Студенти в Нидерландия - 26

• 45 164
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Моята бележка от работодател ми я написаха направо на английски, за да не ходя да я превеждам. Пишеше, че фирма ..... , с БУЛСТАТ ....., издава настоящата бележка в уверение на това, че еди кой си (моето име) е на постоянен трудов договор на длъжност... Същата получава месечно трудово възнаграждение бруто ... и след удръжки ...
Писаха, че трябва да послужи като гаранция за доходи за наемане на квартира в Нидерландия на дъщеря ми - ... ( нейното име).
За възнаграждението ги бях помолила да изпишат сумата .... лева = .... евра, изчислени по курс 1 EUR = 1,95583 BGN.
Приеха ми я така, нямаха забележки. После, в допълнение, ни накараха да попълним с мъжа ми и документ за гаранти.

# 271
Моята девойка няма да работи през юли и август. Съответно спря травъл продукта, а разрешението за грантовете само си изтече. Но не е спряла здравната застраховка, върви й и помощта за нея. Дали трябваше и застраховката да спре за двата месеца?
Някой с инфо по моя въпрос?
Благодаря предварително!

Ако договорът й за работа е валиден и само няма да прави часове през тези два месеца, но ще продължи работа след това, тогава няма нужда да спира здравното.
При нас случая е такъв работодателя не се съгласи дъщеря ми да напуска за 2, 3 месеца докато е в Щатите на бригада и здравната застраховка си върви. Септември като се върне си продължава същата работа по часово.

# 272
  • София
Моята девойка няма да работи през юли и август. Съответно спря травъл продукта, а разрешението за грантовете само си изтече. Но не е спряла здравната застраховка, върви й и помощта за нея. Дали трябваше и застраховката да спре за двата месеца?
Някой с инфо по моя въпрос?
Благодаря предварително!

Ако договорът й за работа е валиден и само няма да прави часове през тези два месеца, но ще продължи работа след това, тогава няма нужда да спира здравното.
При нас случая е такъв работодателя не се съгласи дъщеря ми да напуска за 2, 3 месеца докато е в Щатите на бригада и здравната застраховка си върви. Септември като се върне си продължава същата работа по часово.
Benimira, дъщеря ти в Нидерландия ли е студентка или кара паралелно И нещо тук.
Моята промърмори, че иска да записва паралелно нещо в БГ за да ходи на бригада в Щатите, но не е проверявала може ли и само като студент в Нл да отиде. (тя се сетИ на прага на 3 -и курс...)

# 273
  • София
Bibi, виж на този линк инфото - може и като студент в чужбина:  
https://gotousa.bg/bg/work-and-travel-usa/koy-mozhe-da-hodi-na-brigada/

# 274
Дами, как стои въпросът с легалното продаване на дрога. Не знам дали сте говорили за това, но аз като една майка на момче, което ще учи там следващите години леко се тревожа. Как вашите деца преминават през това. Чувала съм, че по купони пушели и т.нат.. .Разговаряли сме у дома по темата и той знае, че му имаме пълно доверие. Все пак си има риск и се чудя какво са споделяли тези студенти,  които са в Холандия вече поне от година.

# 275
Няма да ви лъжа - пушат. Кои повече, кои по-малко. До дете си е. Не мисля, че трябва да се тревожите - точно, защото е легално, е регулирано. Въпросът е за шофиращите и връщащи се в България - остава в кръвта за дълго и си е проблем по нашите закони

# 276
  • София
Когато ги настанявахме аз лично ги заведох в кофишопа да си купим кексчета. Бащата и 2 от 3 ми отказаха.
В магазина/пушалня влязохме аз и едната щерка. Казах й тя да избира. И на двата щанда й искаха личната карта, че тя младее малко. Купихме 2 - едното си го разделихме с нея. Нищо ни немА само, дето аз се вдъхнових да изчистя къщата. Другото го донесоха в БГ да почерпят приятелите и като го разделиха на 6, то и на тях нищо им немА. В тия кофи шопове редовно виждам мацки и младежи в бизнес облекло седнали за по една цигарка да отърсят напрежението от работния ден. Делфтската група на моята попушват май и бира пият повечко, особено по време на сесии. Засега го приемам за нормално. Другата е по-голяма пуританка. По Коледа им викам: Хайде да си опресните малко шофирането, а те: Не, не. След 3-4 дни, че сме смукали едни бонбони. Поне не крият.

