Свекървата все идва при нас без да пита

• 4 171
  • 115
  •   1
Отговори
# 45
  • Be realistic - plan for a miracle.
Аз съм казала на мъжа ми, че искам ние да се занимаваме с гардината, а свекито не идвай толкова колкото да я гледа, а да търси оправдание да се насади тук, както за мн други неща.

И той какво каза?

# 46
Какво оправдание. Къщата и дворът са си нейни. Astonished
Ти сериозно ли не разбираш или се правиш.

Жената има апартамент и къща с двор.

Ти купила ли си, построила ли си нещо или си само с претенции.
Аз не съм купила , но си имам бащина къща! А тя не живее в апартамент! На вас хубаво ли ще ви е да ми се натриса някой със седмици? Остави градината  тя и за кратък период ами другите пъти?

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:35 от Анонимен

# 47
Ми отидете в бащината ти къща. С това грубо отношение няма да постигнеш нищо.

# 48
Аз не съм купила , но си имам бащина къща! А тя не живее в апартамент! На вас хубаво ли ще ви е да ми се натриса някой със седмици? Остави градината  тя и за кратък период ами другите пъти?
Ми, като имаш бащина къща, защо не живеете там? Там ти ще си царицата и ще командваш. Но като си в тази къща ще се съобразяваш, включително с това, че имаш несъобразителна свелърва със стари селски разбирания за живота и роднинството.
И да, няма да ни е хубаво, но живеем в свой си дом и сме говорили какво и как още преди брака. И свеки идва на гости от време на време под час да пием кафе и после си тръгва. Даже ни е приятно.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:44 от Не се сърди, човече

# 49
Ми отидете в бащината ти къща. С това грубо отношение няма да постигнеш нищо.
Към кого съм груба? Към тази, която коментира, че съм с претенции ли? Защото към свекито никога не съм била! Ами ще се отида ако трябва, но заради нахалството на свекито ще си разваля семейството. То до едно време се търпи. Вкъщи няма кой да ме изгони и моите родители не са нахални!

# 50
To няма какво да се добави. Това си е класика - патриархална селска идилия с къща, мамин син и доведена снаха.  Общо взето лесните варианти са били преди брака - или не се жениш за селско семейство (защото съпругът си е част от семейството с възпитанието и житейската философия) или предварително се обсъжда и решава къде и как ще се живее. Сега вече е късно - първо ще трябва да се бориш с мъжа си, а ако успееш ще те подхванат на нож. Ще разказват навсякъде каква лоша снаха си, ще сипват отрова в ушите на сина си при всеки случай...
Не виждам лесно решение сега.

Мнението ми е като на ЧС. Манталитет не се променя. Не си гледала на тези неща, защото явно си ги подценявала или пък не са те научили.

Тук не виждам причината да е, че свекървата е И собственик - и да не беше пак щеше да идва, когато си поиска и пак мъжът ти щеше да е мека Мария. По селата имат някои хора такива разбирания за патриархален ред.

Аз на твое място бих изяснила с мъжа ми, че искам тези и тези неща... и изброявам какво искам - идванията й да са съгласувани с вас двамата - кога, за колко време, какво ще се прави през това време - ще я водите на концерт, ще ти помага за детето да го водите тук-там където се налага (лекар, разходки или друго) или пък ще правите зимнина. Трябва да сте съгласни всички, да ви е приятно.
Вече сте се сродили и доброто съжителство е от голямо значение за всички ви.

Излишно е да казвам, че ако мъжът ти е нестабилен и не разбира тези неща, няма да стане.

Помисли и за варианта ако той не е на твоя страна, ако свекървата  си иска имота и т. н. Трябва да имаш вариант Б, В.. Поне 3, да си ги обмислила трезво.

Сега положението ти не е за завиждане.. Не го оставяй така. Даже много си закъсняла. Всеки друг вариант, но не и този.
Ще се поболееш така, момиче!

# 51
Аааа, чакай сега, аз помислих, че къщата е твоя, пък вие при тъстовете….пак не е твоя, тоест.

Въобще ли не сте мислели за собствена къща?

# 52

Искам само да кажа, че на нас не ни трябва много с мъжа ми решихме да си зададим, това което консумираме и смея да кажа, че като си оберем зеленчуците седят в хладилника и хвърляме. Аз съм казала на мъжа ми, че искам ние да се занимаваме с гардината, а свекито не идвай толкова колкото да я гледа, а да търси оправдание да се насади тук, както за мн други неща.

Ти с малко бебе наистина ли си в състояние да се грижиш заедно с мъжа ти за градина за две семейства и да правиш зимнина?

Какво точно сте направили за "вашата" градина? Изорахте ли я, напръскахте ли, наторихте ли, засадихте ли, или само берете и прибирате в хладилника? Аз на мястото на свекървата също ще съм скептична, че ще се оправите само с градина и зимнина за две фамилии. Ти не ми изглеждаш с опит в това отношение. Жената ви предупреждава предварително кога ще идва, очевидно няма как да не дойде, за да си свърши работата. Можеш да си направиш сметката предварително дали ще ходиш гола, ако минава да ви събира дрехите да ви ги пере, да си си ги изпрала и да не си ги държиш мръсните дрехи в спалнята, а в кош за пране до пералнята.

