Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2005, 15:34 ч.

Още опит от болницата Св. София

 • 13 504
 • 37
 •   1
Отговори
Здравейте, майчета.
Като чета написаното  от вас се убеждавам, че надежда има. Ние посещаваме болницата на д-р Чавдаров от 4 месеца. Отидохме, когато Теди беше навършил годинка, а според коригираната си възраст беше на 11 месеца. При нас проблемът се появи, когато около 7-9 месец той не пожела да седне стабилно. Това е нещо, което и до днес не е усвоил напълно. Когато оправданията, че има деца, които въобще не сядат, а направя се изправят, започнаха да се пропукват, започнахме да търсим специалист. Първо ни изпратиха при една невроложка, която ни препрати към рехабилитатор Мими Петрова, която работи в кухнята си и вземаше по 10 лева за половинчасова гимнастика. Упражненията, които правеше бяха натискане на коленете в седнало положение, механично изправяне и подобни. Аз не бях доволна и потърсих още информация, така попаднахме в клиниката Св. София. Първоначално ни поставиха трета степен ЦКС, тогава се оказа, че Теди има все още голяма част и от бебешките рефлекси, които уж трябваше да са изчезнали. Започнахме с терапия Войта и магнитно поле. Това беше средата на октомври. Сега вече ни изправят и ни прилагат и терапия на Бобат, пазим равновесие, стоим до стената, продължаваме и с Войта. Много съм доволна от рехабилитаторката ни - Ради, както и от целия персонал. Отношението, което срещнах там беше поразително, и много ми помогна при преодоляването на шока от диагнозата. Шокът беше сериозен, защото преди това не сме имали никакви проблеми - растяхме, едреехме, хранехме се, започнахме да пълзим и ужким само дето не сядахме. Сякаш от нищото се яви този проблем. Иначе Теди е роден нормално, във втория ден от деветия месец на бременността, без проблеми. В болницата изкарахме жълтеницата и бяхме под лампата един път. Това. Никой не е споделил с мен някакви подозредния. И аз бях спокойна и щастлива майка.
Сега вече минахме и праз два курса в отделението по хипербарна оксигенация. След тези курсове просто се преподихме. Толкова е жизнен, пълен с енергия, желание за игри.
Направиха ни трансфонтанелна ехография в болницата и д-р Калева видя резорбирали се кистички в лявото полукълбо. Каза, че те не биха трябвало да имат никакво отражение върху дечкото, защото вече са се разсеяли. Преди това никой не ми е споменавал за такова изследване, иначе да сме видели проблема и по-рано.
При приемането ни в болницата бяхме на преглед при д-р Чавдаров, сега мисля да отидем пак, защото той определено с един поглед успява да прецени положението на детето.
Теди сега е на година и четири месеца, в къщи ходи по мебелите, постоянно се изправя пълзи много добре, лази усърдно. Равновесието му обаче още не е перфектно. Както казва Ради - готов за изправяне, но не и за ходене.
Аз съм много доволна от посещенията си в болницата - за 4 месеца синът ми е значително напреднал, което отдавам както на гимнастиката, така и до голяма степен на барокамерата. Не се притеснявам кагато го вземат сам, защото съм сигурна в нашата рехабилитаторка. Влизах с него само първата седмица, когато траеше обучението. Но все пак рабирам майките, които са спо-малки дечица и се притесняват да ги оставят сами. Теди вече е свикнал с Ради и влиза и излиза с усмивка.
При прегледите при логопед и психолог сме в границите за нашата възраст. Оказва се, че остава да наваксаме двигателните умения. Но когато виждам, че всичко това дава резултат, съм щастлива, че дори  не съвсем навреме, все пак имаше кой да ме насочи към тази болница.
Препоръчвам на всяка мама, която има някакви съмнения за бебчето си, да потърси помощ там.
Убедих се от опит, че там работят обучени и културни хора - лекари, рехабилитатори, дори лелите на регистратурата. Не съм срещнала една лоша дума или укор, а само подкрепа там.
Успех на всички мами, преборващи се със съдбата да имат малко по-различно и специално дете. Всяко едно обаче съм сигурна е "Слънчицето на мама"  и за нас то е "Нашето си дете".
Аз виждам, че има изход. Пожелавам на всяка от вас да повярва в това и след тунела да види светлина.
Поздрави на всички мами и бебчовци.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 164
Ели, писала съм и преди за нашия опит и голямата борба, както и за голямата помощ, която получихме от тая болница, но заради новата стара тема, която си пуснала искам да се повторя. Ходихме там с моя син цели 6 месеца без нито ден почивка и заедно с голямата мъка и многото сълзи, открих много подкрепа, създадох приятелства за цял живот с изстрадали майки и получих голямата награда-моето момче навакса изоставането си и сега е един голям мъж на година и 10 месеца, който не се различава от връстниците си. Подкрепям ви с моето изстрадало сърце и вярвам заедно с вас, че всичко ще е наред скоро и малките ви дечица ще станат големи и силни. Целувки от мен и Бобо.

