попита дали има съквартирант щом си знае стаята и да разпита директно него. Вчера една колежка така се запозна с новата си съквартирантка.

# 713
За 25ти блок - генерално е ремонтиран с нова дограма и т.н., но вътре не всички стаи изглеждат еднакво - някои са с ремонтирани бани, други - не, някои са с латекс и ламиниран паркет, други с тапети и балатум, общо взето е на късмет каква точно стая ще ви се падне.
В стаите има две легла, две бюра, малка секция и в коридора трикрилен гардероб, който си делят съквартирантите.
Който е имал желание, си е донесъл и някакви електроуреди, не съм чула досега да е направен проблем от страна на домакинката.
За съжаление с едно ходене само не съм сигурна, че можете да сте напълно подготвени. На моята дъщеря стаята беше чудесна и трябваше само да занесем личните ѝ вещи, но в стаята имаше и друго момиче, което я беше обзавела с уреди, та тя просто се нанесе.
Наистина във фейсбук групата на блока, ако успее да си намери съквартиранта, може да получи и повече информация.

За прането - наоколо има обществени перални, които могат да се ползват.

# 714
Сигурно е задаван много пъти въпроса, за което се извинявам предварително, но ще попитам:За карта за градския транспорт какво е необходимо?Трябва ли да има уверение от университета и къде се издава

# 715
Трябва уверение от университета и по принцип още при записването, ако студента носи такова, му го подпечатват. Ако не си го е направил при записването, да отиде отново в същата канцелария (уверението се купува предварително от книжарницата) и да си го подпечата.

# 716
Здравейте! Балът за вход в университета ли е единственият критерий за класиране за общежитие, като изключвам задължителните условия за участие в класирането? За МУ София ми е въпросът.

# 717
Има огромна разлика между "социална стипендия" от университета и "социална помощ за учащ специалност, предлагана единствено в редовна форма на обучение" от агенцията за социално подпомагане. За едното се кандидатства към самия университет, за другото към социалните.

Социалната стипендия в Пловдив например се полага на:
• несемейни студенти без двама родители;
• студенти с трайни увреждания над 50%;
• студенти с двама родители с трайни увреждания над 50%;
• студенти с един родител, който е с трайни увреждания над 50%;
• студентки майки с деца до 6-годишна възраст;
• студенти бащи с деца до 6-годишна възраст, когато майката не е
студентка, починала е или упражняването на родителските права е
предоставено на бащата студент;
• студенти, които към момента на навършване на пълнолетие са с
предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето-
настаняване в приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или
специализирана институция

При социалната стипендия няма други изисквания освен да отговаряш на някое от горепосочените.

Социалните помощи за специалност, предлагана единствено в редовна форма на обучение се заявяват от агенцията за социално подпомагане и имат изискване да декларираш дали получаваш доходи от наеми, заплати, граждански договори, стипендии(!!!), рента и други. Тази социална помощ се равнява на някакъв процент от прага на бедност за съответната година, и в момента се равнява на около 191 лв. Ако получаваш например 50лв доход на месец от някъде, ти се полага 141 от социалните. Ако дохода ти от другаде надхвърля тези 191лв, мисля че не ти се полага нищо.

Ако не се лъжа, ако сключиш договор за работа в някое ЛЗ, те ти изплащат стипендия по време на следванвето. Тоест ако е над стойността на тази социална помощ, няма да ти се полага никаква социална помощ от АСП.

Все пак, ако отговаряш на условията за социалната стипендия от университета, би трябвало да ти се полага, тъй като там няма допълителни условия за доходи.

Здравейте,

Мога ли пак да ви върна към тази тема и по-конкретно ме интересува, дали някой вече е подавал и се е възползвал от "социална помощ за учащ специалност, предлагана единствено в редовна форма на обучение" ? Какви докумети е необходимо да бъдат подадени и къде? В Агенция по социално подпомагане по настоящ адрес или детето трябва да си направи регистрация в града, в който ще учи. Освен декларация от унивесритета, че е записан в редовна форма на обучение, какво друго е необходимо?

Благодаря ви предварително!

# 718
Здравейте,

Мога ли пак да ви върна към тази тема и по-конкретно ме интересува, дали някой вече е подавал и се е възползвал от "социална помощ за учащ специалност, предлагана единствено в редовна форма на обучение" ? Какви докумети е необходимо да бъдат подадени и къде? В Агенция по социално подпомагане по настоящ адрес или детето трябва да си направи регистрация в града, в който ще учи. Освен декларация от унивесритета, че е записан в редовна форма на обучение, какво друго е необходимо?

Взимате уверението от университета. В него трябва да се напише, че специалността се изучава само в редовна форма на обучение и че за семестъра няма да получава стипендия (от дата до дата искат социалните). Във МУ-Сф този летен семестър не искаха от студентската канцелария да ги дават тези уверения, докато не излезе класирането със стипендианти.

Подава се заявлението в АСП по настоящия адрес на студента. Нека да бъде сменен на адреса на общежитието. АСП искаха и копие от настанителната заповед. Ако не е на общежитие, а под наем сигурно ще му искат копие от договор?? Като отиде на място ще му дадат формуляр за попълване. Има графа за с кого живее - да вземе имената и егн-то на съквартиранта си.

# 719
Здравейте,

Попълва се приложение номер 1 от тук: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti/. Може да се попълни и на място в Агенция по социално подпомагане, където биха помогнали ако имате въпроси. Иначе документи се подават по настоящ адрес, поне аз и познати така подадоха. Освен уверение че учиш в специалност редовно обучение, се изисква и документ дали получаваш стипендия.

При промяна в обстоятелствата имаш срок в който да ги уведомиш. Трябва всеки семестър да подаваш наново документ дали получаваш стипендия.

Общи условия

Активация на акаунт