# 53
  • Be realistic - plan for a miracle.
На вас хубаво ли ще ви е да ми се натриса някой със седмици?

Мисля, че се уточни, че на никой няма да му е приятно.
Обаче предложенията как да промениш ситуацията никак не те кефят. Някак са прекалено зрели за теб като поведение. Много по-яко е да се тръшкаш легнал по корем на земята, да риташ с крачета и да обясняваш, че всички трябва да ти го направят готино на тебе, пък.
И продължаваш да не ми отговаряш на въпроса мъжа ти какво каза.

# 54
Хайде сега много бавно като за ученици.
Как някой може да се Натресе в собствен имот?
Реално, чисто юридически, ти си натресена там.
Имаш бащин дом, но си се нанесла в къща, която не е 100÷ собственост на мъжа ти.
Ти и 1÷ от двор и къщата, в която искаш да се разхождаш по халат нямаш.

Кой е натресеният?

И къде го мъжът в тази къща?
Ако е едно дете и то само на мама, абсурд да се променят нещата.
Те двамата си имат къща и установен начин на живот, с който са свикнали.
Ти трябва да намериш начин да свикнеш в тази конфигурация.

На нас не ни се натриса, защото си купуваме отделно от родителите си с цената на години ипотека.
Ходим си както искаме и не се съобразяваме с никой.

# 55
Черна станция , ако се съобразяваше нямаше да имам нищо против, блазе ти на теб. При мен е системно идвам за това идвам за онова, ще седя цяла лято, ще седя 3 седмици...и това се случва през месец.разбрам да дойде два пъти в годината за по седмица, ама ние все едно живеем разпокъсано заедно и ако сметна колко време идва излиза, че 6-7 месеца в годината ние живеем заедно ръзпъкасно. Моето родители защо не нахалството да ми се цопват на главата?!

# 56
  • София
Мацка, никой не ви е длъжен, включително и вашите.
И няма заради свека да си развалиш семейството, а заради мекушавието на мъжа ти.

# 57
Защото къщата не е тяхна…аз се съмнявам, че вашите ще ви дават лично пространство и ще се разхождате голи при тях.

# 58
Ако "другият" дом на свекървата е при втори мъж, а тук е къщата, в която е отгледала сина си, и в която е живяла по-голямата част от живота си, нормално е да се чувства добре, и да има сантименти.

Ако разбирам правилно от неясните обяснения на авторката, и къщата е наистина малка и само с 3 помещения - спалня, всекидневна и кухня, за какво съобразяване и заключване става въпрос - то си е дядова ръкавичка по презумпция.

Че е селска идилия - селска е. Но авторката не е отведена насила в тази къща. Сама е решила да живее в тази конфигурация, имайки (по всяка вероятност) светлия пример на една дузина роднини и приятелки, които живеят по същия начин - в непрекъснати конфликти, мрънкане и недоволство. Класика, като по учебник. Свекървата, синът, снахата - това са толкова характерни типажи, и темата се развива по стандарт.

Нищо няма да се промени. Това е положението.
Дори да отидат при тъстовете, там пък зетят ще се подтисне, и пак от същото.

# 59

Искам само да кажа, че на нас не ни трябва много с мъжа ми решихме да си зададим, това което консумираме и смея да кажа, че като си оберем зеленчуците седят в хладилника и хвърляме. Аз съм казала на мъжа ми, че искам ние да се занимаваме с гардината, а свекито не идвай толкова колкото да я гледа, а да търси оправдание да се насади тук, както за мн други неща.

Ти с малко бебе наистина ли си в състояние да се грижиш заедно с мъжа ти за градина за две семейства и да правиш зимнина?

Какво точно сте направили за "вашата" градина? Изорахте ли я, напръскахте ли, наторихте ли, засадихте ли, или само берете и прибирате в хладилника? Аз на мястото на свекървата също ще съм скептична, че ще се оправите само с градина и зимнина за две фамилии. Ти не ми изглеждаш с опит в това отношение. Жената ви предупреждава предварително кога ще идва, очевидно няма как да не дойде, за да си свърши работата. Можеш да си направиш сметката предварително дали ще ходиш гола, ако минава да ви събира дрехите да ви ги пере, да си си ги изпрала и да не си ги държиш мръсните дрехи в спалнята, а в кош за пране до пералнята.
Явно не четеш! Казах, че не е само градината! И че хвърляме повечето неща от нея защото не консумираме. С мъжа ми сме си засели толкова колкото за нас си обща 4-5 редчета малки. Не ми трябва някой да ми гледа градината и казах, че тя го ползва като предтекст! И проблема тук не. Е градината, а това че идва когато си поиска за колкото поиска, а на мен не ми е приятно така .

Общи условия

Активация на акаунт