# 2
Здравей,
много се радвам за вашия напредък. Жалко е, че заради доктори, които се мислят за "доктор Куин лечителката" страдат нашите деца. Иска ми се бъдещите и настоящи родители да бъдат по-информирани, защото на дете минало година и половина трудно може да се помогне. В центъра Св. София срещнах мама, която са я изпратили, когато детето вече е било на 4 г. Тъжно. Питам се кой носи отговорност в този случай и има ли санкционирани педиатри в такива случаи #2gunfire

# 3
 • Мнения: 4 372
Цитат на: magy
Здравей,
Иска ми се бъдещите и настоящи родители да бъдат по-информирани, защото на дете минало година и половина трудно може да се помогне.

ох, това ми е болна тема:( ние имахме голям късмет, защото 1. имаме приятели с детенце с ДЦП и бях чувала това-онова; беше ми ясно до какво водят кръвоизливите в мозъка и много наблюдавах Ния 2.родих в МД и при изписването ни направиха ТФЕ и  ни следяха; още първият път когато споменах, че ми се струва, че стои изкривена на една страна ни изпратиха в клиниката на Чавдаров.
все си мисля какво ли щеше да стане ако нямахме този късмет...личната лекарка твърдеше, че нищо ни няма - децата се развивали различно...да, така е! но когато детето е родено преждевременно и има 2 кръвоизлива в мозъка е редно да се следи изкъсо и при най-малкото отклонение да се проверява...
та ми се иска да напишем за бъдещите майчета кои деца попадат в рискова група ...лошото е, че има много случаи, при които е нямало никакъв проблем по време на бременността, детето се ражда в термин, без усложнения при раждането, развива се абсолютно нормално и изведнъж на 6 месеца не може да сяда/примерно/...но поне рисковите групи да се знаят и да се наблюдават
рисковите групи, за които се сещам са следните:
преждевременно родени деца
деца, родени с ниско тегло
деца с мозъчни кръвоизливи
родените с вакуум
близнаците
проблемната бременност - отлепяне на плацента, високо кръвно  и други
сега не се сещам за други, но всеки може да допълва...

# 4
Наистина болна тема. Мисля, че ако тези прегледи станат задължителни /при невролог/ на педиатрите няма да им се налага да "мислят", че всичко е наред.

# 5
Гостът бях аз

# 6
 • Мнения: 1 516
По едно време се засичахме в болницата с едно момченце. Да е живо и здраво то вече се оправи. Оказа се, че са я оставили майката да се мъчи по време на раждането, дето се вика вече като нямали избор и време за кога извадили малкия от коремчето. Та тяхната лична лекарка се оказа, че била карала някакъв курс в болницата на Чавдаров и още като видяла на консултацията, първата-втората, нещо се усъмнила и ги пратила тук в Св. София. Но късмет, не всеки личен лекар, а дори не всеки педиатър (бивш) е карал такъв курс.
Аз например съм доволна от нашата лекарка. Тя е педиатър (сега естествено общопрактикуващ лекар) и наистина ни следи внимателно. Но просто при нас нямаше никакви симптоми преди просто да не иска да седне. Покарай нашият случай сме си говорили с нея беше попрегледала няколко книги и учебници и ми каза че наистина не отговаряме на никоя болест, че не притежаваме симптоми.
Аз това много се ядосвам, което направиха с лекарите. В писачи ги превърнаха. Добре беше преди като си преглежда педиатъра дечицата. Има и кога да им обърне внимание, да попита, да обясни спокойно. Като отида с малкия и като започне някоя бабичка да ми се цупи, еле че път не дава, а не й го и искам нейния ред, да е жива и здрава. И докторката все бърза. На всеки да помогне.
Но пък и никог не сме имали поблеми с направления, както пишат някой мами. В крайна сметка тя е длъжна да ти даде, имаш законното право да заведеш детето си на преглед при специалист и при най-малкото съмнение за проблем. Убедила съм се, обаче, че са много случайте в болницата,  с дразги около направленията. Май всяка втора мама, с която се засичаме, личната лекарка й прави някакви проблеми. А те не носят вина, за това че детенцето има проблем, но носят ако не са го забелязали навреме и не са помогнали своевременно.

# 7
 • Мнения: 3 506
Допълвам рисковите групи:

1) Проблемна бременност
- отлепяне на плацента
- високо кръвно
- кървене или протеинурия (наличие на белтък в урината), особено в последните месеци (6-ти до 9-ти)
- прекарани инфекции, особено рубеола и морбили
- хипертироидизъм, умствено изоставане или гърчове на майката
- отклонения при вътреутробното развитие на мозъка на плода

2) Проблемно раждане
- преждевременно родени деца
- деца, родени с ниско тегло (колкото е по-малко теглото, толкова е по-голям риска)
- трудно раждане (продължително раждане, загуба на тонове, едър плод, неправилно предлежание и пр. усложнения)
- асистирано раждане (вакуум, форцепс)
- мекониум във водите
- многоплодно раждане (близнаци, тризнаци или повече деца)
- нисък АПГАР, особено на 10-15 мин

3) Проблеми непосредствено след раждането и в първите месеци
- деца с мозъчни кръвоизливи
- деца с малформации на нервната система (напр. микроцефалия)
- деца с тежка жълтеница вследствие на кръвногрупова несъвместимост с майката (Rh или АВО) или други причини
- менингити и други възпаления на мозъчните обвивки и/или гръбначния мозък
- тежки наранявания на главата
- гърчове

Първи признаци, които могат да сигнализират, че има проблем:
- забавяне в развитието (късно започват да се усмихват, да се обръщат, да пълзят, да сядат и т.н.)
- ненормален мускулен тонус - понижен (децата изглеждат отпуснати), повишен (изглеждат стегнати, спастични) или понижен в началото, който преминава в повишен
- странна поза на тялото
- предпочитания на едната страна на тялото (или едната ръка)
- ненормални рефлекси

Разбира се наличието на някои от тези рискови фактори и/или признаци не означава, че детето ще развие ДЦП. Просто такива деца трябва да се следят внимателно, а ако рисковите фактори/признаци са повече от един, по възможност да се следят от лекар, специализирал в тази област. Личните лекари не винаги могат да "хванат" проблема своевременно.

# 8
 • Мнения: 1 710
Привет и от мен. Вече ставаме все повече привържениците на болницата. Ами и ние сме видели само добро. Хората са страхотни и си вършат работата. И двете ни деца ги следи д-р Радославова. И добрата новина е, че с малката Ния - вече приключихме рехабилитацията. Тя проходи и се стабилизира с всеки изминат ден. Стрлахотно е. И си струваше едната година ходене по мъките и с нея. Гого и той е все по-добре. Пробва се да казва нови думички. Е, забравя някои, но се справя супер. Та нямаше да е така без упоритата и постоянна работа на Надя - психолог, Ирена-логопед, Ваня Зъмова - рехабилитатор; Ели и Рачето, Краси - от физиотерапията и д-р Радославова. Ами те се превърнаха в наше семейство през тези 2 години и 5 месеца вече.
Та и на мен ми се иска повече майки да знаят за болницата. И ме е яд, че в българия прегледът при невролог и ортопед не са задължителни и профилактични, както е по целия свят. Ами в крайна сметка ние не сме доктори та да разбираме от всичко и да следим изкъсо децата си - непрекъснато. За съжаление опитът ми показа, че с първото дете особено това е трудно, виж вече с второто, бяхме непрекъснато под напрежение и добре, че стана така, защото нашето джипи и до днес не смята, че Ния е имала проблем.
Хайде, че стана дълго. Радвам се, че си имаме и съмишленици.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 4 044
Цитат на: ЕLI

Ти ли си мамчето на Теодор, след когото Иво беше на  барокамера през декември?  Grinning

# 10
 • Мнения: 1 516
Аз съм мамчето на Теодор. А вие малкия Иво ли сте. Иво Владимиров. Че първо бяхме с малкия, а после и с един по-голям Иво. Разпространено име, бре.Simple Smile)
Как продължават вашите процедури? Ходите ли още?
 Как е мъничето? Успява ли да навакса?

# 11
Цитат на: ЕLI
Първоначално ни поставиха трета степен ЦКС, тогава се оказа, че Теди има все още голяма част и от бебешките рефлекси, които уж трябваше да са изчезнали. Започнахме с терапия Войта и магнитно поле. Това беше средата на октомври. Сега вече ни изправят и ни прилагат и терапия на Бобат, пазим равновесие, стоим до стената, продължаваме и с Войта.  
Сега вече минахме и праз два курса в отделението по хипербарна оксигенация. След тези курсове просто се преподихме. Толкова е жизнен, пълен с енергия, желание за игри.
Теди сега е на година и четири месеца, в къщи ходи по мебелите, постоянно се изправя пълзи много добре, лази усърдно. Равновесието му обаче още не е перфектно.
При прегледите при логопед и психолог сме в границите за нашата възраст. Оказва се, че остава да наваксаме двигателните умения.


ELI, когато прочетох това, все едно ставаше въпрос за моят син.
когато тръгнахме на процедури в болницата му поставиха 2-ра степен цкс и беше на 1г. сега вече  е на 1г.5м. и преди месец мина в 1ва степен;  по-същият начин лази  и се изправя, обикаля по мебелите и стената, но не смее да се пусне, много е предпазлив, рехабилитаторката казва, че му липсва равновесие, но ми се струва и че го  е страх. Пропуснах да кажа, че след първите 10 процедури в болницата продължихме с рехабилитацията само вкъщи. При последния преглед д-р Минева каза че при 1ва степен вече не се налага специална терапия. това което ме притеснява е дали условията за гимнастика вкъщи са му достатъчни и дали не пропускаме нещо полезно като не ходим в болницата. Според наща рехабилитаторка не е необходимо, Минева също предписа само Бобат, но ето че от теб разбирам и за други терапии които се прилагат при подобна ситуация, а на нас още в началото ни казаха, че е голям за подобни неща. Страх ме е да не губим ценно време, защото и без това сме започнали късно с терапията. Впрочем, вие правите ли курсове при логопед  и психолог или само контролни прегледи и ако да - има ли ефект?
Извинявай че стана толкова дълго
Прегращам детенце и ви пожелавам усмихнат ден!

# 12
 • Мнения: 192
гостът бях аз

# 13
 • Мнения: 1 516
И на нас ни казаха, че е големичък, но трябваше да се започне отнякъде. И започнаха с Войта. Нашето равновесие също не е много добро. Но го наблюдавам, че като се е изправил си пуска едната ръчичка нещо примерно да вземе или да махне. Пробва се да пуска и другата, ноклат-клат и пада. Ние минахме във втроа преди около  месец и половина. Надявам се тия дни след преглед да сме още по-напреднали.
На логопеди и психолог досега сме ходили само на консултации, защото много ни се беше събрало със барокамерата. Иначе ми се искаше да направим един курс. Но незнам кога ще смогнем. Като ни приеха (октомври) изоставахме с по един месец, но след прегледа декември вече бяхме в нормите.
А щом рехабилитаторката и докторката, казват че не се нуждаете от нещо специално - вярвай им, аз мисля, че ако видеха и най-малко съмнение биха ти казали веднага.
Чао и лек ден, че се стягаме вече за нашите процедури.

# 14
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Момичета бихте ли могли да опишете по-подробно процедурите,които се правят на малчовците в клиниката...имам предвид барокамерата,монтесори-терапия,освен това,ако сте ходили на логопед и психолог,как протичат процедурите при тях,какви техники се използват за подобряване на гълтането и дъвкането.Също така,интересува ме колко са невролозите там и кого от тях бихте предпочели.Мъжът ми също прочете какво сте написали за клиниката и се чудим дали да не опитаме отново,макар че изобщо не искаме да се срещаме с д-р Чавдаров Sad Нашето момченце е с голяма степен на увреда и все още е на ниво съвсем малко бебче,макар че е на 1г и 9мес.Ръста му е 70см а на кг е 5570.Вече се изприщвам,като трябва да го тегля и отново и отново ми показва същите кг Sad Не съм се отчаяла и вярвам,че макар и след години упорита работа,ще успее да навакса и да бъде пълноценен човек,защото макар и много малък ,всъщност е един голям борец.Искам да направя най-доброто,както всички вие.Интересува ме също дали в клиниката изписват лекарства за децата.Защото моя мъник има диагноза епилепсия и от раждането си беше на Фенобарбитал.Правеше по стотина гърча на ден #Puppy dog .и тенденцията беше да се увеличават.Защото неговата форма на Епилепсия,се нарича Синдром на Уест и всъщност според лекарите е една от най-тежките и нелечими форми,които прогресират с времето.Но откакто започнахме с хомеопатия,първо успяхме да спрем фенобарбитала,след което малчо видимо се подобри,а няколко месеца по-късно спряха и всякакви гърчове и пристъпи.От лекарствата,които пиеше,изобщо нямаше подобрение,напротив,даже след прием на Конвулекс,направи ужасен пристъп-24 часа не можа да се събуди,като през това време правеше непрестанно гърчове и веднага го спряхме.
ПО принцип Епилепсията е диагноза,която включва различни и многобройни видове гърчове,много от които почти незабелижими.Ще пусна нова тема за Епилепсията,а който знае още нещо,нека да допълва.
Още за клиниката...понеже ние сме от Плевен,не ми е ясно как биха могли да се правят процедури,най-вероятно да сме на квартира за определеното време?

Общи условия

Активация на акаунт