# 277
  • Бургас
И моят студент знам, че пушат, надявам се, че не прекалено често,  ама то и в България се пуши масово, така че не го мисля толкова....понякога като си идва ми носи шоколадче, от него заспивам като пън, предупредила съм го, че тук е строго за шофирането, та да си прави сметката

# 278
И моят студент знам, че пушат, надявам се, че не прекалено често,  ама то и в България се пуши масово, така че не го мисля толкова....понякога като си идва ми носи шоколадче, от него заспивам като пън, предупредила съм го, че тук е строго за шофирането, та да си прави сметката

Това ме разсмя, имам нужда и аз от такова шоколадче Simple Smile

Благодаря ви, поне знам какво да очаквам. Скоро разбрахме, че си подръпва от тези електронните цигари, а ние с баща му  не пушим и честно стана ми много кофти, разплаках се даже..
Надявам се това да е просто етап от живота, през който ще преминат и всичко да е в рамките на нормалното, а аз ще се опитвам да не драматизирам излишно.

# 279
  • София
Аз имам горчив опит и най-много ме е страх именно от дрогата там.Моят син също рядко пуши ел.цигари,ние с баща му нищо не пушим.
При екскурзията до Холандия мин.година,си взели шоколад с екстри.Уж всяко дете изяло по едно редче.На моят син му е станало много зле,изплашил се е как ще се прибере в Б-я така.Няколко дни казваше,че е изтръпнал и не си усеща крайниците.Това се проточи 1-2 месеца,стигнахме до скенер на главата,защото аз не предполагах,че може това да са последици от ред шоколад.Та ни е обица на ухото,никой не знае какво може да се отключи от употребата на тези "екстри".Той много се изплаши и се надявам този страх да го държи далеч от кексчета,шоколади и т.н.

# 280
Здравейте, моят син също ще учи в Айндховен и след три месечно търсене най-накрая се сдобихме с квартира(макар и необзаведена, от камернет). В същия момент момче предлагаше прехвърляне на договор в SocialHub и се уговорихме, но моят син избра квартирата. Ако някой все още търси, мога да дам името на момчето във фейсбук и да му пише, преди да съм отказала. Наемът е 1000 евро на месец.
ПРЕДЛОЖЕНО

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 18:32 от SamoNP

# 281
Моят в първи курс, на един купон, беше пробвал кексче, приспало му се и до там. Холандските другари им бяха казали да не се занимават с глупости.Повече не е казвал, беше се оплакал, че в старото общежитие едно от момчетата на етажа пушел много и миришело в коридора, организираха среща с него, беше им обещал, че ще пуши само на терасата. Цигари не пуши, едно от момчетата в компанията е поляк и ги научи всички да пият водка, но нашия не е много по пиенето.Сега с брат му, ще видим каква, ще е ситуацията, не пуши, алкохол не пие, зорлен го караме малко бира да опита, да не тръгва съвсем неподготвен. Записа се на всички партита в приобщаващата седмица:)

# 282
  • София
охлювчетоо, моята е същата като твоя номер две Grinning. Бяха им дали в приобщаващата седмица някакви купони за питиета, които да ползват в n на брой заведения, част от мероприятието. Е, тя бира не пие. Подарила ги да не станат зян Grinning
Не е споделила да пушат в нейната компания, нито да ядат кексчета. Знам ли, може да са опитали. Но не вярвам да е редовно. Докато бяха на стаж, почти не се събраха, та няма и кога.

# 283
Аз се изнендах, че поиска да му платя билет за всички партита, тук не излиза много, много.
Ще видим:)

# 284
  • София
Моята опита трева за първи път около празнуването на рождения си ден, втората учебна година, когато й бяха дошли на гости близките приятели от гимназията. Не й хареса. Два пъти пробва през ден-два, да не би първият път да не е показателен. Еми не й допадна. Приятелите й също не са особени фенове, но за повода, че са в Холандия- пушиха. Еми не ги виня, даже и аз бих, но все ходим заедно с малкия ми син на посещенията в Амстердам. Той е на 10 г. и не иде да го зарежем сам в стаята и да тръгнем по кофи шопове със сестра му 😂.

Общи условия

Активация на акаунт