Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 24 461
  • 644
  •   1
Отговори
# 630
Във Фрамар пише, че манту показва и дали е активна БЦЖ ваксината. Измерва се само папулата, ако има такава, без околното зачервяване. на снимката не се вижда да има папула, има само зачервяване, което би трябвало да е нормално.
Виж в линка, има снимка какво и как се измерва.
https://medpedia.framar.bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8% … D0%BD%D1%82%D1%83
Цитат
В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването

За подбор на лица, които подлежат на БЦЖ (BCG) реваксинация;
За туберкулиново тестване след проведена имунотерапия с БЦЖ ваксина;
.................
При някои хора, които са били заразени с M. tuberculosis преди много години или са били ваксинирани с БЦЖ, способността на имунната система да реагира на туберкулин може постепенно да отслабне с течение на времето.

Когато след години тези хора бъдат тествани с проба на Манту, резултатът може да бъде фалшиво-отрицателен.

СЛЕД ТЕСТА
Около мястото на инжектиране се очаква да има зачервяване;

Измерва се само и единствено диаметърът на подутината, без околното зачервяване (еритем).
Ако не се установява инфилтрат, резултатът се записва като "0 mm".

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 17:35 от Diorela

# 631
Благодаря, момичета! Има втвърдяване, доколкото разбрах, се мери то. Не съм специалист, не мога да го измеря правилно.

# 632
Пробата Манту нали се прави и за проверка, дали има отговор на направената БЦЖ ваксина на бебетата Thinking Т.е. има имунен отговор, ако няма се прави реваксинация.

# 633
Втвърдяването не е папула. Пак ще кажа, виж снимката във фрамар какво е папула и какво се мери.  На твоите снимки не се вижда папула.

# 634
  • София
Здравейте, освен топъл компрес какво мога да сложа на ечемик на долния клепач, има леко подуто и на горния. За една нощ ми стана така.

# 635
Капки за очи - Офталмо-септонекс - изписани от лекар.

# 636
От години няма офталмо-септонекс.Има септо цинк без предписание, иначе топлия компрес е ок

# 637
  • София
Благодаря, аз вече не съм сигурна, че е ечемик, защото имам леко набъбване горе в слъзния сак, а подутината отдолу е повече във вътрешния край.
При запушен слъзен канал има ли непременно сълзене?

# 638
Аз ползвам визин в такива случаи, без рецепта са и поне облекчават, дори да не могат на 100% да помогнат

# 639
Мисля, че на възпаление не се слага топло, а студено. Защото от топлото се увеличава възпалението.

# 640
  • София
Мда, трябва да ида на лекар, за да съм сигурна какво е. Сутринта бях убедена, че е ечемик, но сега не съм.
Благодаря, ще видя за някакви капки междувременно.

# 641
На възпален нерв не се слага топло. На абсцес се слага, за да избие.

# 642
  • София
А има ли запушен слъзен канал без сълзене? Някой да знае случайно?

# 643
Постоянно сълзене и секрет, даже някой може да го вземе за конюктивит. Има и оток.

# 644
Здравейте, ще питам в тази тема,защото в другата за бебетата рядко някои ми отговаря..Бебето ми лежа в болница,заради запушени черва(инвагинация) ,изписаха ни,но казаха че има вероятност 20% да се случи пак в рамките на следващите дни Cry. Моля някои,които е преминал през това,да ми пише,наистина ли вероятността е толкова голяма,не ми казаха нищо за храненето,само да не давам бобови. Въобще всичко,което ми кажете ще ми е от полза. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт