Смешни чуждици

• 14 224
  • 377
  •   1
Отговори
# 30
Скрит текст:
"Каре" и "боб" са два съвсем различни вида прически. Grinning За твой ужас има и "каре-боб". Grinning
Сериозно?? Останала съм с впечатление, че боб се ползва точно за каре. Значи тогава дружно не  знаем какво е каре Grinning
Съвсем сериозно. Grinning
Скрит текст:
Карето е равно подстригана коса на черта, като отсечена. Боб-а е с изтъняване и повдигане на косата отзад и удължени краища отпред. Каре-боб е когато косата е равно подстригана като черта, но с изтънени краища и без удължение в предната част. Ако ма разбираш значи..Wink
Това е каре:

Всичко останало е разновидност на Боб.
По темата - освен "мач", винаги ми е смешно като чуя "коуч".
И модерното "шеф" за готвач.
Доколкото знам, на френски това е думата за професионален готвач. Не е толкова "модерна", но вероятно сравнително скоро е започнала да се употребява масово и у нас. Донякъде съм склонна да я приема. Иначе като цяло съм против употребата на чуждици. Заемките са друго нещо. Това са в действителност думи, за които нямаме еквивалент на нашия език. А чуждиците показват пренебрежение към (или непознаване на) родния език.

# 31
Най- смешното за мен е "качването на кол". Мисля че за първи път го срещнах тук в групата за св- та.

# 32
  • Майничка
... И модерното "шеф" за готвач.
Доколкото знам, на френски това е думата за професионален готвач. Не е толкова "модерна", но вероятно сравнително скоро е започнала да се употребява масово и у нас. ...
Всъщност, френският израз е chef de cuisine или cuisinier-chef, което си е баш главен готвач. Обръщението към него си е "chef", като към всеки началник. Обаче англофоните са го редуцирали и даже глаголизирали, та затова днес по разните реалитита рапортуват "Да, шеф", а не "Да, шефе".

# 33
Най- смешното за мен е "качването на кол". Мисля че за първи път го срещнах тук в групата за св- та.

Какво е това?

# 34
  • Down south
И аз исках да попитам Sunglasses

# 35
Кечъп, всеки мийтинг е кечъп за нещо си... т.е. да се чуем да изговорим нещата, да ни съобщят някоя важна новина.

Сийнвам или остави ме на "сийн", т.е. прочете ми съобщението и не ми отговори. Най-лошото нещо на днешно време, което може да ти се случи е, крашът ти да те сийнне... демек този, дето го харесваш да не ти отговори на съобщението...

Лайкнал ми е сторито обаче май ми е най-любимо Joy "харесал ми е снимката" е също толкова дълго, колкото английско-българския вариант, ама не е толкова тренди...

# 36
След 10-15 години, нищо няма да остане от езика ни. Пълно неуважение към него!
Да се почувстваш значим и "модерен", защото си го казал на англйски е жалко! При този народ, комплексът за малоценност и нихилизмът са национален спорт.
И не е само сред младежите, малоумните чуждици са навсякъде. Телевизия, статии и т.н. Неграмотността е на почит.

Към всичко изброено дотук, добавям и "съпорт". Адски дразнеща чуждица.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 20:55 от Alexa10

# 37
След 10-15 години нямало да остане нищо от езика ни - то от народа няма да остане  Simple Smile Едни 30% и нагоре НЕ са с майчин език български. А в малките населени места и някои специфични райони процентът е шокиращо по-висок. Какво да се прави -  неграмотността ни е  двуезична и отива към триезична.

# 38
След 10-15 години, нищо няма да остане от езика ни. Пълно неуважение към него!
Да се почувстваш значим и "модерен", защото си го казал на англйски е жалко! При този народ, комплексът за малоценност и нихилизмът са национален спорт.
И не е само сред младежите, малоумните чуждици са навсякъде. Телевизия, статии и т.н. Неграмотността е на почит.

Към всичко изброено дотук, добавям и "съпорт". Адски дразнеща чуждица.

В нашия език отдавна има думичка "супорт" и тя се отнася до струговете. Всеки струг притежава надлъжен, напречен и кръстат супорт. А съпорт е подръжка, но защо ги мързи да кажат подръжка? Или не знаят? И подкрепа става.
Има и спирачни супорти на автомобилите.

Мен ме дразнят "копвам", "пействам", "разпечатвам" вместо "отпечатвам". Компютърът забивал.......А не блокирал......

Предишната ни лична вече е на пенсия, но за мой ужас понякога казваше "превалира"!  И аз на секундата я поправях с "преобладава".

Дразня се и от "разкодирам" вместо "декодирам", а също и от "подсветка" вместо "осветяване".

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 01:47 от vl

# 39
"Заби" (компютъра) от коя чуждица идва?

# 40
Различни представки и наставки при един корен показва различен произход, цел и посока. Разпечатвам не е същото като отпечатвам, както и подсветка не е същото като осветявам. Това е точно богатството на езика.

# 41
Заби не е е чуждица. Идва от жаргонното за спирам рязко или оставам неподвижно.
Разкодиране е по-правилно от декодиране (раз- е обръщане на действието като разплитам. de- е същото, но на латински или английски. Малко не върви на български да кажеш деплитам)
Подсветката е конкретно осветяване на обект и има определено значение на осветен отзад. Осветяване много общо.
И научих нова дума. Сийнвам. Joy

Лично аз се дразня фрустрирам и всякакви нейни вариации. И за обувките също

# 42
Отскоро съм в нов колектив и там е много вървежен изразът "да достъпя". Знам, че нямаме на български превод на to access, но може да се ползва "нямам/имам достъп до". Смея се на ум, но после го видях и в официална кореспонденция на друга фирма, та ... вероятно аз не съм добре.

# 43
Различни представки и наставки при един корен показва различен произход, цел и посока. Разпечатвам не е същото като отпечатвам, както и подсветка не е същото като осветявам. Това е точно богатството на езика.

Аз за това питам, защото заби, разпечатвам, разхкодирам и посдветка не са чуждици... Все едно да кажа, че ме дразни пазаря вместо пазарувам.

# 44
По-скоро да те дразни ползването на думата дейност, вместо думата действие.

Сега ми изникна друга, която се ползва доста напоследък - леджит. Харесва ми и я включвам активно в речта Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт